ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı!

Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı!
1 Mart 2022
319
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 65. sayısı yayında.

Türkiye’yi teknoloji alanında küresel bir aktör haline getirmek amacıyla son yıllarda önemli atılımlar yapılıyor. Bu atılımlar büyük ölçüde Milli Teknoloji Hamlesi ile tecessüm ediyor. Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünler ve dijitalleşme sayesinde uzaydan karayollarına, savunma sanayiinden sağlığa, akıllı şehirlerden akıllı otomobillere kadar insan yaşamını ilgilendiren neredeyse bütün alanlarda etkili bir aktör olması hedefleniyor.

Bu sayıda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la Türkiye’nin teknolojik yarıştaki yerini, uzaydaki hedeflerini, TOGG’u, TEKNOFEST’i ve teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması için yapılan faaliyetleri konuştuk. Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli mimarlarından birisi olan Bakan Varank, Türkiye’nin teknoloji yarışındaki statüsüne ve yol haritasına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde yaşanan teknoloji yarışını ve Türkiye’nin bu yarıştaki yerini bu sayımızda kapsamlı bir dosya olarak ele aldık. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç Türkiye’nin dijital dönüşümünü ve gelecekteki hedeflerini değerlendirdi.

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal bu teknoloji yarışında kurumun katkılarını açıkladı. TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş bir otomobilden fazlası olan TOGG’un dünya genelinde nasıl bir fark ortaya çıkaracağını anlattı. Türkiye Uzay Ajansı’ndan Ali Baygeldi ise Milli Uzay Programı ile Türkiye’nin hedeflediği kazanımları ortaya koydu.

Teknolojinin özellikle gençler tarafından benimsenmesini sağlayan TEKNOFEST’i Ahmet Alemdar, sağlık teknolojilerinin geleceğine yönelik öngörüleri ise Kenan Türkdoğan analiz etti. Gloria Shkurti Özdemir yapay zeka teknolojisinde Türkiye’nin yerini değerlendirirken, Deniz İstikbal Türkiye’nin teknolojik dönüşümünde önemli bir yeri olan AR-GE faaliyetlerini kaleme aldı. Rıfat Öncel teknoloji ve savunma sanayii arasındaki ilişkiyi, İnci Sökmen Alaca ise uzay rekabetinin savunma ve çatışma boyutunu tartıştı.

Emin İslam Tatlı siber güvenliğin toplumsal boyutunu analiz ederken, Ersin Çahmutoğlu devletler arasındaki siber savaşları değerlendirdi. Son dönemde daha fazla tartışılmaya başlanan Metaverse’i Emre Başaran kaleme aldı. Kripto para ve blokzincir teknolojisini Filiz Eryılmaz, kripto paralarla kara para aklama konusunu ise Mehmet Yüce analiz etti. Cenay Babaoğlu kamuda dijitalleşme politikalarını, Ramazan Akkır ise AK Parti ile CHP’nin teknolojiye bakışını değerlendirdi.

Soğuk Savaş sonrası dönemde en önemli kırılmalardan birisi olan Ukrayna merkezli krizi bu sayıda ayrı bir dosya olarak ele aldık. Kriz konusunda Kadir Üstün ABD’nin, Mehmet Çağatay Güler Rusya’nın politikasını değerlendirirken; Talha Köse AB’nin yaklaşımını, Murat Aslan NATO’nun yaklaşımını analiz etti. Krizin propaganda ve dezenformasyon cephesini de Gökhan Gökçe kaleme aldı. Siyaset alanında ise Nebi Miş “endişeli muhafazakarlar” konusunu farklı bir bakış açısıyla tartışırken, Abdurrahman Babacan ittifak siyasetini ve Millet İttifakı’nın geleceğini analiz etti.

Kitap tanıtım bölümünde ise Yücel Acer’in kaleme aldığı Uluslararası Yargı Kararları Temelinde Ege ve Doğu Akdeniz’de Sınırlandırma Sorunları başlıklı kitabı Durdu Mehmet Özdemir, SETA’nın yayınladığı Güvenlik Radarı: 2022’de Türkiye’nin Jeopolitik Ortamı başlıklı kitabı ise Deniz Dede tanıttı.

Mart sayımızda yine dolu bir içerikle görüşmek üzere…

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Yayın Koordinatörü

[UHA Haber Ajansı, 01 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.