ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova Cumhuriyeti’nden haberler!

Kosova Cumhuriyeti’nden haberler!
13 Ağustos 2023
298
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Kosova Cumhuriyeti’nden KosovaPort’un Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci Ela KASAP, Kosova’da hafta içinde öne çıkan önemli gelişmeleri Uluslararası Haber Ajansı’nın (UHA)  okuyucuları için hazırladı.

Gazeteci Ela KASAP’ın derlediği haberler:

Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci, Türkiye’nin Kosova Askeri Ataşesi Çağdaş Akif Kahraman’ı kabul etti.

SAVUNMA ALANINDA İŞBİRLİĞİNİN SÜRMESİ ELE ALINDI

Savunma Bakanlığında gerçekleşen görüşmede, savunma alanında iki ülke arasında varolan işbirliğinin devamı ele alındı.

Savunma Bakanı Maqedonci, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin ayrıntıları paylaşarak şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye, Kosova Cumhuriyeti’nin müttefik devletlerinden biridir ve Türkiye’nin Kosova Askeri Ataşesi Çağdaş Akif Kahraman ile yaptığım görüşmede, bu mükemmel işbirliğinin ikili planı yerine getirmek adına devam edeceğini dile getirdim. Kendisine ayrıca, Savunma Bakanlığı’nın Kosova Güvenlik Gücü’nün ilerlemesindeki hedefinin süreceği konusunda güvence verdim.”

Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI GERVALLA, FİDAN İLE GÖRÜŞTÜ

Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasındaki telefon görüşmesinde ikili ilişkiler ele alındı.

KOSOVA’DA NELER OLDU?

Sırp güçleri, geçen aylarda Kosova’nın kuzeyindeki seçimlerden sonra belediye binalarının önüne barikat kurarak Kosova polisine karşı meydan okumuştu. Olaya müdahale eden Kosova Barış Gücü (KFOR) askerleri ile Kosova polisinin yaralanması ve aynı günlerde 3 Kosova polisinin kaçırılması bölgedeki gerilimi tırmandırmıştı. Son duruma ilişkin olarak Türkiye, 2 kafile olmak üzere Türk ordusunu Kosova’ya göndermişti.

TÜRKİYE, KOSOVA’YA ASKER GÖNDERMİŞTİ

Türkiye, Kosova’da gerginliği azaltmak için kolları sıvamış ve haziran ayında NATO güçlerine katılmak üzere bölgeye asker göndermişti. NATO’nun isteği üzerine Türkiye’den 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı komando taburu birlikleri, Kosova’da ihtiyat birliği olarak konuşlandı. NATO’nun Kosova Barış Gücü (KFOR) askerlerine ekim ayından itibaren Türkiye’nin liderlik yapması bekleniyor.

Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Azınlıktaki Topluluklar Danışmanı  İngiliz Elizabeth Gowing, Başbakanlığa bağlı Topluluklar Ofisi’nden neden istifa ettiğini anlattı.

KURTİ’NİN TOPLULUKLAR DANIŞMANI GOWİNG, İSTİFASININ SEBEPLERİNİ AÇIKLADI  

Sırp çoğunluklu Priştine yakınlığındaki Çaglavitsa köyündeki Medya Merkezi’nde topluluk temsilcilerinin katıldığı  “Kosova Hükümeti’nin çoğunluk olmayan topluluklarla ilişkisi” konulu toplantı düzenlendi.

Bu vesileyle, Başbakan’ın Kurti ‘nin danışmanı Elizabeth Gowing, hükümetin toplulukların koşullarını iyileştirmedeki rolü ve son  iki haftadır gündemden düşmeyen azınlık halkların kuruluşları yerine çoğunluktaski Arnavut halkı kuruluşlarına  fonların dağıtılmasında yaşanan haksızlıklarla ilgili  ne düşündüğü açıkladı.

Azınlıktaki toplulukların sivil toplum kuruluşları (STK) ve medyalarına yönelik mali destek duyurusu sonuçlarıyla uzlaşmayan ve Topluluklar Ofisi Müdürü görevinden istifa eden Gowing,  azınlık STK ve medyaları için yayınlanan duyuruda,  çoğunluktaki Arnavut  STK’larının yüzde 95 oranında mali destek almalarının yasal olmadığını söyledi.

“Sonuçların söz konusu mali destek duyurusunun amaçlarıyla örtüşmediğini  söyledim. Komisyon yasalardan daha güçlü değildir, ama ben de Komisyon’dan daha güçlü değilim. Amaç, bu çağrıların bu çağrılarda amaçlananla sonuçlanıp sonuçlanmadığıdır” ifadelerini kullanan Gowing, Topluklar Ofisi’ne yeni bir yöneticinin geçeceğini ve siyasi  atanma yapılmayacağını kaydetti.

Gowing, siyasetin temsilcisi olmayacak olan yeni müdürün, kendisinin erişimi olmadığı mali desteklere erişime imkanı sağlanacağını söyledi.

Toplantıda söz alan azınlık temsilcileri de bir dizi şikayette bulunarak, hükümeti eleştirdi.

Dokufest’in şehrinde Kısa Film ve Belgesel Festivali dolayısıyla, kültürel ve ahlaki dokusunu bozduğu gerekçesiyle protesto düzenlendi.

PRİZREN’DE DOKUFEST’E KARŞI DÜZENLENEN PROTESTO BİR GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI

Prizren’de cami imamı tarafından organize edilen protestoda Nacionale haber sitesinin muhabiri Vullnet Krasniqi saldırıya uğradı.

Protestocular, gazeteci Krasniqi’ye provokasyon yaptığı gerekçesiyle saldırarak küfür ettiler. Bu sırada protestoyu organize eden cami imamı göstericilere sakin olmaları çağrısında bulundu.

Gazeteciye yönelik saldırı Kosova Gazeteciler Birliği ve ülke yetkilileri tarafından sert bir dille kınanırken, saldırganın polis tarafından gözaltına alındığı açıklandı.

Priştine’deki Osmanlı eserlerinden olan tarihi “Yaşar Paşa” camisinde okunan Cuma hutbesinde, Kosova’da son hafta içinde bar ve kafelerde yaşanan silahlı saldırı, çatışma ve kavgalar kınandı.

CUMA HUTBESİNDE KOSOVA’DA SİLAHLI KAVGALARA SON VERİLMESİ ÇAĞRISI YAPILDI

Cuma namazı için Orta Cami olarak da bilinen ve TİKA tarafından restore edilen cami içinde ve avlusunda  toplanan kalabalığın dikketle dinlediği hutbede, toplumu rahatsız eden ve endişeye sürükleyen bu olayların son bulması çağrısı yapıldı.

Gereksiz  yere kan dökülmesinin hiçbir özrü olamayacağına işaret edilen hutbede,  insan hayatı, insan üstünlüğü gibi konuları içeren ayetler okundu.

Hutbede, insanlar arasındaki ilişkilerde, anlayış, hoşgörü ve saygının ağır basması gerektiği hatırlatıldı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Orkide Kadınlar Derneği tarafından Prizren Yunus Emre Enstitüsünde açılan ‘Gelenekten Geleceğe’ el sanatları sergisini ziyaret etti.

BAŞBAKANI KURTİ, PRİZREN’DEKİ EL SANATLARI SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Kurti’ye ziyaretinde, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Hajrulla Çeku, Ekonomi Bakanı Artane Rizvanolli, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan, Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Celal Doğan ile Türk Temsil Heyet Başkanı Albay Recai Yılmaz eşlik etti.

Sergide, Prizren’in kültürel mirasının tanıtılması ve korunmasına yönelik çalışmalar sergileniyor. Başbakan Kurti, serginin tanıtımında yer almanın memnuniyetini dile getirirken, Türk Temsil Heyet Başkanı Albay Recai Yılmaz ve Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Celal Doğan da kadınların temsil edilmesine ve ekonomik hayatta aktif rol üstlenmelerine önem verdiklerini belirtti.

Burada konuşan Kurti, başarılı ve güzel bir serginin tanıtımında yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Kurti, Orkide Kadınlar Derneğinin başta el sanatları olmak üzere Prizren’in kültürel mirasının tanıtılması ve korunmasına yönelik değerli çalışmaları için minnettarlığını ifade etti.

Başkonsolos Doğan da Kosova’da kadınların her alanda temsil edilmelerine, ekonomik hayatta aktif rol üstlenmelerine önem verdiklerini belirtti.Doğan, tüm bu gayretlerin iki ülke arasındaki tarihi dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağladığını vurguladı.

Orkide Kadınlar Derneği Başkanı Sevgi Kervan da sergide el emeği göz nuru çalışmalarla unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el işlerini, kadının gücü ve hünerleriyle bütünleştirdiklerini söyledi.

Sergi, 18 Ağustos tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Hoşça kalınız!

UMUDUMUZ İVANOV….

Hazırlayan: Ela KASAP, Kosova

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.