Kosova, bölgesel ısıtma için güneş enerjisi kullanacak
Kosova, Batı Balkanlar bölgesinde evleri ısıtmak için güneş enerjisini kullanan ilk ekonomi olacak.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, Maliye, Çalışma ve Transfer Bakanlığı, ‘Solar4Kosovo‘ bölgesel ısıtma projesi için bir finansman anlaşması imzaladı.
80 milyon avro üzerinde bir değere sahip olan proje, Alman KfW ve Avrupa Birliği’nden (AB) sırasıyla 31,6 avro ve 21,5 milyon avro değerinde iki hibe içeriyor. Projenin geri kalanı ise EBRD’den 23,2 milyon avro tutarında bir kredi ile finanse ediliyor.
Proje, merkezi ısıtma için güneş enerjisini kullanan bir güneş enerjisi santralinin inşa edilmesini öngörüyor.
Maliye, Çalışma ve Transfer Bakanı Hekuran Murati, “Bu yeni kapasite, bireysel ısıtma sistemlerinin yerini alacak ve aynı zamanda Priştine’deki kronik hava kirliliği sorununu çözecek olan yaklaşık 38 bin vatandaşın merkezi ısıtma sistemine erişimini sağlayacak.” dedi.
AB’nin Kosova Büyükelçisi Tomas Szunyog ise, Kosova’nın yeşil enerjiye geçişinin ortak hedef olduğunu ifade ederek, “Güneş enerjisi tesisi, bu yöndeki en son AB yatırımı, ancak tek yatırım olmaktan çok uzak. AB, Kosova Enerji İş birliği ile birlikte 100 MW’lık başka bir güneş enerjisi projesi aracılığıyla Kosova’nın enerji geçişini ve sürdürülebilir kalkınmasını destekleyecektir.” açıklamasını yaptı.
Almanya’nın Kosova Büyükelçi Yardımcısı Matthias Conrad, “Almanya, Batı Balkanlar için Yeşil Gündem’in hedeflerine uygun olarak kömürden sürdürülebilir enerjiye geçişinde ve karbondan arındırmada Kosova’yı destekledi.” dedi.
Conrad açıklamasını şöyle sürdürdü: “Solar4Kosovo, iş birliğimizin bu ortak mirasına dayanıyor. Kosova kurumları, AB ve diğer bağışçılarla iş birliği yaparak, böylesine öncü bir projeyi mümkün kıldığımız için gurur duyuyoruz.”
EBRD Orta ve Güney Genel Müdürü Charlotte Ruhe, ” Bu yeni yeşil ısı sayesinde Priştine’deki birçok aile evlerini ısıtmak için kömür ve odun yakmayı bırakacak, bu da kendi içinde hava kalitelerini önemli ölçüde artırarak, karbon emisyonlarını azaltacak.” dedi.
Proje, bölgesel ısıtma sektöründe bölgedeki en büyük güneş enerjisi yatırımı ve Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri olarak değerlendirilirken, Kosova’nın Paris İklim Anlaşması uyarınca karbondan arındırılmış bir enerji sistemine gidiş yolunda tarihi bir anı işaret ediyor.
Gazeteci* Didem TAŞBAŞI
[UHA Haber Ajansı, 26 Aralık 2022]