Koronavirüs salgınının etkilediği küresel emlak piyasasını 2022’de ne bekliyor?
PARİS-UHA HABER / Exchange programının bu bölümünde Covid-19 süreci ve sonrasında emlak sektöründeki gelişmeleri ele aldık. euronews, dünyanın en büyük emlak şirketlerinden multi-milyon dolarlık Kertz ailesiyle görüşerek küresel çapta 10 trilyon dolarlık bir paya sahip emlak piyasasına yönelik tahminleri sordu.
Ayrıca Laurence Llewelyn-Bowen ile teknolojinin, binaların ve evlerin tasarlanma şeklini nasıl değiştirdiği üzerine mülakat gerçekleştirdik.
Covid-19 salgını ve evden çalışmanın da artmasıyla birlikte, küresel emlak piyasası bazı yıkıcı ekonomik koşullarla sarsıldı.
Tecrit, uzaktan çalışma ve hatta tatili evde geçirme.. Tüm bunlar salgın sürecinde hepimizin alışması gereken kelimelerdi.
Bu süreç yaşama, çalışma ve seyahat tarzımızı belirledi ve dünyanın ekonomik gelişiminin en büyük itici güçlerinden biri olan gayrimenkul sektörünün dinamiklerini değiştirdi.
Pandemi sonrası küresel toparlanma, gayrimenkul sektöründe de canlanmayı hızlandırdı.
Ancak artan Covid-19 vakaları yeni varyantlar, hareket kısıtlamalarının geri dönüşünü tehdit ettiğinden belirsizlik hala büyük bir sorun.
Düzensiz toparlanmaya rağmen, gayrimenkul yatırımları üçüncü çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 755 milyar doları aştı. Bu, yıllık yüzde 50 artış demek.
Yatırımcılar portföylerini çeşitlendirmeye devam ediyor.
Konut sektörü, şu anda en aktif alan ve işlemlerinin yüzde 29’unu oluşturuyor.
Emlak piyasası, istatistiklerin ve ticari rakamların ötesinde her zaman insanların tasarımla ilgili ne düşündüklerinden ve nasıl hissettiklerinden derinden etkilenmiştir.
The Exchange programından Guy Shone’un sorularını yanıtlayan İngiliz iç mimar Laurence Llewelyn-Bowen, tasarım, mimari ve kültür arasındaki kesişme noktasında, yaşadığımız ve çalıştığımız mekanlar söz konusu olduğunda, insanların dekorasyon anlayışında nelerin değiştiği sorusunu şu sözlerle yanıtladı:
“Mimari onlarca yıl alacak çok ağır bir sanat formu. Bilirsiniz, bir fikri olan bir mimarın, bu düşüncesinin meyvelerini beş, altı yıldan önce alması pek olası değil. İnsanlar artık dekorun çok rahatlatıcı yönleri olduğunu düşünüyor ve artık dekorasyon yapmanın kişisel yolları var. İnsanlar artık kendileri için dekorasyon yapıyor. Doğrusu insanlar evde kalıp daha az sosyalleşiyor. Rahat ve konforlu ortamda evde kalıyorlar.”
Covid insanların konforu evlerinde aramasına neden oldu ve bu eğilim kalıcı olabilir.
Laurence zevklerin değiştiğini söylese de tüm bunlar sahada yapılan anlaşmaları nasıl etkiliyor?
euronews muhabiri Cyril Fourneris, dünyanın en çok arzu edilen şehirlerinden birinde mülk alıp satan ünlü bir aileyle konuşmak için Paris’e gitti.
“Covid krizi sırasında kimileri, onlarca yıldır dünyanın en çok gelişen piyasalarından biri olan Paris’teki emlak piyasasından endişe duydu.” diyen Fourneris, “Ancak fiyatlar tekrar yükseldi ve prestijli mülkler patlama yaşıyor: Hem Sotherby’s hem de Barnes, 2021’in Fransa’da rekor bir yıl olacağını belirtiyor. Olumlu bir tahmin, ancak sahadaki alıcı ve satıcılardan gelen kanı ile uyumlu mu?” sorusunu yöneltti.
Karantina sırasında televizyon izlerken Kretz ailesiyle tanışmış olabilirsiniz.
‘The Parisian Agency’ adlı şovları, gerçek hikayelerini anlatıyor. Bu, lüks gayrimenkul konusunda uzmanlaşmış bir aile şirketinin hikayesi.
euronews muhabiri Cyril Fourneris:
“Bize Paris emlak piyasasındaki trendlerin neler olduğunu söyler misiniz?”
Valentin Kretz:
“2021, en iyi yıllardan biriydi. Sanırım Covid sonrası bazı şeyleri değiştirdi. Örneğin 2021’de, 2020’ye kıyasla yüzde 50 daha fazla iş yaptık, yani bizim için gerçekten de büyük bir yıl oldu.”
Olivier Kretz:
“İnsanlar tecrit sırasında sıkıntı çektikleri için boş, bahçeli daire arıyor. Dış mekanı olmayan büyük dairelerin fiyatları düştü veya sabitlendi. Dış mekana sahip olanlarda ise fiyatlar yükseldi.”
euronews:
“Bunun küresel bir trend olduğunu mu düşünüyorsunuz?”
Valentin Kretz:
“Bence bu kesinlikle küresel bir trend. Covid sürecinde insanların geleceğe dönük projeleri düşünmeye zamanı vardı ve şimdi bu projeleri gerçekleştirme zamanı.”
Olivier Kretz:
“Şu anda yatırımcılar ve zengin aileler yatırım yapmayı talep ediyor ama güvenli bir alana yatırım yapmak istiyor. Gayrimenkulden daha iyi ne olabilir ki?
euronews:
Sektör için zor bir yıl. Her şey güllük gülistanlık değil ama emlak beklentileri artıyor.
Kertz ailesi pandeminin tüketici eğilimlerini nasıl değiştirdiği ve emlakçıların büyük şehirlerdeki insan hareketiyle nasıl başa çıktığını anlattı.
Peki para kazanmak için parlak noktalar arayan yatırımcıların hissiyatı ne?
Capital Markets Research Direktörü Sean Coghlan, bu durumu şu sözlerle açıklıyor:
“Yeni bir yaşama, çalışma ve oyun çağına girdik ve hala bunu test aşamasındayız. Yapılacak daha çok şey var ki bu da fırsatlar yaratıyor. Sürdürülebilirlik, iyi olandan daha ileri giden tek yola dönüşüyor. Ama bence bu, gelecek yıl grupların pazarlardaki fırsatlara göre hareket ettiğini göreceğimiz bir konu.”
Sürdürülebilirlik ve teknoloji, tasarım ve inovasyonu da yönlendiriyor.
Yatırımcılar, tasarımcılar ve satıcılar, emlak piyasasının Covid fırtınasını atlatma eğiliminde olduğu konusunda hemfikir. Ancak pandemi, iklim değişikliği gibi, sektörü ve bir bütün olarak toplumu yeniden şekillendirmeye henüz başladı. Psikolojiyi ve kültürü kavramak, gelişimciler için finansal analiz kadar hızlı bir şekilde kritik hale geliyor. Emlak firmalarının 2022’de kazanç sağlamak için yaşadığımız ve çalıştığımız alanlar hakkında çok farklı bir düşünce biçimine uyum sağlaması gerekecek.
Haftanın ekonomi gündeminde öne çıkan başlıklar:
- Euro Bölgesi’nde aralık ayı tüketici güven verileri açıklandı. Yüksek enerji fiyatları ve kısmi karantinaların geri dönüşü, son haftalarda tüketicilerin moralini bozuyor. Avrupa’nın bazı bölgelerinde artan Covid-19 vakaları ve yeni Omicron varyantının belirsizliği, vatandaşları tatillerde harcama yapmaktan alıkoyabilir.
- Türkiye aylık ayı döviz rezervi verilerini yayınladı. Hükümet, düşüş yaşayan lirayı desteklemek için 1 milyar dolar kadar döviz satmak zorunda kaldı. Merkez Bankası, peş peşe müdahalelerde bulundu. Türk parası, eylül ayından bu yana dolar karşısında yüzde 30’dan fazla değer kaybederek enflasyonu rekor seviyelere çıkardı ve ülkedeki ekonomik krizi derinleştirdi.
- Ve Nike, ikinci çeyrek mali gelirini açıkladı. Spor ayakkabı devi eylül ayında, daha uzun nakliye süreleri ve iş gücü eksikliğini de hesaba katarak 2022 gelir görünümünü düşürdü.
[UHA Haber Ajansı, 26 Aralık 2021]