ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:43 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:38 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:30 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:06 Hafta sonu kar geliyor
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
00:03 Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
00:01 2025 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı (İGEF) için hazırlıklar başladı
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kırım Tatar Teşkilatları Platformundan, “İşgal Altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları” konferansı

Kırım Tatar Teşkilatları Platformundan, “İşgal Altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları” konferansı
9 Aralık 2021
431
A+
A-

ANKARA-UHA HABER / Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla, “İşgal Altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları” konusunda Ankara’da konferansı düzenleyecek.

Konferansa iki ülkenin cumhurbaşkanlığını temsilen, Türkiye’den Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ve Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimî Temsilcisi Anton Korineviç katılacak.

Programın diğer konuşmacıları arasında ise Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov’un yanı sıra pek çok önemli isim yer alacak.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, Ankara’da 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Rus işgali altındaki Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için “İşgal Altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları” konulu konferansa imza atacak.

KIRIM'DAN TÜRKİYE'YE KIRIM TATAR GÖÇLERİ | - sukrubilgili.net.tr

Ankara Milli Kütüphane Yunus Emre Konferans Salonu’nda başlayacak olan konferansın açılış konuşmalarını; Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar gerçekleştirecek. Panelin moderatörlüğünü Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yuliya Biletska yapacak.

UKRAYNA’DAN VE TÜRKİYE’DEN CUMHURBAŞKANLIĞI TEMSİLCİLERİ KONUŞMACI OLARAK KATILACAK

Programda, Ukrayna’dan ve Türkiye’den cumhurbaşkanlığı düzeyinde temsilciler konuşmacı olarak yer alacak.

Konferansa Ukrayna’yı temsilen Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimî Temsilcisi Anton Korineviç (Anton Korynevych), Türkiye’yi temsilen de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu katılacak.

Programın panelistleri arasında Ukrayna Milletvekili, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası İlişkiler Grubu Eş Başkanı Rüstem Umerov, TBMM, Ankara Milletvekili, Türkiye-Ukrayna Dostluk Grubu Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş ve Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov da yer alacak.

Kırım Tatar Sürgünü - 1944 Kırım Türklerinin sürgünüKIRIM TEŞKİLATLARI PLATFORMU: 21. YÜZYILA AYKIRI ŞEKİLDE KIRIM’DA İNSAN HAKLARI ÇİĞNENİYOR

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Başkanı Ümit Şilit programa ilişkin QHA’ya verdiği demeçte şu ifadelere yerdi:

“Rus işgali altındaki Kırım’da baskı altında yaşayan Kırım Tatar soydaşlarımızın 21. yüzyılda insan haklarına aykırı şekilde gördükleri uygulamaları, zulmü, İnsan Hakları Günü dolayısıyla duyurmak amacıyla bir etkinlik düzenledik. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimî Temsilcisi ve Türkiye’den Cumhurbaşkanı Başdanışmanı düzeyinde isimlerin yanı sıra pek çok önemli katılımcının yer alacağı çok önemli bir program olacak. İşgal altında tutulan Kırım’daki soydaşlarımıza sabırlar diliyoruz.”

***

Kırım Tatarlarının sürgün acısı hatıralardan silinmiyorKIRIM’IN İŞGALİ: YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

Kırım Tatar Sürgünü - 1944 Kırım Türklerinin sürgünü

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.
Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Pin on Kırım soykırımı.Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

Kırım Tatar Sürgünü Nedir?SOVYETLER DÖNEMİNDEKİ CEZA YÖNTEMLERİ TEKRAR EDİYOR

Sözde Hizb-ut Tahrir davası bahanesiyle Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), işgal edilen Kırım’da, işgali kabul etmeyen Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri, evlere baskınlar, yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor. Sovyet döneminde, uygulanan cezalandırıcı yöntemler aynen kullanılmaya devam ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 09 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.