ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
22:35 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
20:42 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
20:16 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:09 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:49 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
18:50 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:33 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:58 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:25 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kazakistan’dan Ukrayna’ya Putin’in Hamleleri

Kazakistan’dan Ukrayna’ya Putin’in Hamleleri
19 Ocak 2022
732
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizi üzerinden ABD ve Avrupa’yı ‘büyük pazarlığa’ çekme niyetinde. Orta-uzun vadede ABD’nin asıl rekabetinin Çin ile olduğunu bilmeyen yok. İşte Putin bu durumu orta vadede stratejik fırsata çevirmek için Batı’dan taviz istiyor” dedi.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran: Tek Bir Eksen Var, O  Da Türkiye'nin Milli Çıkarları | Yorum | SETA‘Kazakistan’dan Ukrayna’ya Putin’in Hamleleri’ başlıklı yazısını (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na değerlendiren Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları söyledi:

“Kazakistan protestolarının SSCB’nin yıkılışının 30. yıldönümüne denk gelmesi rastlantı mıydı bilmiyoruz. Lakin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) Cumhurbaşkanı Tokayev’in talebiyle hızla duruma müdahale etmesi asla bir tesadüf değildi. Soğuk Savaş biterken Batı ittifakının NATO’nun yayılması konusunda verdiği sözleri sonradan tutmadığını gören ve 2000-2005 arasında ‘renkli devrimlere’ şahit olan Moskova, kendi nüfuz bölgesinde gördüğü ülkelerin gidişatına müdahil olmak için hazırlık yaptı”.

KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ'NİN YENİ GENEL SEKRETERİ VE RUSYA'NIN  ERMENİSTAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİProf. Dr. DURAN,  KGAÖ’nün, 1994’te kurulsa da Rusya’nın NATO’nun genişlemesine sert tepki vermesi ve Ortadoğu başta olmak üzere kriz alanlarına müdahale politikasının Putin’in güçlü liderliği dönemine rastladığına dikkat çekti.

Moskova’nın 2008’de Gürcistan’ın ve 2014’te Ukrayna’nın Batı hâkimiyetine geçmesine müsaade etmeyeceğini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Halen Ukrayna (Donbas) krizi Rusya ve ABD ile Avrupa arasında ciddi bir gerilim konusu ve Rusya’nın taleplerini açıklamasından sonra görüşmelerin Cenevre’de tamamlandığını söyledi.

“KİM ÇIKAR, KİM ÇIKMAZ”

Barışçıl protestoculara karşı güç kullanmayacağız'“KGAÖ’nün video konferans görüşmelerinde Tokayev, ülkesinin “darbe girişimini atlattığını” söylerken, Putin, “KGAÖ’nün bölgede renkli devrimlere izin vermeyeceğini” ilan etti” diyen Prof. Dr. DURAN, “Aslında daha önce Kırgızistan (2010) ve Ermenistan’ın (2020) asker talebini kabul etmeyen KGAÖ’nün Kazakistan protestolarına bu kadar hızlı müdahalede bulunması Putin’in dile getirdiği kararlılığın sahaya yansıması” olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bu arada hem Putin’in hem de Tokayev’in, Kazakistan’daki “askeri barış gücünün sınırlı süre kalacağını” vurgulamaya dikkat ettiğini, bu vurgunun Washington ve Moskova arasındaki kimin askeri ne zaman ve nasıl polemiğiyle ilgili olduğunun açık olduğunu aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: 'Afganistan'daki birliklerimizi eve getirme  zamanı'Kazakistan’da güçlenen Rus nüfuzundan rahatsız olan ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in, “Yakın tarih bize gösteriyor ki Ruslar bir kere evinize girince, geri çıkarmak çok zor olabilir” eleştirisinde bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. DURAN, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın cevabının ise hayli ağır olduğunu, “ABD evinize girdiğinde hayatta kalmak, tecavüze uğramamak ve soyulmamak zordur. Bu davetsiz misafirleri kapılarının eşiğinde bulan Kuzey Amerika yerlileri, Koreliler, Vietnamlılar, Iraklılar, Panamalılar, Yugoslavlar, Libyalılar, Suriyeliler ve daha çok sayıda şanssız insanın ekleyecek çok şeyi var.” dedi.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN,Doğrusu, yakın dönem dünya tarihinin hem ABD hem Sovyet-Rus müdahalelerinin ilgili ülkelerin halkları için ne kadar yıkıcı ve trajik olduğunun tartışmasız örnekleriyle dolu olduğuna dikkat çekti.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. DURAN, “sadece Afganistan’a bakmak bile yeterli. Putin, bölgede “devrimlere” izin vermeyeceğini söylerken Batı ile geriliminde asıl raundun Ukrayna olduğu açık” dedi.

Biden ve Putin görüştü: Şimdi ne olacak? - bianet“BÜYÜK PAZARLIK” MÜMKÜN MÜ?

Putin’in, Ukrayna krizi üzerinden ABD ve Avrupa’yı “büyük pazarlığa” çekme niyetinde olduğunun altını çizen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları söyledi:

“Orta-uzun vadede ABD’nin asıl rekabetinin Çin ile olduğunu bilmeyen yok. İşte Putin bu durumu orta vadede stratejik fırsata çevirmek için Batı’dan taviz istiyor. Suriye ve Libya gibi kriz bölgelerinde etkili rol alan Rusya, Eski Sovyet cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa üzerindeki etkisini/kontrolünü güçlendirmek için NATO’nun geri adım atmasını talep ediyor. Bunu için gerilimi yükseltiyor. ABD ve AB ise sıkışmış durumda. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda ekonomik yaptırımlar dışında bir seçeneğe cesaret edemiyorlar. Putin, bunu satın almış durumda. Doğu Avrupa’dan çekilmek ise Avrupa’nın daha fazla Rusya’nın etkisine girmesi demek. “Savaş ile yatıştırma arasında bir üçüncü yol” bulmak mümkün olur mu önümüzdeki haftalarda, aylarda göreceğiz”.

[UHA Haber Ajansı, 19 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.