ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Katar önemli miras alanlarını ve tarihini yeniden canlandırıyor

Katar önemli miras alanlarını ve tarihini yeniden canlandırıyor
16 Haziran 2023
9
A+
A-

Katar’ın önemli miras alanlarını ve doğal güzelliklerini koruma çalışmalarını derinlemesine inceliyor ve ülkenin milli hazinelerine sahip çıkan insanlarla tanışıyoruz.

Katar’ın en kuzey ucunda, eski, terk edilmiş bir yerleşim bölgesini modern bir turizm merkezine dönüştürme planı üzerinde çalışılıyor.

Bir zamanlar gelişen bir yerleşim yeri olan El Mafyar yaklaşık 50 yıl önce ıssız kaldı. Eski binalar o zamandan beri kaderine terk edilmiş durumdaydı.

Katar Müzeleri, halihazırda var olanları kullanarak, bu köyü yeniden canlandırmak ve bir kez daha kültürel öneme sahip bir merkeze dönüştürmek için büyük planlar yapıyor.

El Mafyar, kültür ve mirasa yönelik çevre dostu faaliyetlerle turistik bir cazibe merkezi haline getirilecek. Bu vizyonu hayata geçiren tasarım ekibi, köyün tarihinden ilham alındığını söylüyor.

G Interiors
[El Mafyar, Katar G Interiors]

G Interiors’dan Omar Merhebi, “Bu terk edilmiş köye toplumsal hayatı geri getirmek istiyoruz. Her evin kendine has bir biçimi, bir karakteri var, bu yüzden buraya ait olduklarının hissedilmesini ve insanların bu yolculuğa çıkmalarını istedik.” şeklinde konuşuyor.

Geçmişin alanına saygı

Bölgeyi yeniden geliştirme kararı kolay alınmadı. Arkeologların, bu süreçte toprağın altındaki eski kalıntıların korunduğundan ve zarar görmediğinden emin olmaları gerekiyordu.

Katar Müzeleri’nden (Qatar Museums) Arkeoloji Uzmanı Dr. Rob Carter, “Bu çalışmaların uygun olmayacağı bazı bölgeler var. Bunun uygun olmayacağı bazı binalar var. Diğerleri için eğer çalışma yapılmazsa, bu binalar zaten çökecek, yok olacak ve tamamen arkeolojik hale gelecek. Dolayısıyla, bunlardan faydalanabilir ve etraflarındaki doğal çevreyle arkeolojik kalıntıları en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.” ifadelerini kullanıyor.

euronews
[Katar, El Mafyar’da terk edilmiş bir evin içindeki raylı kapının yanında G Interiors’ın bir projeksiyon fotoğrafı yer alıyor.euronews]

Yeniden yapılanma için doğru malzemelerin seçilmesi, bu çalışmaların önemli noktalarından biri. Malzemeler, çevreyle uyumlu olacak şekilde özenle seçiliyor.

Merhebi, “Mevcut yüzeyleri, doğal çevresi ya da atmosferi El Mafyar projesinin ilham kaynakları.” diyor.

Bu planları gerçeğe dönüştürmek, Al Mafyar’a yeni bir soluk getirmek ve insanlara geçmiş nesillerin geleneksel yaşamlarına gerçek bir bakış sunmak için çalışmalara başlanması bekleniyor.

Yükselen deniz seviyeleri Katar için bir tehlike

Katar, alçakta kalan bir ülke olduğundan yükselen deniz seviyeleri ülke için büyük bir endişe kaynağı.

Hamad Bin Khalifa Üniversitesi’nde baş bilim insanı olarak görev yapan Dr. Essam Heggy Euronews’e küresel ısınmanın Katar kıyılarına etkisini anlattı.

Heggy, “Denizin üzerine inşa edilmemiş bir iletişim kulesi görüyoruz. Kıyıdan yaklaşık bir futbol sahası kadar içerideydi. Şimdiyse deniz suyu ayaklarına kadar ulaştı ve onu yavaş yavaş denize doğru itiyor.” şeklinde konuşuyor.

euronews
[Dr. Essam Heggy Katar kıyılarındaki bir iletişim kulesini gösteriyor euronews]

Dr. Heggy bugünkü eğilime bakarak denizin yılda iki ila yedi metreye kadar ilerleyeceğini söylüyor.

Katar gelecekte kendini ve El Mafyar gibi projeleri korumak için zamana karşı yarışıyor. Katar Yarımadası boyunca oluşabilecek sorunların bilim ve teknoloji yoluyla hafifletilmesi umuluyor.

Katar’ın milli hazinelerinin korunması

Ülke genelinde ve ötesindeki kazı alanlarında, arkeoloji ekipleri tarafından bulunan eski eserlerin restorasyonu, Katar’ın koruma ve muhafaza çabalarının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu da bizi başkent Doha’nın kalbindeki İslam Eserleri Müzesi’ne götürüyor.

İslam Eserleri Müzesi’nde binlerce tarihi nesne yer alıyor. Bu eserlerin yüzyıllar boyunca ayakta kalması bir mucize. Müze, bunların gelecek nesillere de ulaşması için büyük bir özen gösteriyor.

Cam, ahşap, tekstil, metal ya da kağıt, her eserin bakımı konusunda uzmanlaşmış bir konservatörü var. Bu uzmanlar, sergilenen ya da depolanan bu tarihi nesnelerin güvenli bir şekilde korunmasına yardımcı oluyorlar.

euronews
[Katar’ın başkenti Doha’da yer alan İslam Eserleri Müzesi’nde restore edilen ahşap bir tabak euronews]

Ahşap konservatörü Stefan Masarovic yeni gelen bir parçayı incelerken, “Organik bir malzeme olan ahşap, organik olmayan malzemelere göre çok daha hızlı çürüyebilir. Ve ahşap neme karşı oldukça hassastır. Ahşap yiyen böcek ve küf saldırısına uğrayabilirler. Ve bu yüzden geri dönüşü olmayan hasarlar alabilirler.” şeklinde konuşuyor.

Galerilerin spot ışıklarının ardında tarihin canlandığı yer bu çalışma alanları. Katar, tarihi, önemli miras alanlarını ve doğal manzaralarını korumak için daha da ileri gidiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.