Kastamonu Üniversitesi’nde Gerçekleşen “Liseli Şefler Yarışıyor” Finali Türk Mutfağı Haftası’na Damga Vurdu
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 21-27 Mayıs’ta gerçekleşen “Türk Mutfağı Haftası”, Kastamonu’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
UHA / İnternational News Agency
“Türk Mutfağı Haftası” sebebiyle finali KÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde düzenlenen “Liseli Şefler Yarışıyor” Yemek Yarışması, T.C. Kastamonu Valiliği öncülüğünde, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kastamonu Turizm Altyapı ve Hizmet Birliği, Kastamonu İl Özel İdaresi, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret Borsası ile Kastamonu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin katkılarıyla gerçekleşti.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve Türkuaz Haber Ajansı Haber ve Yayın Koordinatörü olarak ben Veysel Kavrayan hem gazeteci/yazar olarak hem de yemek kültürü araştırmacısı/gastrofil olarak “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında Kastamonu’da düzenlenen “Liseli Şefler Yarışıyor” yemek yarışmasının final yarışması jürisinde Dünya Rekortmeni Şef, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Asbaşkanı Mahmut Dolmacı, Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Birliği Temsilcisi İbrahim Kesgin ve Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli ve Park Dedeman Kastamonu Executive Şefi Sayın Yalçın Oğuz ile beraber yer aldım.
Yarışma saati öncesi diğer jüri üyeleri ile beraber otelimizden ayrıldık. Önce KÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ı, KÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen ile beraber ziyaret ettik. Ziyarette KÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün’de vardı. Ziyarette Kastamonu, ormanları, gastronomik değerleri üzerine ve KÜ projeleri, öğrenciler ve Eylül ayında KÜ’nde gerçekleşecek ‘VII. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi’ üzerine sohbet ve fikir alış verişinde bulunuldu.
Ardından Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Ercan Ceylan’ı ziyaret ettik. Çok keyifli bir sohbet gerçekleşti. Sayın Başsavcı bizlere el yapımı Kastamonu yöresel ahşap oyma şifreli sandık hediyesi takdiminde bulundu. Cezaevlerinde ki meslek edindirme kurslarından, aşçılık ve çeşitli ürün üretimlerinden bahsettik. Kastamonu’nun değerleriyle ilgili konuşma fırsatımız olan Başsavcı Ercan Ceylan nezaket göstererek ailesi ile beraber KÜ Turizm Fakültesi’nde ki Final ödül proğramına katılım gösterdi.
“Liseli Şefler Yarışıyor” Yemek Yarışması’nda Final Heyecanı
Elemeleri Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal‘ın büyük destekleriyle, KÜ Turizm Fakültesi’nin ev sahipliğinde, 3 Mayıs’tan bu yana devam eden Araç, Devrekâni, İnebolu, Merkez, Taşköprü ve Tosya’dan 38 takımın mücadele ettiği “Liseli Şefler Yarışıyor” Yemek Yarışması’nın finali de etkinlikler kapsamında 24 Mayıs Çarşamba günü KÜ Turizm Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü uygulama mutfağında gerçekleşen yarışmada finale kalan 4 ekip kıyasıya mücadele etti.
Yarışmada, çorba, ana yemek ve tatlı olmak üzere yapılan ürünlerden en az birinin Kastamonu’ya ait olması şartı konulmuştu. Öğrenciler, kendilerine verilen 120 dakikada hünerlerini sergiledi. Yarışmayı İl protokolü ve eşleri, okul hocaları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve takım sorumlusu öğretmenler ile basın mensupları büyük heyecanla takip etti. Puanlamaların tamamlanmasıyla KÜ Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül törenine geçildi.
Ödül Töreni’ne Kastamonu Protokolü Büyük İlgi Gösterdi
Ödül törenine; Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın eşi Bahar Çakır, Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ve eşi, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Ceylan, eşi ve kızı, KÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Vali Yardımcısı V. Ahmet Coşkun, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili, İl Milli Eğitim Müdürü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı, kamu kurumları ve kuruluşların temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve sorumlu öğretmenleri katıldı.
KÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen “Liseli Şefler Yarışıyor” Yemek Yarışması’nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, büyük bir gurur hissiyle başarılı bir organizasyon tamamladıklarını ifade ederek, öğrencilerin Türk Mutfağı farkındalığı kazandığını ve Kastamonu’nun yöresel mutfağına sahip çıktıklarını vurguladı. Organizasyonun gelecek yıllarda daha da büyüyerek devam etmesini temenni ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Sayın Sökmen, jüri üyelerine, katılımcılara ve organizasyon sürecine destek veren herkese teşekkürlerini iletti.
Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ise konuşmalarında, Kastamonu’nun zengin ve çeşitli yemek kültürüne vurgu yaparak, ilin gastronomi potansiyelini ön plana çıkarmak istediklerini belirtti. Farklı ilçelerdeki çeşitli yemeklerin temsil ettiği farklı kültürleri vurgulayan Sayın Vidinlioğlu, “Liseli Şefler Yarışıyor” yarışmasının düzenlenmesinde emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür ederek, yarışmaya katılan tüm öğrencilere gösterdikleri başarıdan ötürü tebriklerini iletti.
Final etabında değerlendirmeleri ile organizasyona destek veren jüri üyelerine katkılarından dolayı KÜ Turizm Fakültesi adına teşekkür plaketi verildi. Bana plaketimi Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın eşleri Bahar Çakır Hanımefendi takdim etti. Kendileri ile olan sohbetimizde, Kastamonu’nun yöresel tüm kültürel değerlerine hakim olduğunu gözlemledim. Yapıcı, destekleyici ve misafirperver şahsiyeti gözlerden kaçmadı.
Plaket takdiminin ardından yarışmada dereceye giren takımlara ödülleri verildi. Kastamonu Yöresel Lezzetleri ve Türk Mutfağı’nın daha iyi tanınması için farkındalığın oluşmasına yönelik olarak, Kastamonu’da il genelinde ilk kez lise düzeyindeki okullar arasında düzenlenen yemek yarışmasında tüm elemeler sonunda finale kalan okul takımların dereceleri şöyleydi.
Göl Anadolu Lisesi’nden EKBAB takımı; “Ecevit Çorbası, İslim Kebabı ve Kalburabastı” ile birinci oldu. 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Beyaz Ceketliler takımı; “Sütlü Siyez Bulguru Çorbası, Köfteli Patates Paçası ve İnebolu Helvası” ile ikinci, Göl Anadolu Lisesi’nde Aruca takımı; “Ecevit Çorbası, Mantar Soslu Tavuk Sarma ve Sütlü İrmik Helvası” ile üçüncü, Mustafa Kaya Anadolu Lisesi’nden Hünerli Eller takımı; “Ezogelin Çorbası, Çökertme Kebabı ve Kaşık Helvası” ile dördüncü sırada yer aldı.
Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli’den aldığım bilgiye göre dereceye girenlere 4’er bin TL hediye çeki takdim edildi. Madalyalarını ve çeklerini paydaş kurum yöneticilerinden alan Liseli Şefler’den “Ekbab” takımının sözcüsü Nurefşan Selalmaz birinci olmalarından duydukları mutluluğu dile getirerek; “Çorba olarak Ecevit, ana yemek olarak islim kebabı, tatlı olarak da kalburabastı yaptık. Buraya kadar gelmek hayallerimizde yoktu. Hayallerimizin ötesinde bir anı oldu. Kazandığımız için hem okulumuz hem de kendi adımıza çok mutluyuz” dedi.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı İle “GASTRONOMİ ŞEHRİ KASTAMONU” Hedefine Katkı Sağlayacak
“Liseli Şefler Yarışıyor” Yemek Yarışması, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın gastronomi temasındaki Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek başvurusu, bu kapsamda yürütülen Gastronomi Eylem Planı’nın kilit faaliyetlerinden biri olarak öne çıkacak. Unesco geçici miras listesinde ki Kastamonu eserleri kalıcı listeye girmeli ve gerek gastronomi gerekse kültür alanlarında ki öğelerin bu ağa dahil olması oldukça önemli. Bunları 10 yıl sonra farklı mecralarda ilk tohumlarının atılışlarını konuşuyor olacağız.
Kastamonu’dan ve Yarışmadan Aklımda Kalanlar
Yarışan 38 liseli takımı tebrik ederim. Finale kalan 4 takımı da ayrıca tebrik ediyorum. Türkiye’de bu tarz geniş çaplı lise düzeyinde yarışma yok denecek kadar az gerçekleşti. Bunun önemiyle bunun her yıl ve daha büyük çapta gerçekleşmesi şehre bir kazanımdır diye düşünüyorum. Onların heyecanı benide sardı. Bir ara gözyaşlarıma hakim olmakta zorlandım. Gençler yarınlarımızdır. Park Dedeman Kastamonu Executive Şefi Sayın Yalçın Oğuz ile liselilerin gerçekleştirdikleri bu oluşumu hayretler içinde izlediğimi konuştuk. KÜ, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tüm yönetici, akademisyen ve araştırma görevlilerine; lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Prof. Dr. Alptekin Sökmen ve Doç. Dr. Alev Sökmen gıyabında teşekkür ederim. Üyesi olduğum jüri üyelerine ve bize yardımcı olan birim yöneticilerine de teşekkür ederim.
Kastamonu’da aklımda kalanlardan birkaçı ise şöyleydi; “Tuğra yöresel ahşap dokuma atölyesinde yöresel dokuma ve baskı ürünlerini ve yapılışlarını dinledim. İşini layıkıyla gerçekleştiren bir üretici, zanaatkar görmek sevindirici. Daday’da Memişoğlu’nda yerinde güzel bir etli ekmek yedik. Hijyen ve sunumda başarılılar tebrik etmek gerek. KÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Elif Zeynep Özer ile Daday’da kahvaltı yaptım. Atlar ve doğa çok güzeldi. Kendisine her anlamda teşekkür ederim. Gittiğim mekanlarda yöresel ürünlere ve sunuma biraz daha yer vermek gerektiğini düşündüm. Köy kahvaltısı, yöresel kahvaltı kelimelerinin içinin doldurulması gerektiğini düşünenlerdenim…
Orman dışı ürünler toplayan esnafın hediye ettiği kuzu göbeği mantarını okulda pişirdik ve afiyetle yedik. İhsangazi’nin Eğşili Pilavı’nı ve Pınarbaşı’nın Kara Çorbası’nı içtim. Yediklerim arasında en iyisi Belediye’nin meydanda dağıttığı Eğşili Pilav’dı. Halk Eğitim Merkezi satış ofisinde ki tüm ürünleri çok beğendim ve birkaçı aklımda kaldı. Usta öğretici Sema hanım her anlamda bilgili bir hocamızdı. İl Milli Eğitim Müdürü’ne bu konuda tebriklerimi ilettim. Ünsalların Eğşi Suyu’nu büyük keyifle yudumladım. İnavasyon ve sürdürülebilirliğe bir örnek olması hasebiyle tebrik ederim. Sarı Konak Kadın Kooperatifi’nde siyezden yapılan atıştırmalıklar ve değeri yeni yeni anlaşılan mürverden yapılan farklı tatları deneyimledim. Başkan Mihriman hanım çok şeyler başarmış, kimsesiz çocuklara adadığı gibi kendisini kadınların gelir elde etmesi ve ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları için ilmek ilmek çabaladığını gördüm. Seyrangah Restoran’da keyifli zamanlar geçirdim. Manzarası bir harikaymış. Sahiplerinden Erol bey ile kent hakkında uzun uzun konuşma fırsatım oldu. Kendisi bir Kastamonu aşığı, oluşturduğu Atatürk köşesinde hatıra fotoğrafı çektim. KÜ Turizm Fakültesi hocalarından Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu hocamın ‘Kastamonu köyleri lavanta kokacak, Kastamonu kırsalı lavanta tarımı ile kalkınacak’ hayaliyle yola çıktığı ilk lavanta bahçelerini oluşturmuş burada. Kendisinin bana hediye ettiği lavanta keseleri evimde yerlerini buldu bile…
Kent Tarihi Müzesi oldukça güzel hazırlanmış. Kastamonu’ya gelenler önce bu müzeyi gezmeliler sonra keşfe çıkmalılar bence. Çünkü kent tarihi ile ilgili ön bilgi almak farkındalığı arttıracaktır gezenlerde. Kastamonu Olgunlaşma Enstitüsü yeni bir oluşumun ayak seslerini hissettiriyor. Vizyonu açık olan yönetici ekibiyle yeniden büyüyen bir folklor ve kültür vahası olacaktır Metin Boyacıoğlu’nun bağışladığı bu harem selamlık konak. Semt ve köylü pazarları gastronomide önem arz eder. Buralardan ilçeleri, gelenekleri, sofrayı, adetleri, tarifleri ve gastronomiyi okuyabiliriz temel olarak. Tabakoğlu Pastırma’da pastırma, sucuk ve çekme helva yedim ve damağım şenlendi adeta. Pastırma ve ev usulü parmak sucuğu dinledim al yanaklı değerli Üstad’dan. Serdar İzbeli ile bir akşam yemeğinde buluştuk. Tohumdan, hasattan, üründen kısacası Kastamonu’dan konuştuk. Değerli bir aile ve çalışmalar. Şehirlerin yaşayan kültür hazineleri vardır. İzbeliler bunlardan biri… Tosya Kıstı’sı üzerine tanıştığım eski bir ustadan dinledim bu değerli kültür hazinesini. Tosya pirinci, Sarıkılçık pirinci olan bu toz pembe pirinç önemli bir tarım ürünü. Taşköprü siyah sarımsaklı çikolata ve soyulmuş kullanıma hazır Taşköprü Sarımsağı da inavasyon ürünü olarak dikkatimden kaçmadı…”
Kastamonu sayfalara, ansiklopedilere sığmaz anlatmakla elbet. Bu şehirle ilgili sözümü yineleyeceğim; “Kastamonu bir elmas her yönüyle, bunu parlatacak ve iyi kesimcilerle pırlantaya çevirecek olan daha verimli insan faktörüne ihtiyaç var.” Gelin hepimiz daha da farkındalığımızı arttıralım bu Kadim Şehir için, değerlerini bozmadan parlatalım, dünyaya duyuralım bu değerleri.” Bu 4 günlük karşılıksız ve yorucu seyahatten yola çıkarak KÜ Rektörü Topal’ın ve Turizm Fakültesi Dekanı Sökmen’in özel davetlerini reddetemeyeceğim kesin. Bu şehrin daha deneyimlenecek ve keşfedilecek birçok değeri var. Sağlıcakla ve Afiyette Kalın…
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN