ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
07:16 Türkiye, AB’nin Ege ve Kıbrıs haritalarına neden tepki gösterdi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İtalya’da Elon Musk’ın göçmen anlaşmasına karışmasına tepkiler büyüyor

İtalya’da Elon Musk’ın göçmen anlaşmasına karışmasına tepkiler büyüyor
15 Kasım 2024
6
A+
A-

Teknoloji milyarderi, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Arnavutluk’la yürüttüğü göçmen planının son mahkeme kararıyla sekteye uğraması üzerine harekete geçti.

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKEL’in ‘EuroNews’e dayandırdığı haberinde, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, ABD’li teknoloji milyarderinin tartışmalı göç anlaşmasıyla inşa edilen Arnavutluk’taki gözaltı merkezlerine göçmenlerin transferini engelleyen İtalyan mahkemesinin kararını eleştirmesinin ardından, Elon Musk’ın ülke siyasetine müdahale etmeyi bırakmasını belirtti.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın yönetiminde yeni kurulacak “Hükümet Verimliliği Bakanlığı”nı (Department of Government Efficiency – DOGE) birlikte yönetmek üzere seçtiği Musk, salı günü X hesabından, “Bu yargıçların gitmesi gerekiyor,” diye yazdı.

Musk, Roma’da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin bazı sığınmacıların işlemlerinin ve gözaltılarının Arnavutluk’a yaptırılması girişimine karşı karar veren yargıçlara atıfta bulundu.

Tesla sahibi bir sonraki paylaşımında, “Bu kabul edilemez. İtalya halkı bir demokraside mi yaşıyor yoksa kararları seçilmemiş bir otokrasi mi veriyor?” dedi.

Musk’ın adını vermediği, ancak açıkça İtalyan Cumhurbaşkanı’na atıfta bulunduğu açıklamada Mattarella, İtalya’nın “Anayasasına saygı duyarken kendi başının çaresine nasıl bakacağını bildiğini” söyledi.

Mattarella çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Herhangi biri, özellikle de açıklandığı üzere dost ve müttefik bir ülkede önemli bir hükümet görevi üstlenmek üzereyse, egemenliğine saygı göstermeli ve reçete yayınlama görevini üstlenmemelidir,” dedi.

Buna karşılık X’in İtalyan temsilcisi Andrea Stroppa, Musk’ın Mattarella’ya ve İtalya anayasasına saygı duyduğunu, ancak “görüşlerini özgürce ifade etmeye” devam etmek niyetinde olduğunu söyledi.

Meloni, Musk’ın paylaşımları hakkında yorum yapmadı ancak iktidardaki göçmen karşıtı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisinden İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, X’te yaptığı bir paylaşımda Musk’ın “haklı” olduğunu söyledi.

Meloni’nin Arnavutluk’la anlaşması engele takıldı

Roma’daki bir mahkemenin Arnavutluk’ta alıkonulmaları yönündeki resmi talebi reddetmesinin ardından yedi kişi bu hafta İtalya’ya iade edildi.

Göçmenler ilk olarak Meloni ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama arasında imzalanan ve İtalya’nın Arnavutluk’ta iki işlem merkezi işleterek iltica için uygun olup olmadıklarını belirleyeceği beş yıllık bir anlaşmanın parçası olarak Arnavutluk’a gönderilmişti.

Roma’daki mahkemenin yargıçları Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda (ECJ) görülen ve kısmen tehlikeli olsa bile hiçbir “menşe ülkenin” güvenli sayılamayacağına hükmeden davalara atıfta bulundular.

İtalya, Mısır ve Bangladeş’i “güvenli” ülkeler olarak belirlemişti. Ancak karara göre Roma, Arnavutluk’tan gelen göçmenleri bu iki ülkeye geri göndermekte zorlanıyor.

Roma mahkemesi, ECJ tarafından daha fazla netlik sağlanana kadar hiçbir göçmenin Balkan ülkesine gönderilmemesi gerektiğini savundu. Bu da Arnavutluk’a gönderilen iki göçmen grubunun İtalya’ya geri gönderildiği anlamına geliyor.

Çarşamba günü bir ECJ yetkilisi, İtalya’nın göçmenleri güvenli gördüğü ülkelere yasal olarak geri gönderip gönderemeyeceğine açıklık getirecek kararın haftalar ya da aylar alabileceğini söyledi.

Mahkemenin kararı, Meloni tarafından İtalya’ya düzensiz göç akışını durdurmanın etkili bir yolu olarak lanse edilen ve diğer bazı Avrupa ülkeleri tarafından cazip bir politika olarak görülen plan için büyük bir gerileme oldu.

Programı destekleyen ve uygulayan FdI partisi, mahkemenin kararı karşısında öfkesini dile getirirken Salvini yargıçları, “İtalyanların güvenliğini ve cüzdanlarını tehlikeye atmakla” suçladı.

Ek kaynaklar • AP
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.