İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyine düzenlediği saldırıda en az 71 kişi öldü
Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin kaçtığı ve çoğunlukla derme çatma çadırlarda barındığı Han Yunus bölgesini vuran saldırıda yaklaşık 289 kişi de yaralandı.
İsrail’in Cumartesi günü Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehrine düzenlediği saldırıda en az 71 kişi hayatını kaybetti. Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, saldırıda yaklaşık 289 kişi de yaralandı.
Sağlık bakanlığı yaralıların ve ölülerin çoğunun Han Yunus yakınındaki Nasır Hastanesine kaldırıldığını söyledi.
Associated Press muhabirleri hastanede 40’tan fazla ceset olduğunu belirtirken, görgü tanıkları da birden fazla kez saldırı yapıldığını anlattı.
Saldırının Refah’ın kuzeyinden Han Yunus’a kadar uzanan ve İsrail tarafından insani yardım bölgesi olarak ilan edilen Muwasi’ye yapılıp yapılmadığı henüz belirsizliğini koruyor.
Han Yunus bölgesi, yerinden edilmiş yüz binlerce Filistinlinin güvenlik arayışıyla kaçtığı, çoğunlukla derme çatma çadırlarda barındığı bir bölge olarak biliniyor.
Ancak İsrail geçtiğimiz haftalarda bu bölge Hamas’In yeniden örgütlendiğini öne sürerek tahliye emri vermişti.
İsrailli bir yetkili, Cumartesi günü düzenlenen bu saldırıda Hamas’ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif’in hedef alındığını öne sürdü.
Resmi bir açıklama yapılana kadar isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Hamas’ın bir diğer üst düzey yetkilisi Rafa Salama’nın da saldırıda hedef alındığını belirtti.
Yetkili, hedef alınan bu iki kişinin de öldürülüp öldürülmediği konusunda bilgi vermedi.
Ateşkes anlaşması risk altında
Hamas, Gazze’ye yapılan son saldırılar ile birlikte ateşkes ve rehine takası görüşmelerinin bozulabileceği uyarısında bulundu.
İsrail ve Hamas geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Mısır ve Katar’ın arabuluculuğu ile ateşkes anlaşmasına yaklaşmış görünüyordu.
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns salı günü Kahire’de es-Sissi ile bir araya gelerek müzakereleri görüştü.
Hamas’ın siyasi ofisinin bulunduğu Katar’da da görüşmeler yapılacak.
Öte yandan, Hamas’ın, İsrail’in herhangi bir anlaşmanın parçası olarak savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmesi yönündeki temel talebinden vazgeçmeyi kabul etmesinden sonra bile problemler devam ediyor.
Hamas hâlâ arabulucuların müzakerelerin kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasını garanti etmesini istiyor.
İsrail ise Hamas’la savaşı olduğu gibi bitirecek bir anlaşmayı reddediyor.
Hamas pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu, Gazze’deki operasyonlar da dahil olmak üzere “müzakereleri tıkamak ve görüşmeler için sürekli engel çıkarmakla” suçladı.
İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.
İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim’de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.
Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.
Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.