ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:36 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:44 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
09:44 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
09:02 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
06:59 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor.
06:55 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
06:54 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İspanya Başbakan Yardımcısı Calvino: ‘Doğalgazda tavan fiyat uygulamasını destekliyoruz’

İspanya Başbakan Yardımcısı Calvino: ‘Doğalgazda tavan fiyat uygulamasını destekliyoruz’
6 Ekim 2022
399
A+
A-

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..

Avrupa’da enerji krizi tırmanırken doğalgaz fiyatları geçen kışa oranla 4 kat arttı ve enflasyon çift haneli rekor sayılara yükseldi. Avrupa Birliği henüz ortak paydada buluşmakta zorluk yaşıyor. 

Peki bu durumdan kurtulmak için bir yol var mı?

İspanya Başbakan Yardımcısı Nadia Calvino, Avrupa’daki enerji krizi ve enflasyona ilişkin euronews’in sorularını yanıtladı.

euronews: Sayın Bakan, Ukrayna’daki savaşın Avrupa’nın enerji iklimi üzerinde dramatik bir etkisi oldu ve ekonomileri üzerinde yayılma etkisi yarattı. Durum ne kadar kötü?

İspanya Başbakan Yardımcısı Nadia Calvino: “Hepimiz Avrupa’nın kapısındaki, ülkelerimizin eşiğindeki savaştan ve Putin’in enerji şantajlarından bariz bir şekilde etkilendik. Ancak farklı ülkeler bu durumdan farklı seviyelerde etkilendi. Almanya, Baltık ülkeleri ve Ukrayna’ya komşu ülkeler gibi bazı ekonomiler bundan daha doğrudan zarar gördü. İspanya gibi diğer ekonomiler ise daha şanslıydı. Biz daha az sıkıntı yaşadık çünkü Rusya’nın doğalgaz ve petrolüne daha az bağımlıydık. Mevcut durumun oluşturduğu risklerden de daha az etkilendik.”

‘Enerji krizinde daha erken harekete geçilmeliydi’

euronews: AB’nin krize verdiği yanıta gelirsek AB, Avrupa’ya ithal edilen doğalgazdaki yüksek fiyatları kontrol altına alamadığı için çok sayıda eleştiriye hedef oldu. Peki siz AB’nin bugüne kadar bu durumun üstesinden gelmede başarısız olduğunu düşünüyor musunuz?

Nadia Calvino: “Daha erken harekete geçebilmemizi isterdim ancak geç olması hiç olmamasından evladır. Komisyonun artık daha kararlı adımlar atmasını destekliyoruz. Ortak alımlardaki tavan fiyat uygulamasını destekliyoruz. Ayrıca doğalgaz için tavan fiyat uygulamasında, fiyatları sınırlamak ve vatandaşlar ile şirketler üzerindeki etkisini kısıtlamak için son derece etkili olduğunu kanıtlayan İber mekanizması örneğini almalarını da destekliyoruz.”

euronews: AB bir Pan-Avrupa çözümü bulmaya çalışırken Alman hükümeti, tüketicilerin ve işletmelerin artan enerji fiyatlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için 200 milyar euroya kadar harcamaya hazır olduğunu söyledi. Siz bunun enerji krizine yönelik bir Pan-Avrupa yaklaşımını baltaladığını düşünüyor musunuz?

Nadia Calvino: “Buna pandemide yaptığımız gibi üç ilkeye dayanarak yanıt vermeliyiz. Bunlar birlik, kararlılık ve dayanışma ilkeleri. Küresel bir zorluk olan pandemiyle karşılaştığımızda doğru yollar olduklarını kanıtladılar. Şimdi ulusal sınırlarımızı aşan başka bir zorlukla karşılaştığımızda yine birlikte hareket etmeli ve mümkün olabildiğince etkili yanıtlar vermenin yollarını bulmalıyız. Ayrıca, bu durumun farklı ülkeleri farklı şekillerde etkilediğini de hesaba katmalıyız. Bu aynı zamanda, farklı ekonomilere ve karşılaştıkları farklı zorluklara hitap etmek için kurallarımız dahilinde uygun esnekliğe sahip olmamız gerektiğini de gösteriyor.”

‘Enerji krizinden her ülke farklı seviyelerde etkilendi’

euronews: Almanya’nın ne yaptığını anlıyor musunuz? Bu krizi yönetirken tek başına hareket ettiği için hayal kırıklığı yaşıyor musunuz?

Nadia Calvino: “Hepimizin fiyatları kontrol altına alma ve ülkelerimizde vatandaşlarımızı ve şirketlerimizi destekleme konusunda çare bulmaya çalıştığı gerçeğini çok iyi anlıyorum. Fakat mesela Almanya ve İspanya’da durum çok farklı. Size bazı rakamlar vereyim. İspanya’da bugün çok güçlü bir büyüme görüyoruz. Mevcut verilere göre, büyüme tahminlerimizi bu yıl için yüzde 4,4’ün üzerinde görüyoruz. Ama bu, ülkemizde, vatandaşları ve şirketleri desteklemek için önemli mali etkisi olan önemli önlemler almak zorunda olmadığımız anlamına gelmiyor. Dolayısıyla hepimiz, bir yandan toplumlarımızı desteklemeye devam etmeye ve enerji şantajının olumsuz etkilerini en aza indirmeye çalışırken diğer yandan açığı ve borcu azaltarak mali sorumluluklarımızı yerine getirmede aynı zorluklarla karşı karşıyayız.”

euronews: Peki Almanya az önce tarif ettiğiniz dayanışma temelinde mi çalışıyor?

Nadia Calvino: “Pandemi döneminde Almanya’dan gelen güçlü bir dayanışma örneği gördük. Ve bu, İspanya gibi pandemiden çok doğrudan etkilenen ülkeler için son derece önemliydi.”

euronews: Enerji krizinde de durum böyle mi?

Nadia Calvino: “İspanya ekonomisinin pandemiden doğrudan etkilendiği dönemde AB’den aldığı destekle açık bir benzerlik ya da daha çok bir simetri görüyorum. Ve şimdi de biz, şantajlardan ve Ukrayna’ya karşı saldırganlıktan kaynaklanan riskler ile zorluklardan en çok etkilenen ülkelerle güçlü dayanışma sinyalleri veriyoruz.”

‘Kurtarma planlarının imkanlarından yararlanmalıyız’

euronews:  Peki bu krizle başa çıkmak için de pandemide kullanılan SURE (Acil Durumda İşsizlik Risklerini Azaltmak İçin Geçici Destek) mekanizmasına benzer bir enstrüman oluşturmanın zamanı geldi mi?

Nadia Calvino: “Halihazırda Avrupa bütçesinde hangi araçların mevcut olduğunu görmemiz gerekiyor. Ayrıca, çok önemli konjonktür karşıtı bir etkiye sahip olan, yapısal nitelikte yatırımlar ve reformlar yapmamıza izin verebilecek ve katkı sağlayabilecek çok önemli finansman kaynakları olan kurtarma planlarını da gözden geçirmeliyiz. Ulusal düzeyde, ancak daha da önemlisi Avrupa düzeyinde büyüme üzerindeki potansiyel etkiyi en üst seviyeye çıkarmak için kurtarma planlarının imkanlarını değerlendirmeli ve çıkar sağlamalıyız.”

euronews: Bildiğiniz gibi son zamanlard bakanlıklar tarafından oldukça cesaret kırıcı rakamlar yayınlandı. Enflasyon rekor kırarak yüzde 10’a ulaştı. Enerji fiyatlarında yıllık yüzde 40,8 gibi bir artış gördük, bunu da gıda fiyatları izledi. Peki sizce ne yapılmalı?

Nadia Calvino: “Bu enflasyonun Avrupa’ya ithal edilen bir enflasyon olduğunu, yüksek enerji ve hammadde fiyatlarından ve euronun değer kaybetmesinden kaynaklandığını görüyoruz. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde bu enflasyonun AB’ye ve Euro bölgesine girişini durdurmalı ve enerji fiyatlarını kontrol altına almaya çalışmalıyız. Bu nedenle Komisyon’dan gelen önerileri güçlü bir şekilde destekliyoruz.

Gaz fiyatlarına tavan fiyat uygulaması için düzenleyici çerçeveyi güncellemek, her halükarda spekülasyona ve yüksek fiyat artışlarına açık olan TTF (Title Transfer Facility) referansını değiştirmek ve Avrupa’da fiyat artışının bir an önce durmasını sağlamak için uygun çerçeveyi bulmak için hızlı ve acil eylem çağrısı yapıyoruz.”

euronews: Önümüzdeki bütün bu zorluk ve belirsizliklerin Avrupa Birliği’nde toplumsal bir huzursuzluğu tetiklemesinden korkuyor musunuz?

Nadia Calvino: “Bu sürekli aklımızda tutmamız gereken bir mesele. Elbette Avrupa vatandaşları olarak hepimiz pandemiden bu yana son üç yılda çok zor zamanlar, çok zor senaryolar yaşadık. İspanya’da bir de yanardağ patlaması yaşandı. Sonra savaş başladı, enflasyon ve enerji fiyatları yükseldi. Bütün bunlar Avrupa’daki tüm vatandaşları, hane halkını ve şirketleri etkiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımızı desteklemek için doğru önlemleri alma noktasında son derece dikkatli ve sorumluluk sahibi olmamız gerekiyor. Ancak aynı zamanda bir bütün olarak Euro bölgesinde ve Avrupa Birliği’nde mali konsolidasyonu ve istikrarı sağlama ihtiyacını gözden kaçırmamalıyız.”

Cezayir'in Vahran sahilleri 19. Akdeniz Olimpiyatları'nda yelkencileri ağırlayacak - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci adı • Gizem Sade

[UHA Haber Ajansı, 06 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.