ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’dan Haberler!

İran’dan Haberler!
27 Haziran 2023
33
A+
A-

Tahran’da bulunan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘dan gazeteci arkadaşımız Haber ve Yayın Koordinatörü Veysel KAVRAYAN, sizin için ‘İran’dan Haberler!‘ başlığıyla hazırladığı bültenle öne çıkan  haberleri aktardı.

İşte Veysel KAVRAYAN’ın ‘İran’dan sunduğu haberleri:

Reisi ve Paşinyan'ın telefon görüşmesi odak noktası alınarak bölgedeki gelişmeler ve ikili ilişkiler incelendi

İran Cumhurbaşkanı Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi, Pazartesi günü Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi yaptı.

Ayetullah Reisi , Paşinyanla yaptığı görüşmede bölgesel gelişmeler ile Ermenistan ve İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik konuları ele alındı

İran Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı,  üst düzey görüşmelerin ve karşılıklı temasların önemine dikkat çekti.

***

 İran Sağlık, Tıp Eğitimi ve Tedavi Bakanı Behram Eynullahi, 12 milyon İranlı’nın ücretsiz sigortalı olduğunu açıklayarak, “Geçen yıl  halkın gelir seviyesi 1. derece düşük tabakasının 3 bölümü ücretsiz sigortalı oldu. Bu nüfusa bugünden itibaren 2 bölüm daha eklenecek” dedi.

İran'ın Sağlık Bakanı: 12 milyon İranlı ücret ödemeden sigortalı oldu

Bakan Behram Eynullahi, ücretsiz sigortalı nüfusuna 4 ve 5 bölümleri de eklendiğinde, bundan böyle 12 milyon 500 bin kişinin ücretsiz sağlık sigortasına sahip olacağını ifade etti

Bu planın detaylarının sigortalıların telefonlarına kısa mesaj şeklinde iletileceğini belirten Sağlık Bakanı, şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığı’nın önerisi ve hükümet kurulunun onayı ile şu anda gelir oranı düşük olan halkımızın onda 5 bölümü ücretsiz sigorta kapsamında. Bu kararın amacı, genel sigortayı, özellikle düşük gelirli bölgelerde yaşayan halk için  ilk onda birlik bölümüne sağlık hizmetlerini daha kolay ve ücretsiz hale getirmek ve sonuç olarak insanların tedavi maliyetlerini azaltmaktır.”

***

İran’ın BAE’deki Büyükelçisi: İnsanlar hükümetin komşulara yaklaşımın olumlu etkilerini yakında görecek.

İran'ın BAE'deki Büyükelçisi: İnsanlar hükümetin komşulara yaklaşımının olumlu etkilerini yakında görecek

İran İslam Cumhuriyeti’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yeni büyükelçisi Rıza Ameri, “Komşularla ilişkileri güçlendirme yaklaşımının ülke içinde İran halkı için, ülke dışında bölgesel ve uluslararası sahnede en kısa zamanda olumlu etkilerinin olacağına söz veriyoruz” dedi.

Büyükelçisi Rıza Ameri, Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 22 Haziran Perşembe günü bu ülkeyi ziyareti sırasında verdiği röportajda şöyle konuştu: “İran-BAE ilişkileri bir dönem durgunluk yaşadıktan sonra yeniden  büyükelçi değişimi ile bu ilişkiler aktif hale geçmiştir. İlişkilerimizi daha da güçlendirmek için her gün yeni hareketler ve gelişmeler içindeyiz.”

Rıza Ameri, adı geçen bu iki ülkenin, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin gölgesinde daha sıcak ve daha yakın ilişkiler kurabilme kararı aldıklarını söyledi.

İran’ın Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi görevine yeni başladı ve “Büyükelçilik sorumluluğunu aldığım kısa zamanda böyle bir iradenin varlığına şahit oldum. Geleceği çok parlak ve umutlu görüyorum. Allah’ın yardımıyla iki ülke arasında iyi ve gelişen ilişkilere şahit olacağımızı vurgulamak isterim.” dedi. Tarafların ilişkilerin gelişmesi için gerekli potansiyel imkanlara sahip olduklarını da belirtti.

İran’ın BAE büyükelçisi Ameri şunları kaydetti: “Komşularla ilişkileri güçlendirme yaklaşımının ülke içinde İran halkı için, ülke dışında bölgesel ve uluslararası sahnede en kısa zamanda olumlu etkilerinin olacağına söz veriyoruz ve gelişmenin açık olduğu barizdir.Açıkça, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi, özel sektörün hareketlenmesinde özel ilgi alanı olacaktır.”

***

İran’ın Avrasya’ya ihracatı 2023’ün Nisan – Mayıs aylarında yüde 70 artış gösterdi.

Иран и ЕАЭС подпишут соглашение о ЗСТ до конца 2022 года | Инфотека 24

Orta Asya, Kafkasya ve Rusya Ticareti Geliştirme Kurumu Genel Müdürü Rahmetullah Hurmali, Avrasya Ekonomik Birliği ile tercihli ticaret anlaşmasının imzalanmasından sonra 2023’ün başlarında İran’ın bu ülkelere ihracatının yüzde 70 arttığını söyledi.

Ticareti Geliştirme Kurumu Genel Müdürü Hurmali, Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye ülkelerinin fuar toplantısının ikinci döneminin Tahran’da düzenleneceğini duyurdu ve bu fuarın ilk döneminin Haziran 2021’de Tahran’da yapıldığını bildirdi. Bu fuar üye ülkelerin yetkilileri ve şirketlerinin de katılımıyla olmuştu.

Rahmetullah Hurmali, “Bu ülkelerin 180 milyonluk petrol dışı ürünlerin ihracat pazarı var. Bu durum ülkemizle siyasi ve ekonomik yakınlığın gelişmesi açısından önemlidir. Ayrıca söz konusu birlik ile müzakerelerin başarıyla sonuçlanması dikkate alınarak bir anlaşmaya varılmasına karar verildi. Serbest ticaret anlaşması kapsamında, bu yıl 4-7 Aralık tarihlerinde Tahran’da daha fazla yetkili ve firmanın katılımıyla 5 bin metrekarelik bir alanda planlanan bu fuarın ikinci turu gerçekleştirilecek.

Ticareti Geliştirme Kurumu Genel Müdürü Hurmali, “Avrasya Ekonomik Birliği ile ilk aşamada tercihli ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte çok şükür İran’ın bu ülkelere ihracatı geçtiğimiz yıla göre yüzde 28 arttı. Bu yılın başlarında geçen yılın aynı dönemine göre ve yılın ikinci yarısına göre yüzde 70 artarak en yüksek  ticari büyümeyi Rusya ve Ermenistan’la gerçekleştirmiştir” dedi.

Genel Müdür Rahmetullah Hurmali, 2023 yılının başlarında Şangay İşbirliği Teşkilatının üye ülkeleri ile İran arasındaki ticari alışveriş hacminin 6 milyar doları bulduğunu ve  aynı dönemde Fars Körfezi ülkeleri ile ticari alışveriş hacminin ise üç milyar dolardan fazla olduğunu kaydetti.

***

İran, Türkiye’ye son 5 ayda 3.3 milyar metreküp doğal gaz ihraç etti.

Terörle mücadele ve Türkiye-İran ilişkileri

Avrupa Komisyonu İstatistik Merkezi’nin açıklamasına göre, İran’ın Türkiye’ye yaptığı doğal gaz ihracat miktarı 2023’ün ilk beş ayında 3,3 milyar metreküpe ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan istatistiklere baktığımızda İran’ın Türkiye ile olan ticaret hacminin bu yılın ilk beş ayında 2 milyar 190 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Bu rakam geçen yılın ilk beş ayına göre yüzde 20 azaldı. Geçen yıl bu dönemde iki ülke arasındaki ticaret  hacmi 2 milyar 740 milyon dolardı.

Bu istatistik verilerine göre, Türkiye’nin bu yılın Ocak-Mayıs aylarında İran’a yaptığı ihracat miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 düşüşle 1 milyar 152 milyon dolar oldu.
Türkiye, İran’a 2022’nin ilk beş ayında 1 milyar 204 milyon dolarlık mal ihraç etmişti.

Türkiye’nin 2023’ün ilk beş ayında İran’dan yaptığı ithalat da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 azalmıştır.

Avrupa Komisyonu İstatistik Merkezi açıklamalarına ve raporlarına göre İran, bu yılın Ocak-Mayıs aylarında Türkiye’ye 3 milyar 320 milyon metreküp doğal gaz ihraç etti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azaldı.

***

Güzel, sağlıklı, mutlu bir Kurban Bayramı geçirmeniz dileğiyle, sevgiyle kalınız!

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.