İklim değişikliği: Binlerce kişi BM zirvesi öncesinde New York’ta yürüdü
BM’nin 2015 sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin karşılanamayacağı konusunda uyarması üzerine protestocular fosil yakıtlara son verilmesini talep ediyor. Yürüyüş, BM Genel Kurulunun hemen öncesinde gerçekleşti.
UHA / İnternational News Agency
New York’dan UHA Haber Muhabiri Luisa NEUBAUE’nin aktardığı haberine göre, Binlerce iklim aktivisti Pazar günü Manhattan’ın Midtown sokaklarını doldurarak New York City’deki BM Genel Kurulu öncesinde İklim Haftası’nı başlattı.
Göstericiler “Fosil Yakıt Kullanımına Son Verin“, “İklim Acil Durumu İlan Edin” ve “Yangın ve sellere oy vermedim” yazılı pankartlar taşıdılar.
Protestocular, iklim değişikliğini şiddetlendirmedeki rollerini vurgulayarak ABD Başkanı Joe Biden’a ve küresel liderlere fosil yakıtları aşamalı olarak kaldırmaları için yalvardılar .
Başkan Biden, resmi olarak bugün (19 Eylül 2023) açılması planlanan Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılacak dünya liderleri arasında yer alıyor.
Gençlik protesto grubu Fridays for Future’dan Brooklyn’den 17 yaşındaki Emma Buretta, “Halkın gücüne sahibiz, bu seçimi kazanmak için ihtiyacınız olan güce sahibiz” dedi . “2024’te kazanmak istiyorsanız, benim neslimin kanının ellerinize bulaşmasını istemiyorsanız fosil yakıtlara son verin.”
Pazar günü yürüyen 75.000 kişi, yaklaşık 700 örgüt ve aktivist gruptan geldi ve her kesimden insanı bir araya getirdi.
ABD Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez tezahürat yapan kalabalığa, “Dünyanın her yerinde sokaklarda gelip bizi öldüren şeyin durdurulmasını talep eden insanlar var” dedi. “Bazılarımızın bundan 30, 40, 50 yıl sonra bu gezegende yaşayacağına dair bir mesaj göndermeliyiz. Ve hayırı cevap olarak kabul etmeyeceğiz.”
BM 2015 hedefleri hedefi tutturamıyor
Pek çok bilim insanı, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan sera gazlarının küresel ısınmaya katkıda bulunduğunu ve şu anda dünya çapında görülen kasırgalar, sıcak hava dalgaları, seller, orman yangınları ve kuraklıklar gibi aşırı hava olaylarına yol açtığını söylüyor .
İklim değişikliğiyle mücadelede CO2 emisyonlarının azaltılması çok önemli. Bilim adamları, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın benzeri görülmemiş yüksek sıcaklıklara tanık olabileceği ve ortalama 1,5 santigrat derecelik kritik seviyeyi aşma ihtimalinin önemli olduğu konusunda uyarıyor.
Yaklaşan BM COP28 iklim zirvesi öncesinde 80’den fazla ülke, kömür, petrol ve gazı aşamalı olarak ortadan kaldırmak için bir anlaşma yapmayı hedefliyor.
Reuters haber ajansına göre, yakın zamanda yapılan bir BM araştırması, küresel ısınma risklerinin artması konusunda uyarıda bulunarak, 2030 yılına kadar kömürle çalışan enerjinin önemli ölçüde azaltılması da dahil olmak üzere kapsamlı eylemlere ve ciddi emisyon azaltımlarına duyulan ihtiyacı vurguladı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e göre , dün “küresel bir kurtarma planı” hedefleyen BM Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesii başladı. Kendisi, 2o15 yılında kabul edilen sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yalnızca yüzde 15’inin elde edilebileceğini, bazı ölçümlerin ise ters yönde ilerlediğini belirtti .
2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu 2015 hedefine ulaşmak için, emisyonları tespit edilemeyen veya telafi edilemeyen fosil yakıtların kullanımını ortadan kaldırmak çok önemlidir.
Fosil yakıtlara olan bağımlılık inceleniyor
En fazla karbon üreten ülkelerden çok sayıda lider, Çarşamba günü BM Genel Sekreteri liderliğindeki yeni özel zirveye katılmayacak veya orada bulunmayacak ve platformu somut eylem sözü veren ülkelere ayıracak.
Başkan Biden özellikle yeşil üretimi desteklese ve temiz enerjiye milyarlarca dolar ayırsa da, eleştirmenler onun ABD’nin fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak için yeterince güçlü önlemler almadığını öne sürüyor.
Cuma günü Kaliforniya, milyarlarca dolar zarara neden olduklarını ve fosil yakıtlarla ilgili tehlikeleri kamuoyuna küçümsediklerini iddia ederek beş büyük petrol şirketine dava açtı.
Geçtiğimiz yüzyılda ABD, en fazla kümülatif karbondioksit salımı yapan ülke oldu; ancak Çin artık yıllık emisyonların çoğunu salıyor.
[İklim değişikliğinin neden olduğu şiddetli hava olayları daha yaygın hale geldikçe küresel kaygılar artıyor.Resim: Leonardo Munoz/AFP]
Protestocular iklim değişikliği olaylarını deneyimledi
Pazar günkü protestolar, iklim eylemine yönelik kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan İklim Grubu’nun bir hafta süren küresel girişimine işaret ediyordu. Aralarında ABD, Almanya, İngiltere, Güney Kore ve Hindistan’ın da bulunduğu 54 ülkede 500’ün üzerinde protesto planlanıyor.
Yaklaşan COP28 zirvesinin habercisi olan mitingler, iklim değişikliğinin neden olduğu şiddetli hava olaylarının daha yaygın hale gelmesiyle birlikte artan küresel endişeyi yansıtıyor.
Amerikan Üniversitesi sosyoloğu Dana Fisher çevreci hareketleri araştırıyor ve yürüyüşe katılanlarla bir ankete katılıyor. Ankete katılanların yüzde 86’sının son zamanlarda aşırı sıcaklar, yüzde 21’inin sel ve yüzde 18’inin şiddetli kuraklık yaşadığını söyledi. Çoğunlukla üzgün ve kızgın hissettiklerini bildirdiler.
EK Kaynaklar* AP, AFP, Reuters
Gazeteci, İklim Aktivisti* Luisa-Marie Neubauer
***
Yazar hakkında
Luisa-Marie Neubauer, 21 Nisan 1996 yılında, Hamburg/Almanya’da dünyaya geldi. Neubauer, 2016’dan beri ONE adlı sivil toplum kuruluşunun gençlik elçisi ve Alman İklim Aktivisti. Göttingen Üniversitesi (2015–2020), Marion Dönhoff High School (2014) ve Kingham Hill School’dan mezun oldu. Igor Levit – No Fear adlı filmde rol aldı. Neubauer’in, Gegen die Ohnmacht: Meine Großmutter, die Politik und ich, adlı kitapları var.