ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hillary Clinton’ın Gizli Yazışmaları ve NATO’nun 2011 Libya Müdahalesinin Arkasındaki Gerçekler

Hillary Clinton’ın Gizli Yazışmaları ve NATO’nun 2011 Libya Müdahalesinin Arkasındaki Gerçekler
4 Ağustos 2024
6
A+
A-

“21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, milli güvenlik, uluslararası ilişkiler, terörizm, ekonomi gibi pek çok konuda araştırmalar yapan bir düşünce kuruluşu”.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Uğur Evcim'in Tanıtım Konuşması

[21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Uğur Evcim]

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Uğur Evcim, kaleme aldığı “Hillary Clinton’ın Gizli Yazışmaları ve NATO’nun 2011 Libya Müdahalesinin Arkasındaki Gerçekler” başlıklı yazısında, African Hub adlı dijital medyanın, 19 Haziran 2024 tarihli haberinde; Hillary Clinton’un ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde, Libya’daki istihbarat bağlantısı ile gerçekleştirdiği istihbari yazışmalarını içeren e-postalar tekrar gündeme getirildiğini açıkladı.

Hillary Clinton Tests Positive for COVID

Haberde; Hillary Clinton’un e-postaları, Libya’nın altın ve diğer değerli maden rezervine dayalı bir pan-Afrika para birimi oluşturmayı hedeflediği ve Fransa etkisindeki Afrika Ülkeleri’nde kullanılan Fransız para birimine alternatif sağlamak için tasarlandığı, Fransız istihbarat görevlilerinin bu planı keşfettiği ve Başkan Nicolas Sarkozy’nin Libya’ya saldırma kararı almasında bu hususunda etkili olduğu belirtilmiştir.

Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı süre boyunca Libya’daki güvenlik ve siyasi durum hakkında aldığı tüm e-postaların neredeyse üçte biri, Clinton’ın uzun süredir ortağı olan ve Dışişleri Bakanlığı’nda resmi olarak çalışmayan Blumenthal’den geliyordu. Clinton Vakfı tarafından fonlanan ve danışman olarak ayda 10.000 dolar kazanan Blumenthal’in Clinton’a gönderdiği e-postalar bir kamu davası gereği kamuya açıklanmıştı.

Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy: Avrupa Türkiye'ye karşı ikiyüzlülük  sergiledi | Avrupa Haberleri

2 Nisan 2011 tarihli bir notta, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Libya’yı bombalama motivasyonu hakkında, isyancıların üst düzey yetkililerinden geldiği iddia edilen bir bilgi içeriyordu. İsimsiz kaynaklar, askeri harekatın, Kaddafi’nin yeni bir Afrika para birimini desteklemek için 7 milyar dolarlık gizli altın ve gümüş rezervini kullanma planlarını bozmak için tasarlandığını söylüyordu.

Fransızlar bu yeni para biriminin, Batı Afrika’da yaygın olarak kullanılan ve Fransa ile eski Afrika kolonilerinin birçoğu arasında güçlü bir bağ görevi gören CFA frangı olarak bilinen para biriminin değerini düşüreceğinden endişe ediyordu.

Blumenthal’in notuna göre, Fransız istihbarat yetkilileri bu gizli plandan haberdar olduktan sonra Sarkozy çıldırdı ve bu gelişme Fransa’nın Libya’ya saldırı düzenleme kararını etkileyen en önemli faktörlerden biriydi.

Kaddafi ve hakkında yalan söyleyenler | Independent Türkçe

Fransa’nın, Libya’nın yeni bir para birimi kurma planını baltalamaya çalıştığı fikri, uzun süredir komplo teorisi olarak eleştirilse de; eski Fransız diplomat ve Libya uzmanı Patrick Haimzadeh, “Kaddafi’nin bir Pan-Afrikan para birimi kurma planları vardı. Ancak bana göre Libya’ya müdahale etme kararını tetikleyen şey bu değildi, Sarkozy, Kaddafi’nin planları öğrenilmeden çok önce, 21 Şubat gibi erken bir tarihte müdahale etmeye karar verdi.” sözleriyle en azından Kaddafi’nin bir Pan-Afrikan para birimi kurma planları hakkındaki Fransız istihbaratını doğrulamış oldu.

Blumenthal, yeni Afrika para birimine ilişkin korkuların yanı sıra Sarkozy’nin diğer dört temel kaygısını; Libya’daki petrol üretiminden daha fazla pay alma arzusu, Kuzey Afrika’da Fransız nüfuzunun arttırılması, Fransa’daki iç siyasi durumunu iyileştirmek ve Fransız ordusunun dünyadaki itibarını güçlendirmek olarak rapor etmişti.

Petrol fiyatları, Kızıldeniz'deki saldırılar ve Orta Doğu'daki gerilimin  etkisiyle yükselişini sürdürüyor.

Batılı hükümetler için aynı derecede endişe verici olan şey, son yıllarında Kaddafi’nin Libya’nın yatırım fırsatlarına yönelik herkese açık yaklaşımıydı; Trablus giderek Çin, Hint, Japon ve Rus şirketlerine petrol imtiyazı vermeye başlamıştı. Çin aynı zamanda inşaat ve altyapı projelerinde milyarlarca dolarlık sözleşmeler de kazanıyordu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Ukrayna ve Gürcistan NATO  ittifakının üyesi olacak

Bu arada, 2008 yılında Rusya, Libya’daki çeşitli yeni kalkınma sözleşmelerinin ilk seçimi karşılığında 4,5 milyar dolarlık Sovyet dönemi borcunu affetmeyi kabul etmişti. ABD’yi daha da sinirlendiren gelişme Kaddafi’nin, NATO’nun Gürcistan ve Ukrayna’daki yayılmacılığı konusunda Kremlin’in görüşlerini desteklemeye başlaması ve Nijerya ile birlikte Stuttgart merkezli ABD AFRICOM’unun Afrika kıtasına yayılmasına karşı olduğunu açıkça dile getirmesiydi. Ayrıca Libya Ulusal Petrol Şirketi’nin Şubat 2011’in başlarında ABD’ye yeni petrol imtiyazı vermeyeceğini duyurması ve Batı ekonomilerine fazla açık olduğu gerekçesiyle ABD ve Britanya varlıklarını elden çıkarmaya başlaması da Batı için endişe vericiydi. Sonuç olarak NATO’nun müdahalesi sonucu Kaddafi yönetimi devrilmiş oldu.

Afrika’da Batı etkisinden vareste milli yönetimlerin veya yerli işbirliklerinin gelişmesi halinde, bu durumun Batı Ülkeleri tarafından tehdit olarak algılanacağı ve söz konusu ülkelerdeki siyasi-etnik karışıklıklar ile terör örgütleri gibi her türlü unsur kullanılarak örtük bir müdahalenin gerçekleştirilmeye çalışılacağı değerlendirilmelidir. Afrika’da Fransız etkisinden uzaklaşmaya yönelik her çaba sonrasında NATO’nun bölgeye ilişkin politikaları titizlikle izlenmelidir.

***

Yazar hakkında

Uğur EVCİM ,1976 yılında İstanbul’da doğmuş, İlk ve Orta öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra 1993-1997 yılları arasında MSÜ Kara Harp Okulunda Sistem Mühendisliği programını tamamlamış ve 1997 yılında Teğmen rütbesiyle mezun olmuştur.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde; Mardin, Tunceli, Diyarbakır, Tekirdağ ve Ankara illerinde Komando, Cezaevi Koruma, İlçe Jandarma Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinde Meslek Öğretmenliği görevinde ve Jandarma Genel Komutanlığı Karargahında Harekat Başkanlığında Proje Subaylığı ve Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığında Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur.

Yurt Dışı görevler kapsamında; Bosna-Hersek’te EUFOR Karargahında Kıdemli İstihbarat Subayı olarak, Afghanistan Kabil’de NATO’nun Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde JÖH Birlik Komutanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 2020-2023 yılları arasında T.C. Kırgızistan Büyükelçiliği İçişleri Müşavirliği görevini icra etmiştir. Daha sonra 2023 Yılında Kıdemli Albay rütbesindeyken emekli olmuştur.

Lisans eğitiminde MSÜ Kara Harp Okulunda Sistem Mühendisliği programını tamamladıktan sonra, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Halkla İlişkiler ve Tanıtım Yüksek Lisans eğitimini “Örgüt Kültürünün Metaforlarla Analizi” konulu tezi ile tamamlamıştır. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde Halkla İlişkiler ve Tanıtım Doktora Programında “Toplumsal Hareketlerin Meşruiyeti” konulu tez çalışmasına devam etmektedir. Akademik çalışmalar kapsamında 7 Kitap Bölümü, 4 Bildiri ve 1 Makale bulunmakta olup çalışma alanları; Toplumsal Hareketler, Politik İletişim, İletişim Kuramları, Terörizm Çalışmaları ve Sosyal Medya Araştırmalarıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.