ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:05 Maydonoz Döner’e 31 ilde FETÖ operasyonu: 353 şüpheli yakalandı
21:29 Gazeteci Mustafa SALMAN, AK Parti’nin 8. Olağan Büyük Kongresi olan “Türkiye’nin ikinci yüzyılının ilk büyük kongresi”ni izleyecek!
12:34 Almanya’da yarın yapılacak olan Meclis Seçimleri ve Partilerin Türkiye politikaları!
10:34 Analiz: Almanya’da 23 Şubat 2025 Federal Meclis Seçimleri
09:33 “Rekabet incelemesini engelleme”, BİM’e pahalıya patladı!
08:02 Arsenal yüksek gelire rağmen zarar etti
07:32 Trump: Ukrayna’da seçim zamanı geldi!
07:04 Yöre Süt’ün internet sitesinde “tulum peyniri” diye sattığı ürün “eritme peyniri” olduğu belirlendi
07:03 Kocaeli Kartepe’den Haberler!
06:52 Şair-YazarYavuz Nufel’den 61. yıl madalyası, Corendon’un genç dehası Atacan Uslu’ya!
20:23 Suat Kılıç, “TÜSİAD Başkanlarının günah galerisi kabarık”
17:11 Orada Neler Oluyor!
16:37 Özel: CHP’ye kayyum atamaya çalışıyorlar
15:03 TV8,5’un bu hafta sonu şifresiz yayınlayacağı maçların programı belli oldu
12:55 CHP İstanbul Milletvekili Özdemir, Kırmızı Et Sektörü’ndeki Kayıt Dışı Ekonomiyi TBMM Gündemine Taşıdı
12:08 Türkiye çölleşiyor: Yılda 640 milyon ton toprak kaybediliyor ve toprakların yüzde 80’i risk altında
11:16 Olena Zelenska: Savaş, Kırım’ın işgaliyle başladı
10:11 21. Kıbrıs Tiyatro Festivali için üç belediyeden ortak protokol toplantısından notlar!
07:39 Türkiye’nin Irak ve Suriye’de diplomatik temasları
07:33 Çin-Türkiye ilişkileri ve uluslararası konular üzerine Bakan Hakan Fidan’ın Çin Medya Grubu (CMG) muhabirine özel röportajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Her yıl 40 binden fazla sigara içmeyen yetişkin ve 400 bebek pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybediyor

Her yıl 40 binden fazla sigara içmeyen yetişkin ve 400 bebek pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybediyor
11 Şubat 2025
8
A+
A-

DoktorTakvimi uzmanlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, her yıl 40 binden fazla sigara içmeyen yetişkin ve 400 bebeğin pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtiyor.

UHA / İnternational News Agency

Pasif içicilik "inme" riskini yüzde 30 artırıyor

Sezin BULUM’un haberine göre, Sigara bağımlılığını, nikotinin beyinde oluşturduğu kimyasal değişiklikler sonucu kişide gelişen fiziksel ve psikolojik bağımlılık olarak ifade eden DoktorTakvimi uzmanlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, bu durumun, kişinin sigara içmeden kendini rahat hissedememesi ve bırakma girişimlerinde başarısız olmasıyla karakterize olduğunu belirtiyor.

Pasif İçicilik Tehlikeli » Ekonomik Nokta

Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan

Sigaranın sağlık üzerindeki etkilerinden bahseden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, şunları anlatıyor: “Sigara kullanımı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, kronik bronşit gibi hastalıkların önde gelen nedenidir. Sigara, damarların daralmasına ve tıkanmasına neden olarak kalp krizi ve inme riskini artırır; yüksek tansiyona sebep olabilir. Başta akciğer kanseri olmak üzere, ağız, gırtlak, pankreas ve mesane kanserlerine neden olur. Sigara içmek insülin direncini artırarak Tip 2 diyabet riskini yükseltir. Katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları riski artar. Bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Ayrıca eklem iltihabına yol açarak romatoid artrit riskini yükseltir.”

Elektronik Sigara Sağlıklı mı? Yoksa Yeni Bir Bağımlılık mı? - Hisar  Hospital Intercontinental

“Genç nüfus arasında elektronik sigara kullanımı artıyor”
Türkiye’de sigara içme oranının 2000’li yıllarda yüzde 30’un üzerindeyken, tütün kontrol programlarıyla 2012’de yüzde 27’ye düştüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin güncel verilerine göre, Avrupa ülkelerinde en fazla sigara içilen ülkenin yüzde 29 ile Bulgaristan, ikinci ülkenin ise yüzde 27,3 ile Türkiye olduğunu; özellikle genç nüfus arasında elektronik sigara kullanımının arttığını dile getiriyor. Küresel olarak sigara içme oranlarının ise yine tütün karşıtı politikalar nedeniyle düştüğünü, 2000’den bu yana dünya genelinde tütün kullanımının yüzde 33 oranında azaldığını söyleyen Öztutgan,  düşük ve orta gelirli ülkelerde kullanımın hâlâ yüksek olduğunun ifade ediyor.

Pasif Sigara İçicisi Olan Çocuklarda Astım Riski – Prof. Dr. Ahmet Akçay

Sigarayı bırakmak için etkili yöntemler
Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu vurgulayarak, etkili yöntemleri şöyle sıralıyor: “Farmakolojik tedavi kapsamında, nikotin replasman ürünleri olan nikotin sakızı ve bantları ile bağımlılığın üstesinden gelmede etkili olan ilaçlar kullanılabilir. Davranışsal terapi ise psikolojik destek, motivasyonel görüşmeler, grup terapileri ve sigara bırakma klinikleri aracılığıyla sürece katkı sağlar. Ayrıca destek hizmetleri de önemli bir rol oynar. ALO 171 Sigara Bırakma Hattı, bilgi ve rehberlik sunarken, mobil uygulamalar ve çevrim içi kaynaklar da sigarayı bırakma sürecinde destekleyici araçlar olarak kullanılabilir.”

Pasif içicilik ve zararları! Sigara dumanının olumsuz etkileri - Sağlık  Haberleri

Sigara içenlerde akciğer kanseri riski yüzde 15 ila 30 kat fazla
Sigaranın akciğer sağlığı üzerindeki kısa ve uzun vadeli zararlarını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, “Kısa vadeli zararlar; öksürük, nefes darlığı, bronşlarda tahriş ve iltihaplanma ile Akciğer fonksiyonlarının düşmesiyken (örneğin, FVC ve FEV1 değerlerinde azalma); uzun vadeli zararları arasında KOAH ve amfizem gibi kronik solunum hastalıkları, akciğer kanseri riski (sigara içenlerde 15-30 kat artış), solunum yollarında geri dönüşü olmayan yapısal hasarlar bulunur” diyor.

Pasif içicilik ve zararları nelerdir

Sigarayı bırakmanın etkileri
Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, sigarayı bırakmanın kişiler üzerindeki etkisini ise şöyle söylüyor: “Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kalp atış hızı ve kan basıncı normale döner; 24 saat sonra kalp krizi riski düşmeye başlar; 2 ila 12 hafta sonra akciğer kapasitesi ve kan dolaşımı iyileşir; 1 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski yarıya iner; 10 yıl sonra akciğer kanseri riski önemli ölçüde azalır; 15 yıl sonra kalp krizi riski, sigara içmeyen biriyle eşit hale gelir.”

ÇOCUKLARIN ÇOĞU PASİF SİGARA İÇİCİ - Yükselen TV

Her yıl 40 binden fazla yetişkin ve 400 bebek pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybediyor
Sigara içmeyen bireylerin sigara dumanına maruz kalması durumu olan pasif içiciliğin, ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, “Her yıl 40 binden fazla sigara içmeyen yetişkin ve 400 bebek pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yetişkinlerde pasif içicilik koroner kalp hastalığı riskini artırır; inme riskini yükseltir ve akciğer kanserine yol açabilir. Çocuklarda pasif içicilik ise solunum yolu enfeksiyonları (zatürre ve bronşit) riskini artırır; orta kulak enfeksiyonlarına neden olabilir; astım atağı sıklığını ve şiddetini artırır; Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini yükseltir” diyor.

Sigara içmek kul hakkına girer mi? Pasif içicilik kul hakkı mıdır? - Manisa  Aktif Haber - Sarıgöl Haberleri - Manisa Haber

Pasif içicilikten korunmak için farkındalığın artırılması önem taşıyor
Pasif içicilikten korunmak için kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanmasının ve farkındalığın artırılmasının büyük önem taşıdığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, “Bu kapsamda çeşitli önlemler alınabilir. Eğitim kampanyaları ile okullarda ve medyada farkındalık çalışmaları yürütülebilir. Yasal düzenlemelerle kapalı alanlarda tütün kullanımı tamamen yasaklanabilir. Toplum destekli projeler, örneğin “Duman-Sız Evler” gibi girişimlerle farkındalık oluşturulabilir. Ayrıca, sağlık hizmetleri kapsamında pasif içiciliğin zararlarını azaltmaya yönelik sağlık taramaları düzenlenebilir” şeklinde konuşuyor.

Diyarbakır dumpı💫 , Bir günlük şehir turumuza sığdırabildiklerimiz; ,  📍Dicle Nehri üstünde yer alan On Gözlü Köprü, 📍Ulu Cami-Camideki el  işçiliğine hayran kaldım. Her bir direk ayrı desenlerle ...

Haber* Sezin Bulum   

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.