ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hayâl gücü bilgiden daha önemlidir!

Hayâl gücü bilgiden daha önemlidir!
30 Mart 2022
409
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / STAR Gazetesi Yazarı ve TRT 1 Ana Haber Sunucusu Ersoy DEDE, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Forum Metaverse yeni dönemin kapılarını aralaması bakımından son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Ersoy Dede - BiyografyaErsoy DEDE, kaleme aldığı ‘Hayâl gücü bilgiden daha önemlidir!‘ başlıklı köşe yazısında, “Dünya bir taraftan bize gösterilen haliyle kanla, gözyaşıyla sınır kavgalarıyla mücadelesine devam ederken, aslında bir yandan da bugünkü bakış açımızla ‘paralel evren’ diyebileceğimiz bir yapının adımlarını hızla atıyor…” diyor.

Ersoy DEDE, “Peki bu yeni dünyada Türkiye nerede olacak?.. Farkındasınızdır… Aralarında bizim de olduğumuz pek çok ülkeyi başka gündemlerle meşgul ediyorlar… Özellikle bu önemli hamlede geri kalmamızı istiyorlar… Bu sütunda daha evvel yerli otomobil maceralarımızı, yerli uçak maceralarımızı defalarca yazdım. “Siz zahmet etmeyin, biz size ihtiyacınız kadar veririz” deyip 100 senedir bizi oyalayan bize kendi arabamızı, silahımızı, uçağımızı yaptırmayan Batı’ya karşı bu defa farklı bir Türkiye var…” olarak dile getiriyor.

**

Dosya:Albert Einstein colourised portrait.jpg - VikipediAlbert Einstein, hayâl gücünün önemine vurgu yapmak için şöyle demişti: “Hayâl gücü bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıyken, hayâl gücü tüm dünyayı kapsar.” 1931 yılı şartlarında söylenmiş bu söz işte bugün vizyoner bir liderin ellerinde yeni Türkiye’nin anahtarı olmak üzere…

Bugün birileri ısrarla bizim başka şeyler konuşmamızı istese de Erdoğan liderliğindeki büyük ve güçlü Türkiye’nin masasındaki kavramlar; Bulut bilişim, nesnelerin interneti, yapay zeka, büyük veri, veri analizi, veri görselleştirme gibi kavramlar…

Ekonomiden sağlığa, eğitimden çalışma hayatına tüm sektörler her geçen gün bu yeni kavramların etkisiyle yeniden tasarlanıyor… Şimdi Hayal gücü, bilgiyle buluşuyor… Bunu da en net göreceğimiz alan şüphesiz METAVERSE olacak…

**

Metaverse; “Meta” (öte) ile “universe” (evren) sözcüğünün son kısmı alınarak oluşturulan bir terim. Biz bu ifadeyi ilk kez, 1992 yılında Neal Stephenson imzalı Snow Crash adlı bilimkurgu romanında gördük… Bu romanda internet, gelecekte Metaverse adı verilen üç boyutlu sanal bir uzaya dönüşüyor ve insanların sahip olduğu avatarlar bu mekânda yazılımların yönettiği avatarlarla birlikte yaşıyordu. Bugün çok da yaklaşmadık mı bu tabloya?..

**

Metaverse yavaş Metaverse coin hangileri, metaverse için çıkan yeni coinler (26 Mart Cumartesi)yavaş hayatımıza girmeye başladı bile… İki boyutlu internette var olan veya hayatlarımızda fiziksel olarak olup da dijitalleştirilebilecek olan her şey artık Metaverse’e aktarılıyor… Misal e-devlette bir evrak bulabilirken şimdi avatarlarımız sanal bir vergi dairesinde dosya dolabına girip ilgili evraka ulaşabilecek… Bu dijital evrende oluşturulan 3 boyutlu avatarlarla çalışmak, gezmek, oyun oynamak, konsere gitmek, kripto paralarla alışveriş yapmak, toplantılar düzenlemek gibi birçok günlük aktiviteyi yerine getirmek mümkün olacak..

**

Ve en önemli soru; Metaverse’ün ‘Sahibi Kim Olacak?’… Kaç evren kurulabilecek?.. Birbirine benzer evrenler çakışmayacak mı?.. Örneğin herkes kendi dijital evreninde bir Kadıköy, bir Bakırköy kurabilecek mi? Sanıyoruz ki ‘evet’, bu alternatifler çok olacak ve günün sonunda ‘iyi olan’ kazanacak…

**

Metaverse nedir? Metaverse arsa nasıl alınır? - Yeni Şafakİnsanlık için yeni (iyi/kötü) olasılıklar dünyası sunması beklenen, birleşik meta-evrenin önünde uzun bir yol olsa da, bu kavramın hayata geçirilmesini sağlayabilecek gelişmelere bugünden böylesine kuvvetli bir mesai harcanmış olmasının kıymetini bilelim… Sosyal medya platformları kurulurken nasıl ki biz birer ‘müşteri’ olarak kaldık… (Kızmayın bana ama öyle oldu… Oyun kurucu başkalarıydı…) Şimdi ise aynı hataların tekrarlanmadığını görüyoruz… Türkiye’de bir siyasi partinin “Metaverse” olgusuyla bu kadar geniş ve en üst düzeyde ilgileniyor olması değerlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, teknolojik gelişmelere, bilime ve bu alandaki ilerlemeye verdiği önem ve destek de hepimizin malumu. Türkiye, artık teknolojiyi yakalamaya çalışan değil, gelişmiş teknolojik ülkelerle aynı paralelde yoluna devam eden ve hatta bazı alanlarda teknolojiyi belirleyen ülke konumuna geldi. Bu açıdan AK Parti’nin düzenlediği Metaverse toplantısı ilerici, reformcu, bilime ve teknolojiye önem veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve dolayısıyla AK Parti’nin vizyonunu göstermesi bakımından önemlidir.

[UHA Haber Ajansı, 30 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.