ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:36 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:44 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
09:44 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
09:02 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
06:59 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor.
06:55 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
06:54 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Görüş: Sömürge tarafından yağmalanan sanatın iadesi sadece başlangıç

Görüş: Sömürge tarafından yağmalanan sanatın iadesi sadece başlangıç
7 Ocak 2022
660
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Batılı müzeler şimdi yağmalanan sanat eserlerini Afrika’ya iade ediyor. Ancak bu, sömürgeci düşüncenin tarih olduğu anlamına gelmez, diyor Annabelle Steffes-Halmer.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitOtuz dört yıl – Almanya’nın Afrika’daki sömürge yönetimi bu kadar sürdü.

Örneğin 1960’ların başına kadar Afrika’da sömürgeleri olan Fransa’yı ele alırsanız, bu süre nispeten kısa görünebilir. Ancak bu 34 yıl, işgal altındaki topraklardaki insanları travmatize etmeye, 20. yüzyılın ilk soykırımını , yani şimdi Namibya’da Herero ve Nama halkının katledilmesini ve diğer sömürgeci güçlerle birlikte bütün bir ülkeyi soymak için yeterliydi. kültürel mirasının kıtası.

Uzmanlar, Afrika’nın kültürel mirasının %80 ila %90’ının Avrupa müzelerinde veya arşivlerinde saklandığını tahmin ediyor .

Ancak burada “sadece” sanattan ve gündelik nesnelerden daha fazlası söz konusu. Avrupalılar gerçek bir rekabet içinde yeni etnoloji müzelerini doldurmak için Afrika’nın hazinelerini yağmaladıklarında , bütün kasabaları ve köyleri harap ettiler ve bütün ulusların ortak hafızasını sildiler.

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..

Uzun süredir ertelenen tartışmanın ardından dönüm noktası

Avrupalıların artık – örtük bir şekilde adlandırıldığı gibi – “sömürge adaletsizliği bağlamları”ndan nesneler döndürmeye başlaması, özellikle de tartışma yeni olmadığı için gecikmiş durumda. Tarafından istendiğinde iade talepleri Afrikalı aydınlar, Avrupa’nın en politikacılar ve müze uzmanları zaten 40 yıl önce bu hassas “miras” ile nasıl başa tartışıyorduk. Ancak Afrikalı temsilciler bu müzakerelere davet edilmedi.

O zamanki temel görüş, parçaların Avrupa’da daha iyi durumda olması, çevresel etkilerden ve bozulmadan korunmasıydı. Afrika’nın bu parçaları korumaktan aciz olduğuna inanılıyordu. Sonuç vermeyen açıktan ırkçı bir söylemdi. 

Bu açıdan yağmalanmış sanat alanında önde gelen sanat tarihçilerinden biri olan Benedicte Savoy , haklı olarak bir dönüm noktasından bahseder. Geçen yıl DW ile yaptığı bir röportajda , iade tartışmasındaki değişikliği Berlin Duvarı’nın yıkılmasına bile benzetti.

Kasım ayında Fransa  , eski Dahomey Krallığı’ndan 26 sanat eserini bir törenle günümüz Benin’e iade ederek bir başlangıç ​​yaptı . Almanya bu yıl da aynı şeyi yapacak ve ülkedeki çeşitli müzelerde saklanan 1000’den fazla Benin bronzunu iade etmeye başlayacak. Diğer şeylerin yanı sıra, yeni açılan Humboldt Forumunda belirgin bir şekilde sergilenmelidirler . Değerli bronzların çoğu, 1897’de İngiliz birliklerinin yağmalama operasyonundan kaynaklanmaktadır .

Koloni yapıları devam ediyor

Yağmalanan sanatın iadesi bir başlangıçtır, ancak burada durmamalı ve duramaz. Örneğin, Afrika’nın hammaddelerini ne zaman “geri vermeye” başlayacağız? Koltan, boksit veya elmas olsun , ulusötesi şirketler Afrika’nın maden kaynaklarından kâr etmeye devam ediyor. Ancak, bu zenginliğin çok azı yerel nüfusa ulaşmaktadır. Bu eşitsiz güç dengesi aynı zamanda sömürge yönetiminin bir kalıntısıdır.

Veya COVID-19 aşılarının üretimiyle ilgili çekinceleri düşünün. Güney Afrika’nın şimdi mRNA aşıları üretmeye başlaması, daha önce Avrupa ve Kuzey Amerika dışında uzmanlık ve uygun üretim tesislerinin eksikliği olduğu yönünde sıklıkla yapılan argümanları geçersiz kılıyor. Bu da ırkçı bir söylemdir. Özünde, müze profesyonellerinin 40 yıl önce Afrika’daki eserler için koruma ve özen eksikliği hakkında sahip oldukları görüşü andırıyor.

Almanya’nın Afrika’daki sömürge yönetimi 34 yıl sürdü. Bir asırdan fazla bir süre sonra, yağmalanan sanat ve kültür nesnelerinin iadesi ile uzun bir sürecin henüz başındayız. Belki de bu, Batılı politikacıların Afrika ile ilgili olarak sıklıkla talep ettiği gibi, sonunda “eşit temellerde işbirliğine” yol açacaktır.

Annabelle Steffes-Halmer, Deutsche Welle Kültür Editörü

DW Kültür Editörü Annabelle Steffes-Halmer

[UHA Haber Ajansı, 07 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.