Google, Google Cloud ve Workspace platformlarındaki üretimsel yapay zeka sistemlerinin kullanıcılarının fikri mülkiyet ihlalleriyle suçlanmaları halinde onları savunacağını belirtti.
Kısacası şirket, üretimsel yapay zeka ürünlerinden bazılarını kullanan müşterilerini telif hakkı ihlali nedeniyle dava edilmeleri durumunda koruyacağını söylüyor.
Google, konuyla ilgili paylaştığı blog yazısında, üretimsel yapay zeka özelliklerine sahip ürünleri kullanan müşterilerin korunacağını belirterek, üretimsel yapay zekanın telif hakkı kurallarına aykırı olabileceği yönündeki artan korkuları yatıştırmaya çalışıyor. Şirket, telif hakkı gerekçesiyle kişiye itiraz edilirse, ilgili potansiyel yasal risklerin sorumluluğunu üstleneceğini belirtiyor.
Tanınmış yazarlar, çizerler ve diğer sanatçılar, bugüne kadar açılan çeşitli davalarda hem çalışmalarının yapay zeka sistemlerini eğitmek için kullanılmasının hem de sistemlerin oluşturduğu içeriğin haklarını ihlal ettiğini söyledi.
Bir şirket sözcüsü, “Bildiğimiz kadarıyla Google, sektörde her iki tür iddiayı da özellikle kapsayan kapsamlı, iki yönlü bir tazminat yaklaşımı sunan ilk şirket” dedi.
Google, fikri mülkiyet tazminatı için iki uçlu bir yaklaşım izleyeceğini ve bunun eğitim verilerini ve temel modellerinden oluşturulan sonuçları kapsayacağını söyledi. Bu da Google’ın eğitim verilerinde telif hakkıyla korunan materyaller kullanıldığı için birinin dava açması halinde, Google’ın bu yasal sorumluluğu üstleneceği anlamına geliyor.
Şirket, bu korumanın yalnızca başkalarının haklarını ihlal etmek için kasıtlı olarak içerik oluşturma veya kullanmaya çalışılmasıya geçerli olacağını belirtti.
Diğer şirketler de daha önce Google’ınkine benzer açıklamalar yaptı. Microsoft, Copilot ürünlerinin kurumsal kullanıcıları için yasal sorumluluk alacağını duyurdu. Adobe ise Firefly kullanan kurumsal müşterileri telif hakkı, gizlilik ve tanıtım hakları talepleri konusunda koruyacağını söyledi.