ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci-Editör Onurkan Avcı’dan kısa kısa

Gazeteci-Editör Onurkan Avcı’dan kısa kısa
12 Ağustos 2024
3
A+
A-

Günaydın. Bugün 12 Ağustos Pazartesi.

Aynı zamanda (1999’dan beri) Dünya Gençlik Günü. Yaşımı soranlara 7 yıldır aynı sayıyı veren, profil fotoğrafında üçkağıt yapan biri olarak bugünü kendi günüm kabul ediyor, ve size bu güne yakışır dinamiklikte bir bülten yapmak için kolları sıvıyorum!

Gençlik demişken, Türkiye’nin en önemli gündem başlığı olimpiyatlardan altınsız dönmemiz. Ülkenin dört bir yanından gelen köpek katliamları, Gelecek Partisi ile Ak Parti arasındaki flört, Göbeklitepe’de tarihe yeni notlar düşecek keşifler de öne çıkan başlıklardan.

Dünya gündemi de sıcak: İsrail tüm insanlığın suskun bakışları eşliğinde Gazze’de yeni saldırılar ve sürgünler yapıyor, İran’da yeni hükümet şekillendikçe ‘reform’ beklentileri boşa düşüyor, Peru’da dünyadan tamamen soyutlanmış bir kabile ile sağlanan ilk temas konuşuluyor.

Bugünün anlamına geri dönelim: Gençlik ‘bilebilseydim’ der, yaşlılık ‘yapabileseydim’. Peki bültenci ne der: “Kısa yazabilseydim…”

O yüzden lafı daha fazla uzatmadan bugün okunmayı bekleyen haberlerimizden derlediğim gündem turumuza geçiyorum.

GÜNÜN SÖZÜ: “İnsanlar ‘hakikati’ sadece kendilerinin bildiklerini sandıkları için birbirlerine zulmederler.” *Bertrand Russell | Sorgulayan Denemeler

GÜNÜN SAZI

GÜNÜN HAVASI: İstanbul 33° Açık/ Ankara 32° Açık/ İzmir 39°Açık/ Bursa 34° Açık/ Antalya 39° Açık

GÜNÜN BİLGİSİ: Bu kısmı da günün önemiyle harmanlayalım: TÜİK ve BM verileri ülke nüfusumuzun giderek yaşlandığını ortaya koyuyor. Bu konudaki ana Türkiye’nin 2050 yılındaki genç nüfusunun yaklaşık 9,1 milyon olması bekleniyor. Yani gençlerin toplam nüfus içerisindeki oranının ise yüzde 9,66’ya gerileyeceği tahmini öne çıkıyor. Bu ise dünya ortalamasına dair o tarih için bulunulan öngörünün çok altında…

Olimpiyat muhasebesi iç açıcı değil

“Başladığı yere dönmek” kalıbını felsefik olarak doğru bulmam. Döndüğün yer aynı değil, sen aynı değilsin ve bunca yol sonra aynı yerdeysen ortada bir zaman israfı var. Ve ilk ‘başladığında’ en azından bu israf yoktu.

Bu bahsi açmamın sebebi Türkiye’nin 40 yıl sonra bir olimpiyattan madalyasız dönmesi. Son müsabakalar da bu tabloyu değiştiremedi. Onca spor dalı arasında sadece 3 gümüş ve 3 bronz madalya ile ülke sıralamasında 62. sırada yer aldık.  Cumhurbaşkanı Erdoğan “spora yaptığımız yatırımların meyvelerini toplamaya başladık” dese de, bu tablo gösteriyor ki spor alanında kendini yeterince geliştirmeyen bir ülke olmanın acı meyvelerinden başka bir şey yok elimizde. “Başladığımız yerde”, 40 yıl önceki noktada değiliz…

***

Siyasette ‘gelecek’ pazarlıkları

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, 14 Ağustos’ta yapılacak ‘kuruluş’ kutlamalarında partisine yeni isimlerin katılacağını duyurmuş. Ankara kulislerinde İyi Parti’den ve Gelecek Partisi’nden çok sayıda ismin Ak Parti’ye geçmeye hazırlandığı konuşulmaya başlanmıştı. Bahsedilen ‘kutlamaya’ 2 gün kala tablo biraz daha netleşti: Gelecek Partisi milletvekili Nedim Yamalı AK Parti’ye geçeceği iddialarını “Görüşmelerimiz sürüyor” diye yanıtladı ve görüşmelerin Ahmet Davutoğlu’nun bilgisi dahilinde sürdürüldüğünü ekledi.

Siyaset arenasında daha bolca tartışma var elbette: CHP’nin eski genel başkanı Kılıçdaroğlu da 6’lı masa döneminde İYİ Parti’nin genel başkanı olan Akşener’in Erdoğan ile görüşmesine ilişkin ‘ihanet’ vurgusu yaptı.

***

Dünyanın en eski takvimi de orada bulundu!

Göbeklitepe’de tarihi bir keşif daha yapıldı. Alanda devam eden arkeolojik kazılarda dünyanın en eski takvimi bulundu. 13 bin yaşındaki takvimden önce bu unvan İskoçya’da 10 bin yıllık bir oyuktaydı.

***

Milyarder yatırımcıdan ‘nakit’ tavsiyesi

Uluslararası piyasalarda “yatırım gurusu” lakabıyla bilinen milyarder yatırımcı Mark Mobius piyasalarda geçen hafta yaşanan “kara pazartesi”yi değerlendirdi. Mobius borsalardaki satış dalgasının ekonominin geleceğine dair uyarı işareti olabileceğini söyledi. Resesyon riskine dikkat çeken Mobius yatırımcılara portföylerinin yaklaşık yüzde 20’sini nakitte tutmayı önerdi.

***

Avatar filmini aratmayan bir olay

Yerlilerin hakları için çalışan sivil toplum örgütü Survival International geçen ay Peru’nun güneydoğusunda ağaç kesim çalışmaları sırasında yerli kabilelerin fark edildiğini açıklamıştı. Ancak şirketler onları rahat bırakmadı. Mashco-Piro kabilesi üyeleri yaşam alanlarını yok eden ağaç kesim şirketinin çalışanlarıyla temas kurdu; ok ve yaylarla… En az bir kişinin yaralandığı bildirilen olayla ilgili ayrıntılar henüz net değil.

Bu arada Avatar filminden bahsetmişken; Tüm zamanların en iyi hasılat yapan yapımlarından Avatar serisinin üçüncü filminden haberler var. Üstelik artık vizyon tarihi de belli.

***

Türk Rock prensine erken veda

Rock müzik dünyanın en özgün gruplarından Replikas’ın solisti Gökçe Akçelik 47 yaşında hayatını kaybetti. Replikas’ın soundunun oluşmasında önemli rol oynayan Akçelik, birçok filmin müziğini de yapmıştı. Akçelik’in cenazesi bugün defnedilecek. Bu haberde onun hikayesini, şarkılarını ve ölümü ardından nasıl anıldığını bulacaksınız.

İhsan Dindar’ın bu haftaki Müzik Radarı’nda da Akçelik var.

***

Devasa nükleer santralde yangın

Rusya’nın ilhak ettiği bölgede bulunan ve sık sık saldırıların hedefinde olan, Avrupa’nın en büyüğü  Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde yangın çıktı. Ukrayna ve Rusya karşılıklı olarak birbirini suçlarken santralde radyasyon göstergelerinin normal olduğu bildirildi.

Sırası gelmişken: Atlatılan bu ve benzeri ‘nükleer’ tehlikeler de yine de çağımızın muktedirlerine ders olmuyor. ABD’de teknoloji şirketleri yapay zeka teknolojisini daha verimli kullanmak için veri merkezlerini doğrudan nükleer santrallere bağlamak istiyor. Ancak enerji şebekeleri üstünde çok yük oluşacağı kaygısıyla bazı enerji şirketleri buna karşı çıkıyor.

***

Melankolinin mevsimi sonbahar da sıcağın pençesinde

Küresel ısınma iklimleri hızla öldürüyor. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi sezonluk tahminleriyle ilgili uyarı yapan Prof. Dr. Barış Önol sonbahar aylarının öngörülerinin çok sıcak bir döneme işaret ettiğini açıkladı.

Birkaç gün önce Dünya Meteoroloji Örgütü Sözcüsü Clare Nullis da temmuzda Asya, Afrika ve Avrupa’da sıcaklık rekorlarının kırıldığına işaret etmiş ve “Sıcaklıklar dünyanın birçok yerinde daha kalıcı hale geliyor” uyarısında bulunmuştu.

***

onurkan avcı (@avcionurkan) / X

Gazeteci, Editör* Onurkan AVCI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.