ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci-Editör Olkan ÖZYURT’dan Yurttan ve Dünyadan kısa kısa

Gazeteci-Editör Olkan ÖZYURT’dan Yurttan ve Dünyadan kısa kısa
18 Ağustos 2024
6
A+
A-

Günaydın. Bugün 18 Ağustos 2024.

10Haberden Gazeteci-Editör Olkan ÖZYURT, sizin için derledi.

Kameradan Görünen İstanbul Aralık - Kalyon Kültür

Gazeteci-Editör* Olkan ÖZYUR

                                                      Bu fotoğraf hala içimizi acıtıyor

???? Bu fotoğrafı unutmak mümkün mü? 17 Ağustos depreminin simge fotoğraflarından biriydi. Bugün o kara günün 25. yıldönümü. Resmi rakamlara göre 17 bin 480 canımız gitti depremde. Büyük bir acıydı hepimiz için ve hepimiz Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu bu acı deneyimle idrak ettik. Fakat ders çıkardık mı? Hayır! 6 Şubat depremleri sonrasında karşılaştığımız manzara da bu dersi çıkarmadığımızın bir resmi zaten. Hala da çıkardığımız söylenemez.

***

Ders almadık ve bunun da resmi Kurum’un açıklaması

???? 17 Ağustos depremi sonrası depreme karşı toplumda büyük bir farkındalık yaşandığı söylenebilir. Ki hatırlanacaktır o günlerde beklenen İstanbul depreminin nasıl bir yıkımla karşı karşıya bizi getireceği söyleniyordu. Bu yıllar içinde hep tekrarlandı. Ama önlem alındı mı? Hayır! Bakın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 17 Ağustos’un yıldönümü nedeniyle İstanbul’da olası bir depremde 600 bin konutun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tespit ettiklerini açıklaması bile nasıl önlem alınmadığının bir resmi gibi. 25 yılda İstanbul adeta bir şantiye şehri haline getirildi ama takdir edersiniz bu depremden ziyade rant için yapıldı.

***

Depreme dayanıklı kentler yapmak Türkiye için beka meselesi

???? Olası bir İstanbul depremiyle ilgili Türk İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez “Depreme dayanıklı kentler inşa etmek Türkiye için beka meselesidir” diyor. ve bir gerçeği yine hatırlatma ihtiyacı duyuyor: “Üretim gücümüz fay hatlarının üzerinde duruyor.”

***

Sorumluların yargılanması için bile mücadele etmek gerekiyor

???? Depremden neden ders çıkaramıyoruz? Bir nedeni depreme dayanıklı binalar yapılması konusunda sorumluluğu olanların cezanalandırılmaması olabilir mi? Şu haber de bunun kanıtı adeta. 6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta yıkılan Ezgi Apartmanı’nda 35 canımız yaşamını yitirdi. Apartmanın yıkılmasının sebebi kolon kesilmesi. Bunu yapanların, buna onay verenlerin yargılandığı bir dava var. Davada Kahramanmaraş Valiliği kamu personelinin soruşturulmasına izin vermemişti. Savcılık ve yaşamını yitirenlerin yakınlarının itirazı sonrası mahkeme kararıyla soruşturma izni çıktı.

***

Ya yangınla mücadele konusunda ders aldık mı? İzmir’de alevler şehri sardı

???? Depremden ders almadığımız gibi orman yangınlarıyla mücadele konusunda da pek bir gelişme ortaya koyamadığımız ortada. Türkiye, dört ilinde, İzmir, Bolu, Muğla ve Manisa’da orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İzmir’deki yangın Karşıkaya’ya sıçradı. Semt sakinleri tahliye edilmeye başlandı. Karşıyaka Belediyesi, Twitter’daki resmi hesabından yardım istedi.

***

M çiçeği gerçeği: 20 maddede Prof. Dr. Esin Şenol anlatıyor

???? Maymun çiçeği hastalığı deniyordu ama Dünya Sağlık Örgütü Kasım 2022’de ‘maymun çiçeği’ adını ayrımcılığı ve damgalamayı azaltmak için Mpox olarak değiştirdi. Türkiye’deyse M çiçeği deniliyor. Dünya yeni bir salgınla karşı karşıya. Covid-19 pandemisi tecrübesi nedeniyle hepimiz kaygı içerisindeyiz. Böyle durumlarda iyi bilgilendirme bu kaygıları azaltıyor. Yazarımız Özgür Gökmen Çelenk hemen devreye girdi, Prof. Dr. Esin Şenol ile konuştu. 20 maddede M çiçeği gerçeğini anlatıyor. Bu konuyla ilgili kaygınız varsa Özgür’ün yazısını okumanızı ısrarla tavsiye ediyorum.

***

Meclis’in utanç günü: Hukuk devletini konuşacaklardı, yumruklaştılar

???? Duvarında ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ yazısı bulunan TBMM’sinde dün, milletin oylarıyla milletvekili seçilmiş Can Atalay için oturum vardı. Çok gergin geçen bir oturum oldu. Meclis kürsüsünde TİP milletvekili Ahmet Şık konuşurken AK Partili Alpay Özalan, Şık’ın üzerine yürüdü ve boğazına saldırarak Şık’ı yere itti. Ahmet Şık yere düştü. Vakit kaybetmeyen AK Partili diğer vekiller de muhalefet milletvekillerinin üzerine yürüdü. DEM Parti milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit yaralandı. Kürsünün arkasında kan lekeleri vardı. Görevlilerin bu kan lekelerini silmeye çalıştığı anlar dün hepimizin aklına kazındı. İşte bu demokrasi tarihimizden silinmeyecek olayın haberi.

***

Yazarlardan sokak hayvanları içir çağrı: Kardeşime dokunma

???? Meclis demişken 130 yazar ve edebiyatçı ‘Kardeşime dokunma’ diyerek sokak hayvanları için çağrı yaptı. Çağrıda yasanın geri çekilmesi isteniyor. Kimler yok ki çağrı yapanlar arasında. Buyurun listesi burada.

***

Türkiye bu gerilimi kaldıramıyor

???? Sorunlarımızı olması gerektiği gibi çözemiyoruz. Meclis’teki kanlı oturum da bunun bir resmi adeta. Peki bu durum bizi ne hale getiriyor? Bloomberg Economics analizine göre şiddetli siyasi çalkantıların yaşanma olasılığı en yüksek olan dünyanın en büyük ekonomileri arasında Türkiye zirvede bulunuyor. Buyurun araştırmanın detaylarına.

***

Merkez Bankası Başkanı emekliler ve çalışanlar için yılbaşı zam oranını açıkladı: Yüzde 20

???? Tüm bunlardan sonra çalışanlar için iyi olmayan bir haberimiz var. Erdal Sağlam yazdı bugün, zamlar yağmur olup yağarken hükümetin yılbaşında çalışan ve emeklilere en çok yüzde 20 zam planladığı ortaya çıktı. Oranı da Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yabancı yatırımcılardan gelen sorular üzerine açıklamış.

***

Aydemir Akbaş yaşamını yitirdi

???? Tüm bunların üzerine bir de kayıp haberi vermek istemezdim. Ama 88 yaşındaki oyuncu Aydemir Akbaş’ı kaybettik. Akbaş gazetecilik yaparken tanıştığı Altan Erbulak sayesinde oyunculuğa başlamıştı. Son dönemde kanser tedavisi görüyordu. Önceki gün de rahatsızlanıp hastaneye kaldırılmıştı.

***

Galatasaray Konyaspor’u 2-1 yendi

???? Spora geçiriyorum.  Galatasaray Konyaspor deplasmanındaydı. Cimbom 2-1 galip geldi. Uğur Vardan’ın maç yazısını bakıp bu galibiyetin genel manzarada Galatasaray için ne ifade ettiğini okuyabilirsiniz.

Fenerbahçe Göztepe deplasmanında

???? Fenerbahçe ise ligin yeni ekiplerinden Göztepe’ye konuk oldu. 21.45’te İzmir’de oynanan mücadele için adı transfer söylentilerinde geçen Ferdi Kadıoğlu kadroda. Sakatlığı bulunan Fred ise İzmir kafilesinde yer aldı.

Bu da Türk futbolunun nasıl yönetilemediğini resmi

???? Ne olacak bu Yeni Malatyaspor’un haline? 6 Şubat depremi mağdurlarından olan bir takım Yeni Malatyaspor. Ama yaşananlar da futbolun nasıl yönetilemediğinin resmi. Federasyon başkanlarının keyfi kararlarına göre takım ne yapacağını şaşırmış durumda. Haberi buraya bırakıyorum.

***

Bangladeş’te ‘Z Kuşağı’ siyaset meydanında

???? Dünyada neler oluyor derseniz? Bangladeş’te memuriyet kotası ve işsizlik isyan fitilini ateşlemişti. Öğrencilerin liderlik ettiği protestolar nedeniyle başbakan ülkeyi terk etmişti. Ülkede geçiş hükümeti seçime hazırlanırken öğrenciler ise siyasi parti kurmaya hazırlanıyor.

Gazze’de katliam sürüyor, ateşkes çağrıları ise sonuçsuz

???? İsrail’in Gazze’yi işgali sonrası ölenlerin sayısı 40 bini aştı. Katar’da ateşkes görüşmeleri sürse de Hamas’ın masada bulunmaması anlaşmanın zor olduğunu gösteriyor. Bu sırada İsrail ise Gazze’de sıkıştırdığı sivilleri hedef almayı sürdürüyor.

Rusya’da ilerleyen Ukrayna: Amacımız adil bir müzakere

???? Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş Kiev güçlerinin Kursk operasyonuyla başka bir boyuta geçti. Kremlin, operasyonun ABD ve NATO tarafından planlandığını vurgularken Kiev ise adil bir müzakere için ellerini güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

***

İzmir’de 8 bin yıllık heykel bulundu

???? Günün arkeoloji keşfi İzmir’den. İzmir’in ilk köy yerleşimlerinden olan Ulucak Höyüğü’nde yapılan kazılar sonucu kilden bir kadın heykelciği bulundu. Heykelin yaşı 8 bin.

Sanat herkese iyi geliyor

???? Efendim bülteni kültür sanat haberiyle bitiriyorum. Çünkü bu haber size iyi gelecek. İngiltere’de yapılan bir araştırma sanatın iyileştirici gücünü ortaya koydu. Araştırmaya göre boş vakitlerinde resim yapmaktan örgü örmeye veya çömlekçiliğe kadar sanat veya zanaatle uğraşanlar diğer insanlara göre çok daha mutlu ve huzurlu oluyormuş. Aklınızda bulunsun.

Bu haftalık da bu kadar.

Sevdiklerinize sarılmayı unutmayın.

Kameradan Görünen İstanbul Aralık - Kalyon Kültür

Gazeteci-Editör* Olkan ÖZYURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.