Gazeteci* Aslı Sözbilir’in ‘Sabah Kahvesi’ için hazırladığı ‘Ekonomi Gündemi!
* Günaydın! Bugün günlerden 5 Şubat Çarşamba. * Gazeteci* Aslı Sözbilir ‘Sabah Kahvesi’ için Ekonomi Gündemi’ni hazırladı!
* İyi okumalar!…
UHA / İnternational News Agency
Gazeteci* Aslı Sözbilir
Ocak’ta aylık enflasyon yüzde 5,03 oldu Ocak ayında aylık enflasyon 11 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, yıllık enflasyon ise 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Yeni yılın ilk ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 5,03 arttı. Ocak’ta yıllık tüketici enflasyonu ise yüzde 42,12 olarak kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ocak’ta yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 42,65 oldu. Ocak ayında üretici fiyatlarında da aylık yüzde 3,06 artış görüldü.
Yıllık üretici enflasyonu ise Ocak’ta yüzde 27,20 olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dönemsel etkilerle aylık enflasyonun arttığını ancak son 4 yılın en düşük Ocak ayı verisinin gerçekleştiğini söyledi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şimşek, “Dönemsel etkilerle aylık enflasyon arttı. Ancak programımızın diğer adımlarıyla birlikte bütçe imkânları dâhilinde enflasyon hedefiyle uyumlu belirlediğimiz yönetilen ve yönlendirilen fiyatların da katkısıyla son 4 yılın en düşük ocak ayı verisi gerçekleşti. Maliye politikasındaki duruşumuz, talepteki dengelenme ve arz yönlü adımlarımızla enflasyondaki düşüş devam edecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Ocak ayı enflasyon verilerini değerlendirdiği açıklamasında, “Yıllık enflasyon oranının önümüzdeki aylarda düşüş göstererek önce yüzde 30’lara, ardından yüzde 20’lere inmesini ve yıl sonunda ise yüzde 20 civarında bir seviyeye ulaşmasını öngörüyoruz” ifadesini kullandı.
Dış ticaret açığı yüzde 24 arttı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeni yılın ilk ihracat rakamlarını açıkladı. Bolat, ocak ayında ihracatın yüzde 5,8 artarak 21,2 milyar dolara yükseldiğini belirtirken “Ocak ayı mal ihracatımız tarihin en yüksek seviyesine çıktı” dedi.
Son 20 aylık verilere bakıldığında Türkiye, söz konusu ayların 13’ünde aylık mal ihracatı rekoru kırdı. Türkiye’de ocak ayında ithalat ise, yüzde 10,2 artış gösterdi ve böylece ocak ayında yapılan toplam ithalat 28,8 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı 3 puan azalarak yüzde 73,4’e geriledi.
Bakan Bolat, ocak ayında dış ticaret açığının 7,7 milyar dolar olduğunu söyledi. Son bir senelik dış ticaret açığı ise, 83,7 milyar dolar oldu.
Tüketim malı ithalatında 55 milyar dolarlık yeni rekor Tüketim malı ithalatındaki yukarı yönlü ivme Ocak ayında da hız kesmedi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Ocak ayında tüketim malı ithalatı yıllık olarak yüzde 27,9 artışla 4,2 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde hammadde ithalatı yüzde 9,5 artışla 21 milyar dolar olarak kaydedildi.
Yatırım malları ithalatı ise yüzde 2,3 düşüşle 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllıklandırılmış olarak bakıldığında tüketim malı ithalatı Ocak itibariyle 55,4 milyar dolarla yeni zirvesini gördü.
Tüketim malı ithalatında salgın öncesi dönemde yıllıklandırılmış hacim 20 milyar doların altına kadar gerilemişti. 2022’de tüketim malı ithalatı ivmelenmeye başlarken, 2023 ve 2024 yıllarında da yukarı yönlü ivme hız kazanmıştı.
Citi’den TCMB için Mart tahmini Citi ekonomistleri Ocak ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen Merkez Bankası’nın (TCMB) Mart ayında faiz indirmesinin mümkün olduğu görüşünde.
Citi ekonomistleri notlarında, “Bugüne kadarki gelişmeler bize TCMB’nin reel efektif döviz kuru bazlı dezenflasyon stratejisine devam edeceğini gösteriyor. Bize göre, aylık enflasyon verileri (beklentilerle birlikte), ekonomik faaliyetin hızı, rezerv birikimi ve yurt içi yerleşiklerin portföy tercihleri piyasa algısının şekillenmesinde önemli rol oynayacak” dedi.
Raporda “Ayrıca, politika yapıcıların durgunluğu önlemek için daha destekleyici bir duruşu tercih etme olasılığının ve yıl ortasına kadar yeni bir asgari ücret artışının TL cinsinden varlıklara olan iştahı etkileyebilecek önemli faktörler arasında olduğuna inanıyoruz” değerlendirmeleri yer aldı.