ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:33 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:58 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:25 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
06:57 Ardan Zentürk, ‘Bize yansımayan şeyler oluyor’ diyerek uyardı
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

G20 gündemi: Pandemi ve iklimin korunması

G20 gündemi: Pandemi ve iklimin korunması
31 Ekim 2021
382
A+
A-

ROMA-UHA HABER / G20 ülkeleri devlet ve hükümet başkanları Roma’da iki günlük zirve için bir araya geldi. Zirveye pandemi ve iklimin korunması konuları damgasını vuracak.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Dünyanın ekonomisi gelişmiş 19 ülkesi ile Avrupa Birliği’nin yer aldığı G20 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları iki günlük zirvede bir araya geldi. İki yıl aradan sonra liderlerin ilk kez buluştuğu zirveye Roma ev sahipliği yapıyor. Zirveye koronavirüs nedeniyle Rusya, Çin ve Japonya’nın liderleri video konferans yoluyla katılıyor.

G20’ye ev sahipliği eden İtalya’nın Başbakanı Mario Draghi, zirvede yaptığı çağrıda, uluslararası işbirliğinin geliştirilmesini istedi. Draghi, “Pandemiyle mücadele, iklimin korunması ya da adil küresel vergi sistemi…Bunların hiçbirine tek başına ulaşılması mümkün değil” dedi. Draghi devlet ve hükümet başkanlarına seslenerek,  “Bu grubun kurulmasını sağlayan ruha yeniden dönmek zorundayız” dedi.

G20'ye ev sahipliği eden İtalya'nın Başbakanı Mario Draghi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel

G20’ye ev sahipliği eden İtalya’nın Başbakanı Mario Draghi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel

Aşı hedefi

Zirvenin ilk gününde pandemi ve pandeminin yol açtığı ekonomik sonuçlar tartışıldı. Mario Draghi yoksul ülkelerdeki insanların aşılanabilmesi için G20 grubunun elinden geleni yapmasını talep etti. Draghi, “Yoksul ülkelerde sadece yüzde 3’lük kesim bir doz aşı olabildi. Dünya küresel aşılanma oranının 2022 ortasına dek yüzde 70 oranına çıkması için her şeyi yapmak zorunda” dedi. Draghi G20 liderleri geleneksel grup fotoğrafı için bir araya geldiğinde jest amacıyla doktor ve sağlık personelini de sahneye davet etti.

Putin’den aşı tepkisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aşı konusunda eleştirel açıklamalar yaptı. Putin G20 içindeki bazı ülkelerin uluslararası aşı kampanyasını engellediğini ileri sürdü. Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V koronavirüs aşısının Batılı ülkelerde tanınmamasına tepki gösterdi ve bu ülkeleri, “himayeci ve uygunsuz rekabetçi düşünceye sahip olmakla” suçladı.

Roma'da iklim aktivistleri G20'yi protesto gösterileri düzenliyor

Roma’da iklim aktivistleri G20’yi protesto gösterileri düzenliyor

İklimin korunması

Zirvenin sonuç bildirgesi merakla bekleniyor. Özellikle de iklimin korunması hedefine yönelik bölümü. Çünkü G20 Zirvesi’nin ikinci günü olan 31 Ekim’de Glasgow’da BM İklimin Korunması Zirvesi başlıyor. Bu nedenle G20 Zirvesi’nden verilecek mesaj önem taşıyacak.

Reuters haber ajansının gördüğü G20 sonuç bildirgesi taslağına göre liderlerin küresel ısınmanın 1,5 derecede sınırlandırılması hedefine ulaşılması için acil adımlar atılmasını kabul etmeleri bekleniyor.

Taslak metinde, “Paris Sözleşmesi’nin küresel ısınmayı sanayileşme öncesi döneme kıyasla 2 dereceyla sınırlama ve mümkünse 1,5 dereceye düşürme yönündeki hedefiyle yükümlüyüz” ifadesine yer verileceği belirtildi.

Taslak bildirgede ayrıca devlet ve hükümet başkanlarının “2050 yılına dek dek sıfır sera gazı emisyonuna ulaşılmasının çok büyük önem taşıdığını kabul ettiklerinin de” altının çizileceği kaydedildi.

G20 ülkeleri arasında iklimin korunması en tartışmalı konulardan biri olarak nitelendiriliyor. Zira Suudi Arabistan, Çin ve ABD en fazla karbon emisyonuna sahip ülkeler asında.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada, G20 ülkelerinden iklim politikası konusunda daha fazla azim göstermelerini istemişti.

Büyük şirketlere vergi

Reuters’in gördüğü G20 sonuç bildirgesi taslağında ayrıca G20 ülkelerinin, küresel çapta faaliyet gösteren büyük şirketlere 2023 yılından itibaren küresel asgari vergi getirilmesine de destek vereceği belirtildi. 136 ülke Ekim ayında, Google, Amazon, Facebook, Microsoft ve Apple gibi büyük şirketlere bulundukları ülkede 2023 yılından yüzde 15’lik asgari vergi ödemesinde uzlaşma sağlamıştı. Böylece çok uluslu şirketlerin bazı ülkelerdeki avantajlardan yararlanarak vergiden kaçmasının önlenmesi hedefleniyor.

Pandemiyle mücadele

G20 Zirvesi öncesinde G20 Sağlık ve Maliye Bakanları Cuma günkü buluşmalarında pandemiyle mücadelenin güçlendirilmesi konusunda uzlaşma sağlamıştı. Dünya Sağık Örgütü’nün (DSÖ) bu yılın sonuna dek dünya nüfusunun yüzde 40’ının, gelecek yıl ortasına kadar ise yüzde 70’inin aşılanması hedefinin arkasında oldunduğu belirtilmişti.

EK Kaynaklar *dpa, AFP, rtr 

[UHA Haber Ajansı, 31 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.