ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FUEN TAG Basın Bildirisi: Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar FUEN 67. Kongresi’nde bir araya geldi

FUEN TAG Basın Bildirisi: Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar FUEN 67. Kongresi’nde bir araya geldi
13 Eylül 2023
10
A+
A-

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) 67. Kongresi, Macaristan’da gerçekleşti.

UHA / Europe İnternational News Agency

UHA Haber’den Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, Macaristan’daki Alman azınlığının ev sahipliğinde düzenlenen kongreye, FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) üyelerinden Batı Trakya Türklerini temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF); Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Kırım Tatarlarını temsilen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) katıldı.

Macaristan’daki Alman azınlığının ev sahipliğinde düzenlenen kongreye Ukrayna’dan Başkırtların kuruluşu olan “Duslyk” da misafir olarak katıldı.

Resim önizlemesi

Kongrede Macaristan’daki ulusal azınlıkların durumu ele alındı, Avrupa’da azınlık hakları ve azınlıkların korunması değerlendirildi.

FUEN Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Loránt Vincze kongrede yaptığı açış konuşmasında, Macaristan’ın FUEN tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu, zira Demir Perde’nin yıkılmasının ardından ilk kongrenin Budapeşte’de yapıldığını ve FUEN’in bu kongre ile Orta ve Doğu Avrupa’ya açıldığını söyledi.

26 ülkeden yaklaşık 200 kişinin katıldığı kongrede, Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) Avrupa’nın en büyük azınlık hakları savunucusu örgütü haline geldiğini belirten Vincze, FUEN’in artık Avrupa ve uluslararası kuruluşlar için lider bir kuruluş olduğunu dile getirdi.

Panel oturumlarında Macar azınlıklıklar yasası ile Macaristan’da yaşayan ulusal ve etnik azınlıkların durumu, Avrupa’da azınlık politikalarındaki güncel gelişmeler geniş bir çerçevede ele alındı.

Avrupa’daki yerli ulusal azınlıklar ve dilsel grupların korunmasına olağanüstü katkılarda bulunan isimlere verilen FUEN ödülü bu yıl da Almanya Schleswig-Holstein Eyaleti Eski Azınlıklar Komiseri Renate Schnack’a takdim edildi.

Resim önizlemesi

Batı Trakya Türkleri, Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri, Ahıska Türkleri ve Kırım Tatarlarının sunduğu karar tasarıları kabul edildi 

FUEN Delegeler Kurulu’nda FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu ve FUEN Başkan Yardımcısı Nabi İbrahimcik FUEN TAG’ın 2022-2023 faaliyetleri hakkında delegeleri bilgilendirdi.

Ukrayna’daki ulusal azınlıkların korunması ve Avrupa Parlamentosu’nun himayesinde Avrupa’da politika yapıcılar ve ulusal azınlıklar arasında daimi bir danışma organının kurulmasını talep eden FUEN ana karar tasarısı da kabul edildi.

FUEN Delegeler Kurulu’nda Batı Trakya Türk toplumu, Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri, Ahıska Türkleri ve Kırım Tatarlarının sunduğu karar tasarıları delegelerin oylarıyla kabul oldu.

Resim önizlemesi

 FUEN’e altı yeni üye kuruluş üye oldu 

Delegeler Kurulu’nda yapılan oylama neticesinde Fransa’dan Bretonlar, İsviçre’den Almanlar, Macaristan’dan Rusinler, Sırbistan’dan Almanlara ait kuruluşlar FUEN ailesine katıldı. Ayrıca İtalya’nın Friuli-Venezia Giulia bölgesinden Friuli Filoloji Topluluğu da FUEN’e destekçi statüde yeni üye kuruluş olarak iştirak etti. 

Delegeler Kurulu’nda alınan karar ile FUEN 2024 Kongresi, 19-22 Eylül 2024 tarihlerinde Kuzey Frizlerin ev sahipliğinde Almanya’nın Husum/Hüsem şehrinde yapılacak.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.