enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:52 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:47 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
07:08 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
07:04 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
00:53 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
00:39 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
00:24 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
00:09 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
22:45 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
10:09 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
07:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler?

Fransa’da göçmenler istatistiki: Türk kadın göçmen profilinin özellikleri neler?
2 Nisan 2023
155
A+
A-

Fransa Ulusal İstatistik Kurumu (INSEE) tarafından yayımlanan rapor, kadın göçmenlerin iş hayatına katılımının düşük seviyede olduğunu ortaya koyarken, Türk göçmen kadınları bu sıralamada da geride kaldı.

Ne mutlu Türküm diyene… - 11incikoy.comUluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın AFP kaynaklı haberine göre, Fransa’da toplam göçmenlerin yüzde 3’ünü Türklerin oluşturduğunu belirten INSEE’ye göre Türk göçmen kadınların yüzde 46’ sı başörtü takıyor.

INSEE ülkede göçmenlerle ilgili hazırladığı raporu dün kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre, göçmen kadınların istihdama katımı yüzde 62 oranında. Bu göçmen olmayanlara oranla 10 puan daha düşük.

Göçmen kadınlar içinde Kuzey Afrika’dan gelenlerin istihdama katılımı yüzde 52 iken, Türkiye ve Orta Doğu’dan gelen kadınların istihdama katılımı yüzde 45 ile en geride.

INSEE raporuna göre, sayıları 7 milyona ulaşan göçmenler ülke nüfusunun yüzde 10’unu teşkil ediyor. Fransa’da 1968’de ikamet edenlerin yüzde 6,5’ini yurt dışından gelenler oluşturuyordu.

Son rapor 2021 rakamlarına göre ülkedeki göçmenlerin üçte birinden fazlasının Fransız vatandaşlığı aldığını ortaya koydu. Fransa’ya yönelik göçün tarihinin çok gerilere gittiği hatırlatılan raporda, göçmenlerin önemli bir kısmının Fransa’da doğduğuna dikkat çekildi.

Buna göre üçüncü nesilde on kişiden dokuzunun Fransa’ya göç etmiş bir veya iki büyükanne ve dedesi bulunuyor.

Fransa’da yarım asır önce ülkeye gelenlerini önemli bir kısmını Avrupa’nın güneyindeki ülkeler oluştururken, şu anda göçmenlerin önemli bir kısmını Kuzey Afrika’dan gelenler oluşturuyor.

Türkler, toplam göçmenlerin yüzde 3’ünü oluşturuyor Buna göre Fransa’da göçmenlerin yüzde 12’si Cezayir, yüzde 12’si Fas, yüzde 4’ü Tunuslu doğumlu. Göçmenlerin yüzde 8’i Portekiz, yüzde 4’ü İtalyan ve yüzde 3’ü Türkiye, yüzde 3’ü İspanya doğumlu.

Son yıllardaki göçteki artışa rağmen Fransa’nın Avrupa ortalamasında Almanya ve İspanya’nın gerisinde kalıyor.

Göçmenler iş hayatında mağdur

Raporda göçmenlerin işsizlik, daha zor işte çalışma, daha az ücret alma gibi konularda mağdur olduğunu ve ciddi bir biçimde ayırımcılıkla karşılaştığını da ortaya koydu.

Buna göre, göçmenlerde 15-74 arasında işsizlik oranı yüzde kadınlarda 14, erkeklerde yüzde 12.

Fransa’da göçmen olmayan kadın ve erkeklerde işsizlik oranı ise yüzde 7 . Göçmenler erkeklerin yüzde 39’u işçi olarak çalışırken, bu oran göçmen olmayanlarda yüzde 29.

Yine rapora göre, 2019 ila 2020 arasında Afrika kökenli çalışanların yüzde 46’sının iş yerinde ayırımcılıkla karşılaştığı inancında olduğunu ortaya koydu.

Göçmenler arasında dindarlık daha güçlü

Göçmenlerin nüfusun diğer kısmına oranla dine daha fazla bağımlı olduğunu ortaya koyan rapora göre, göçmenlerin en azla bağlı olduğu din olarak İslam gösterildi.

INSEE’ye göre, göçmenlerin “bir dine mensup olma” olasılığı, göçmen olmayan insanlara göre iki kat daha fazla.

Müslümanlar ülke nüfusunun yüzde 10’unu oluştururken, göçmenler arasında Müslüman olanların oranı yüzde 44.

INSEE’ye göre Müslüman kadınların yüzde 26’sı başörtüsü takarken, göçmen Müslüman kadınlarda bu oran yüzde 36’ya çıkıyor. Türk göçmen kadınların ve Ortadoğulu göçmen kadınların yüzde 46’sı başörtü takıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.