Fransa, Putin’in Savaşı Bitirmekle İlgilenmediğini Söyledi; Zelenskiy, 1300 Ukrayna Askerinin Öldüğünü Söyledi
PARİS, KİEV – TÜHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanlığından bir yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 12 Mart’ta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede Ukrayna işgalini sona erdirmekle ilgilenmediğini söyledi.
İki hafta önce kışkırtılmamış saldırısını başlatmasından bu yana Putin ile görüşmeye devam eden Fransız ve Alman liderler, acil ateşkes çağrılarını yinelediler.
Macron’un Putin’i, Ukrayna güçlerinin insan hakları ihlalleri işlediğini iddia ettiği için “yalanlarla” suçladığı bildirildi.
Rus güçleri, Putin’in doğumevi gibi sivil alanlar da dahil olmak üzere işgalini ilan ettiği ve masum insanları öldürdüğü 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’yı bombalıyor.
Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 1300 Ukraynalı askerin öldüğünü söyledi. Rus asker kayıplarının birkaç bin olduğu tahmin ediliyor.
12 Mart’ta, İngiliz Savunma Bakanlığı’nın Rus kara kuvvetlerinin büyük kısmının şu anda Ukrayna başkentinin merkezine sadece 25 kilometre uzaklıkta olduğunu söylemesi üzerine, Kiev’in kuzeybatısında çatışmalar şiddetlendi, tanklar ve topçular zaten kuşatma altındaki yerleri vurdu.
Yerel basında çıkan haberlere göre, 12 Mart’ın başlarında Ukrayna’nın birçok şehrinde hava saldırısı sirenleri çalarak insanları sığınak aramaya çağırdı.
Zelenskiy 12 Mart’ta yaptığı açıklamada, Rusya’nın on yıllardır en büyük kayıpları olduğunu söylediği Ukrayna’ya yeni kuvvetler gönderdiğini söyledi.
Televizyonda yayınlanan bir konuşmada Zelenskiy, Rusya’yı, önceki girişimlerin başarısızlığından Moskova’yı sorumlu tuttuktan sonra, kuşatma altındaki liman kenti Mariupol’dan tahliyelerin devam etmesine izin vermek için üzerinde anlaşmaya varılan ateşkesi desteklemeye çağırdı.
BM’nin Ukrayna kriz koordinatörü, örgütün çok ihtiyaç duyulan yardımı sağlamak için koridorlar oluşturmak için çatışmadaki her iki tarafla anlaşma istediğini söyledi.
Amin Awad 12 Mart’ta Associated Press’e koridorlarda ve beraberindeki ateşkeslerde ilerleme kaydedildiğini söyledi, ancak bunları hızlı bir şekilde uygulamak için gösterilen direnişten duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Raporlar, Kiev’in güneyindeki bir Ukrayna askeri havaalanının Rus füzeleri tarafından hedef alındığını söyledi. Vasilkiv belediye başkanı, saldırının pisti ve bir yakıt deposunu tahrip etmesinin yanı sıra bir mühimmat deposunda patlamalara neden olduğunu söyledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus güçlerini 12 Mart’ta güney liman kenti Mariupol’da Türk vatandaşları da dahil olmak üzere 80’den fazla yetişkin ve çocuğun sığındığı bir camiyi bombalamakla suçladı.
Ölen veya yaralanan olup olmadığı belirtilmedi.
Sahadaki RFE/RL muhabirleri de dahil olmak üzere muhabirler tarafından belgelenen, Rusların sivil bölgelere yönelik saldırılarına ilişkin bol miktarda somut kanıta rağmen, Moskova sivil bölgeleri hedef aldığını reddediyor.
BM, 11 Mart’ta Rus kuvvetlerinin Ukrayna’daki nüfuslu bölgelerde misket bombaları kullandığına dair güvenilir raporlar aldığını söyledi. Uluslararası hukuk, daha küçük patlayıcıları geniş bir alana yayan bombaların şehir ve kasabalarda kullanılmasını yasaklıyor.
Bu arada Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, kuşatma altındaki güney liman kenti Mariupol da dahil olmak üzere Ukrayna kasaba ve köylerinden çıkan çok sayıda insani koridorun sivillerin gidebilmesi için 12 Mart’ta açılmasını umduğunu söyledi.
Vereshchuk bir video adresinde, “Umarım gün iyi geçer, planlanan tüm yollar açılır ve Rusya ateşkes rejimini garanti etme yükümlülüklerini yerine getirir.” Dedi.
Ancak Kiev bölgesi valisi, tahliye girişimleri sırasında çatışmaların ve Rus hava saldırılarının tehditlerinin devam ettiğini söyledi.
Mariupol’da, şehre sürekli olarak yapılan barajlar, yiyecek ve su getirmek ve mahsur kalan sivilleri tahliye etmek için tekrarlanan girişimleri engelledi.
BM insani yardım ofisi, Mariupol’da mahsur kalan insanların çaresiz olduğunu söyledi.
İnsani İşler Koordinasyon Ofisi 12 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Kentte ne kadar az temel malzeme kaldığı konusunda siviller arasında yağma ve şiddetli çatışmalar yaşandığına dair raporlar var” dedi. “Hayatı tehdit eden hastalıklara yönelik ilaçlar hızla tükeniyor, hastaneler sadece kısmen çalışıyor ve yiyecek ve su sıkıntısı çekiyor.”
Belediye başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Mariupol’un ölü sayısı 12 günlük saldırılarda 1.500’ü geçti. Belediye başkanı, bombardımanın ekipleri toplu mezarlar için hendek kazmayı bırakmaya zorladığını, bu nedenle “ölüler gömülmüyor bile” dedi.
Bu hafta şehirdeki bir doğum hastanesine yapılan ölümcül grev, uluslararası öfke ve savaş suçu iddialarına yol açtı.
Dünya Sağlık Örgütü, Ukrayna’daki sağlık tesislerine yapılan ve ikisi sağlık çalışanı olmak üzere 12 kişinin ölümü ve 34 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan 29 saldırıyı doğruladı.
Ukraynalı yetkililer, Rusya’yı güneydeki Mykolayiv kentindeki bir kanser hastanesine ve çok sayıda konut binasına ağır topçu ateşiyle zarar vermekle suçladı.
Hastanenin başhekimi Maksim Beznosenko, saldırı sırasında hastanede yüzlerce hastanın bulunduğunu ancak kimsenin ölmediğini söyledi. Saldırı binaya zarar verdi ve pencereleri patlattı.
Bu arada, güneydoğudaki Melitopol kenti sakinleri, güvenlik kamerasının Rus askerleri tarafından çevrili olduğu anlaşılan belediye binasından dışarı çıkarıldığını göstermesinin ardından kentin belediye başkanının serbest bırakılması çağrısında bulunmak için bir protesto düzenledi.
Yetkililer 11 Mart’ta Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov’un terörle suçlandıktan sonra Rus güçleri tarafından kaçırıldığını söyledi. Zelenskiy, kaçırma olayını “yeni bir terör aşaması” olarak nitelendirdi.
Zelenskiy, 12 Mart’ta Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya’nın Fedorov’u serbest bırakması için baskı yapması konusunda konuştuğunu söyledi.
Zelenskiy, “Dünya liderlerinden durumu nasıl etkileyebileceklerini bize göstermelerini bekliyoruz.” dedi.
Ukraynalı yetkililere göre, Fedorov “düşmanla işbirliği yapmayı reddettiği” için kaçırıldı.
Rus kuvvetleri, Kiev’in 470 kilometre güneyinde bulunan Mykolayiv’i kuşatmak amacıyla saldırılarını artırdı.
Çatışma şimdiden 2,5 milyon insanı ülkeden kaçmaya gönderdi.
Yerde, Kremlin’in güçleri, son iki haftadaki zorlu direnişin ardından yeniden toparlanmaya ve ivme kazanmaya çalışıyor gibi görünüyordu. İngiltere Savunma Bakanlığı 11 Mart’ta Rusya’nın Kiev’e yönelik operasyonlar için hazırlıklarını sürdürerek birliklerini sıfırlamaya ve “yeniden konumlandırmaya” çalıştığını söyledi.
12 Mart’ta yapılan bir güncellemede, başkentin kuzeybatısındaki çatışmaların devam ettiğini ve Kharkiv, Chernihiv, Sumy ve Mariupol şehirlerinin ağır Rus bombardımanı altında kuşatıldığını söyledi.
ABD’li bir savunma yetkilisi, ABD’ye savaşın değerlendirmesini vermek için anonimlik koşuluyla konuşan bir ABD savunma yetkilisi, Kiev’e yönelik çok cepheli bir saldırıda, Rusların kuzeydoğudan yaptığı baskının ilerlediğini söyledi.
Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, G7 zengin ülkeler grubuyla uyum içinde Washington’un, Başkan Vladimir Putin’i Ukrayna’yı işgalinden dolayı cezalandırmak için Rusya’nın genellikle en çok kayırılan ülke statüsü olarak adlandırılan “kalıcı normal ticari ilişkiler” statüsünü iptal edeceğini söyledi. .
Biden, “Özgür dünya Putin’le yüzleşmek için bir araya geliyor” dedi.
HABER : Myroslava PETSA
[UHA Haber Ajansı, 13 Mart 2022]