<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:10 Terörsüz Türkiye Hedefinde Gelinen Süreç ve Sonrası
06:55 Payten ve Paratika, Agora Fintech’te yerini alıyor
06:50 Trafik kazalarında rekoru hiçbir ülkeye kaptırmıyoruz
06:44 Myanmar’da Ölümcül Depremin Ardından Milyonlarca Çocuk Risk
09:33 “Yeni Filistin için mekansal vizyon”
09:09 Satır Aralarında Sanat
07:14 Kayseri’nin geleceğini inşa eden büyükşehir’e, ‘Akıllı Şehircilik’ alanında bir ödül daha
00:59 Devlet Bahçeli: CHP Genel Başkanı’nın otokontrolünü kaybettiği ortadadır…
00:48 Narin Güran cinayetinde ikinci dava…
00:43 Öcalan’ın haziran sonuna kadar serbest kalacağı iddialarına ilişkin açıklama
00:36 Minguzzi’nin mezarını tahrip eden şüpheli yakalandı
00:30 Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde, 2022’de şehit olan ve naaşına ulaşılamayan Piyade Uzman Çavuş Nurettin Tokyürek’in naaşına ulaşıldı…
00:29 TBMM’de görüşülmekte olan İklim Kanun teklifi hakkında açıklama
00:17 AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, 21 Mart’ın, “Nevruz Günü Tatili” ilan edilmesi için kanun teklifi verdi…
00:10 9 ilde FETÖ operasyonunda 20 şüpheli yakalandı
00:07 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç’ı ziyaret eden SP Genel Başkanı Arıkan: “Üzerimde emeği olan bir büyüğümdür”
23:16 Milletvekili Doğan Demir’in acı günü 
10:36 Antalya Diplomasi Forumu’ndan yansımalar!…
10:16 Avusturya’da “Türk Kültür Fuarı”na sayılı günler kaldı…
09:54 AB’de mikrokirleticilerin  atık su arıtım maliyetleri ilaç ve kozmetik sektörüne yükleniyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Esad rejimi hakkında Fransa’da suç duyurusu

Esad rejimi hakkında Fransa’da suç duyurusu
3 Mart 2021
834
A+
A-

UHA HABER / Suriyeli insan hakları örgütleri, 2013 yılında Doğu Guta’daki kimyasal saldırının soruşturulması için Fransız yargısına başvurdu. Örgütler, Esad rejiminin “savaş suçu” ve insanlığa karşı suç” işlediğini savunuyor.

Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi (SCM), Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) ve “Syrian Archive” adlı örgütler 2013 yılında Doğu Guta’da meydana gelen kimyasal saldırının soruşturulması ve sorumluların yargı karşısına çıkarılması için Fransa’da Esad rejimi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kimyasal saldırıdan sorumlu tutulan Esad rejimi “savaş suçu” ve “insanlığa karşı suç” işlemekle suçlanıyor. Paris Terörle Mücadele Savcılığı, suç duyurusu dilekçesinin kabul edildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili ortak açıklama yapan insan hakları örgütleri 2013’teki kimyasal saldırılara ilişkin çok sayıda kanıt toplandığını belirtti.

Açık Toplum Adalet Girişimi’nin avukatı Steve Kostas, “Fransız yargıçları Doğu Guta’ya düzenlenen saldırıları Alman savcıyla ortaklaşa soruşturmaya çağırıyoruz. Kaynaklar ve çabalar bir araya getirilerek sorumlu Suriyeli yetkililer aleyhine daha çok ve daha kolay kanıt toplanabilir” dedi.

Duma'ya kimyasal saldırı (2018)

Duma’ya kimyasal saldırı (2018)

Suriyeli sanığa Almanya’da ceza

Söz konusu insan hakları örgütleri 2020’nin ekim ayında Almanya’nın Karlsruhe kentindeki Federal Savcılığa da Esad rejimi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Almanya’da Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi Suriye Devleti’nin de taraf olarak gösterildiği cinayet ve işkence davasında ilk kararını geçen çarşamba açıkladı.

Dava, Suriye’de devlet eliyle işlenen cinayet ve işkence suçlarıyla ilgili dünyada görülen ilk olma özelliği taşıyor. Duruşmada mahkeme sanıklardan 44 yaşındaki Eyad A.’yı, “insanlığa karşı suçlara yardım ve yataklık ettiği” gerekçesiyle dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşmada baş sanık olarak yargılanan Enver R. ile ilgili kararın ise sonbahara kadar verilmesi bekleniyor.

Daha fazlasını okumak için: Esad rejimi Almanya’da yargılanacak mı?

38 kimyasal saldırı

2013 yılının ağustos ayında Doğu Guta’ya sinir gazı sarin ile düzenlenen kimyasal saldırıda binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad kısa bir süre sonra uluslararası baskı sonucu kimyasal silahların imha edileceğini taahhüt etmişti. Ancak buna rağmen, Suriye’de birçok kez kimyasal saldırı düzenlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, yaklaşık 10 yıldır devam eden Suriye iç savaşında işlenen ağır savaş suçları ile insanlığa karşı suçlarla ilgili son raporunda savaşta bugüne dek 38 kez kimyasal silah kullanıldığının tespit edildiğine, bunlardan 32’sinde sorumlu tarafın hükümet güçlerinin olduğunu gösteren yeterince kanıt olduğuna yer vermişti.

[UHA Haber Ajansı, 03 Mart 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.