Erasmus’tan çıkan İngiltere daha az desteğin ve imkanın olduğu Turing programını başlattı
UHA HABER / Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra öğrenci değişim programı Erasmus’un da dışında kalan İngiltere, ‘Turing’ adıyla kendi uygulamasını başlattı. Ancak, program Erasmus’ta sunulan avantajların çok gerisinde kaldığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi oldu.
Erasmus Avrupa’da yaşayan, çalışan ve seyahat eden milyonlarca öğrenci için önemli bir program. Ancak Brexit ile Erasmus’a da veda eden İngiltere yeni başlattığı program ile öğrencilere alternatif sunmayı planlıyor.
Hafta başında detayları açıklanan ‘Turing programı’na gelen tepkiler çeşitli oldu. İkinci Dünya Savaşı’nın gidişatını değiştiren ve modern bilgisayarların icat edilmesini sağlayan matematikçi Alan Turing’in adı konulan bu eğitim ve öğrenci değişim programı için ilk aşamada 100 milyon sterlin (116 milyon euro) ayrıldı.
Resmi olarak Eylül 2021’de başlayacak program için başvurular Mart ayından itibaren yapılabilecek.
Ne var ki, Turing programının bu aşamada Erasmus’a kıyasla önemli dezavantajları bulunuyor. Ayrıca kapsama alanı ve vizyon bakımından da Erasmus ile kıyaslamak zor. Erasmus 30 yıllık bir uygulama ve bu çerçevede şimdiye kadar 10 milyon öğrenci tarafından kullanıldı.
Avrupa Parlamentosu’nun liberal üyesi ve AP Brexit Koordinatörü Guy Verhofstad sosyal medyada paylaştığı bir mesajla İngilizlerin bu girişimini alaya aldı.
Verhofstad mesajında “Hadi gelin Turing ile genç öğrenciler için daha az sayıda fırsatı destekleyelim… Brexit’ten kimin zararlı çıktığını anlamak için Turing gibi bir dahi olmanıza gerek yok gördüğünüz gibi…” dedi.
İngiltere neden Erasmus’tan ayrıldı?
Brexit müzakereleri sırasında Erasmus üyeliği ve katılımın devam edebilmesi masadaydı ancak İngiliz hükümeti ayrılıp kendi programını oluşturmayı tercih etti.
26 Aralık’ta İngiltere Eğitim Bakanı Gavin Williamson daha fazla ve daha çeşitli öğrenci değişiminin olacağı sözü vermiş, “Turing programı ile öğrenciler paralarının gerçek karşılığını alabilecek ve Britanya da bu şekilde seviye atlayacak” demişti. Yeni Turing programı ile 35 bin İngiliz öğrenciye de yurtdışında eğitim ve çalışma için küresel fırsatlar sağlanacağı kaydedilmişti.
Hükümet bakanları yeni planın iddialı olduğuna inansa da ayrıntılara bakıldığında görüntü değişiyor. Örneğin, geçen yıl yayınlanan son rakamlara göre, Turing programına sağlanan hükümet finansmanı, 2019’daki 2.8 milyar sterlinlik (3.37 milyar euro) Erasmus bütçesinden 123 milyon sterlin (144 milyon euro) İngiltere’ye ayrılmış ve bundan 54 bin 600 İngiliz öğrenci faydalanabilmişti.
Erasmus çerçevesinde bin 315 sterline kadar öğrencilere aylık ödeme yapılabiliyorken bu tür bir destek Turing programında bulunmuyor.
Vizesiz seyahat imkanı kısıtlandı
Bunun yanı sıra Erasmus altında sınırsız süre boyunca tüm Avrupa’da vizesiz seyahat etmek mümkünken Turing ile bu süre AB dışından gelen değişim öğrencileri için 90 gün ile sınırlı.
Bununla birlikte AB vatandaşları da İngiltere’de en fazla 6 ay boyunca bulunabilecek bunun üzerindeki süreler için öğrenci vizesine başvurmak zorunlu olacak. Bu da ek maliyet, bürokrasi ve çaba demek.
Her şekilde hayatın pahalı olduğu İngiltere’de Erasmus ödenekleri olmadan yabancı öğrencilerin burada yaşaması ve tutunması mümkün görünmüyor.
İngiltere’nin yarattığı boşluğu Hollanda doldurmaya hazırlanıyor
Neredeyse herkesin çok iyi derecede İngilizce konuşabildiği Hollanda’nın İngiltere’nin Erasmus’tan ayrılması ile öğrenci akınına uğraması öngörülüyor.
Özellikle Utrecht Üniversitesi uluslararası öğrenciler için gerçek bir mıknatıs. Bu üniversitedeki kayıtlı 36 bin öğrencinin yüzde 10’u yurtdışından gelen öğrencilerden oluşuyor.
Her ne kadar Covid dönemi nedeniyle şimdilik ortalık sakin görünse de Brexit sonrası dönemde Hollanda’nın yabancı öğrencilerle dolup taşacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Hollanda ayrıca coğrafi olarak da Avrupa ana karası içinde olduğu ve pek çok başka önemli ülkeye yakın olduğu için öğrenciler için bir merkez haline gelebilir.
[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]