En Uzun Seçim Maratonu
UHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Siyasi hayatımızın belki de en uzun seçim dönemine girdik. Elbette muhalefet liderlerinin nöbetleşe ilan ettikleri “erken seçim” iddialarını kastetmiyorum. Hâlâ seçimlerin zamanında, 2023’te yapılacağı görüşündeyim. Ancak seçime 2 yıl varsa da bugünün gündem maddeleri parti siyasetinin seçime giden düzlüğe çoktan girdiğini gösteriyor” dedi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, ‘En Uzun Seçim Maratonu‘ konusunu (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, aşılamanın daha yaygınlaşması ile yaz aylarında siyaset sahasının iyice canlanacağını ve bu canlanma ile seçim kampanyası kıvamında bir maraton başlayacağını ifade etti.
“Bu uzun maratonun gündeminde ekonomi, fezlekeler, HDP’nin kapatılması davası, partiler arası yakınlaşma çabaları, farklı üçüncü ittifak arayışları, yeni anayasa ve güçlendirilmiş parlamenter sistem tartışmaları, olası seçim sistemi değişikliği, Kürt ve genç oylarına yapılacak hamleler öne çıkacak” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, ABD, AB ve Ortadoğu ile ilişkiler bağlamında dış politikanın her zaman iç siyasetin gündemine etki edecek bir yerde olacağını, PKK-YPG ile mücadelenin, İdlib ve mülteciler ekseninde Suriye ve Irak’ın içerdeki parti konumlanmalarını yakından ilgilendirecek hareketliliklere hep açık bir yerde bulunacağını açıkladı.
HDP’nin kaderi ve yeni üçüncü ittifak arayışları mı?
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Anayasa Mahkemesi’nin, HDP iddianamesini usulen iade ettiyse de Yargıtay Başsavcılığı’nın düzenleme yaparak yeniden başvuru yapması beklendiğini ifade ederek, Dava sonucunun ya kapatma ve geniş yasaklar ya da hazine yardımlarının kesilmesi ve belirli kişilere yasaklar şeklinde gerçekleşmesinin öngörüldüğüne dikkat çekti.
Her halükârda HDP’nin kaderinin ve dava sürecinde Kürt seçmenin nereye yöneleceğinin kritik olmaya devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “HDP eski eş genel başkanı Demirtaş’ın “Eğer muhalefetteki milliyetçi odaklar demokrasi ittifakına ısrarla engel olmaya devam edeceklerse bu durumda HDP’nin öncülüğünde üçüncü bir ittifak, ‘demokrasi ittifakı’ olarak ilan edilebilir” çıkışını sadece İYİ Parti’ye yapılan bir uyarı olarak görmüyorum” dedi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, kapanması durumunda HDP oyları üzerinde hesap yapan CHP dahil diğer muhalefet partilerine HDP’nin oyun bozma gücünü hatırlatma hamlesi olarak görebileceğimizi ifade etti.
Muhalefet partilerinin ne HDP öncülüğünde ne de HDP’yi doğrudan kattıkları bir yöntemle “demokrasi ittifakı” kurmasının çok zor olduğunun altını çizen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Türkiye kamuoyunda terörle mücadele konusundaki hâkim milli hassasiyetler HDP’nin bu haliyle marjinallikten kurtarılmasına imkân tanımayacak gibi”olduğunu aktardı.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Demirtaş’ın Akşener’e yaptığı “üçüncü ittifak” şantajının İYİ Parti’yi köşeye sıkıştırmayacağını belirterek, “Ben hâlâ üçüncü ittifak kurma şansının Akşener’in elinde olduğunu düşünüyorum. Bunun için DEVA ve GP’nin “büyük iddialarından” vazgeçerek İYİ Parti şemsiyesini kabullenmesi şart. Son düzlüğe kadar bekleyeceklerdir. Olası bir seçim sistemi değişikliği ise ittifak hesaplarının yeniden gözden geçirilmesini icbar edebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Hangisi için iklim uygun?
Cumhur İttifakı’nın yeni anayasa önerisini muhalefetin “iklim uygun değil” diyerek reddettiğini hatırlatan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Ancak dün DEVA Genel Başkanı Babacan, yakında muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem önerilerini “tek sayfaya” indirmek için müzakerelere başlayacağını duyurdu. Peki yeni anayasa için uygun olmayan iklim, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” için anayasa değişikliğine uygun mu? Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nden, muhalefet de parlamenter sisteme dönüşten vazgeçmeyeceğine göre tartışma “2023 sonrasında Türkiye için kim neyi öneriyor?” düzleminde kalacak” şeklinde dile getirdi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Elbette iki öneriyi aynı anda referanduma sunacak bir formül üretilmezse. Uzun seçim maratonunda başat öğe şimdilik yeni anayasa mı, parlamenter sistem mi tartışması olacak. Yeni Anayasa önerisi ile iktidar hem 19 yıldır yaptıklarını hem de bir beş yıl daha yapacaklarını anlatabilecek. Muhalefet ise zannedilenin aksine “parlamenter sisteme dönüş” argümanı ile bir adım geride kalıyor. “Türkiye’yi kim yönetebilir?” diye sorulduğunda hâlâ Erdoğan açık ara öndeyken, muhalefet liderleri eskiye dönüşü seçmene nasıl pazarlayabilecekler? Muhalefetin her gün verdiği yeni “erken seçim” tarihlerine de takılmayın, şunun şurasında 2023 seçimlerine zaten 2 yıl kaldı” şeklinde kaydetti.
HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri
[UHA Haber Ajansı, 6 Nisan 2021]