ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

EMA AstraZeneca aşısının trombosit düşüklüğünde kan pıhtısı riskini yükselttiğini teyit edemedi

EMA AstraZeneca aşısının trombosit düşüklüğünde kan pıhtısı riskini yükselttiğini teyit edemedi
20 Eylül 2021
1.286
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa İlaç Ajansı, (EMA) Oxford/AstraZeneca’nın Covid-19 aşısının trombosit düşüklüğü bulunan kadınlarda ve genç yetişkinlerin daha yüksek kan pıhtılaşma riskine neden olduğunu eldeki veriler doğrultusunda teyit edemeyeceğini belirtti.

EMA 13-16 Eylül tarihleri arasında İnsan Kullanımına Sunulan Tıbbi Ürünleri değerlendirdiği bir toplantıda farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen yeni ilaçların yanı sıra İngiltere’deki Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve İngiliz-İsveç biyoteknoloji firması AstraZeneca tarafından üretilen Covid-19 aşısını da kan pıhtılaşma tartışmaları çerçevesinde incelemeye aldı.

Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca aşısı ile tromboz (kan pıhtılaşması) sendromu arasında bir bağ olduğunu tespit etmişti, ancak bu riskin trombosit düşüklüğü bulunanlarda daha yüksek olup olmadığı halen araştırılıyor.

Avrupa Komisyonu’nun aşının ikinci dozundan sonra tromboz (kan pıhtısı) sendromunu bağlantılandıran raporların araştırılması talebiyle tıbbi çevrelerce Vaxzevria olarak geçen AstraZeneca aşısını değerlendiren ajans, toplantı sonrasında yayınladığı bildiride vardığı sonuçları paylaştı.

Ajans tromboz sendromuna ilişkin çeşitli raporlardan toplanan veriler, üye devletlerden gelen detaylı aşı verileri ve kan pıhtılaşma riskine dair ek çalışmalar da dahil olmak üzere ellerindeki verilerle durum değerlendirmesi yaptıklarını ancak kanıtların özellikle bazı risk faktörlerinin tromboz riskini artırdığna dair bir saptama yapmaya elverişli olmadığını belirtti.

Ajans her ne kadar raporlarda özellikle ikinci dozdan sonra kadın ve genç yetişkinlerde risk düzeyinin arttığına işaret etse de eldeki verilerin toplanma şeklinin bu tür farklılıkları teyit etmek için yeterli olmadığı sonucuna vardı.

Bu bulgu üzerine EMA AstraZenaca aşısının uygulanmasına yönelik tavsiyesinde bir değişiklik yapmadı. EMA, aşının ikinci dozunun ilk dozdan 4 ila 12 hafta aralığında ugulanmasını öneriyor. EMA’ya göre ikinci dozu geciktirmenin tromboz sendromu riskini azaltığına dair bir kanıt da mevcut değil. EMA, AstraZenaca aşısının ikinci dozunun verilmediği durumlarda başka bir aşının ikici doz olarak kullanılması yönünde de bir tavsiyede bulunmuyor.

Birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD, Kanada ve Avustralya‘da kan pıhtılaşması riskinden dolayı aşı kullanımını ya bıraktı ya da 60 yaş üstüyle sınırladı. Şili’de AstraZeneca aşısının yalnızca erkeklerde kullanılmasına karar verildi. İngiltere’de yoğun olarak kullanılan aşı yalnızca 40 yaş üstü yetişkinlere uygulanıyor.

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny kimdir?

HABER :  Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin

[UHA Haber Ajansı, 20 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.