Avrupa’nın gıda güvenliği otoritesi EFSA, 2021 yılında raporlanan hayvan kaynaklı hastalıklar ve gıda kaynaklı salgınlarda önceki yıla göre artış görüldüğünü açıkladı.
AB 2021 Tek Sağlık Raporu
Diğer yandan AB Tek Sağlık (One Health) hayvan hastalıkları raporuna göre söz konusu hastalık ve salgınlar halihazırda COVID-19 pandemisi öncesi döneme göre düşük bir seviyede.
EFSA Journal dergisinde yayınlanan 270 sayfalık rapor pandemi öncesine göre devam eden düşüşü 2021’de halen yürürlükte olan önlemlere bağlıyor. Bunun yanında Yersinia ve Listeria gibi bazı bakterilerin salgınlarında ise pandemi öncesi düzeylerin aşıldığı ifade edildi.

Gıda salgınlarının birinci nedeni Salmonella ve yumurta
Gıda kaynaklı salgınlar açısında 2021 yılında en büyük oran %19,3 ile Salmonella salgınları oldu. Gıda kaynaklı salgınlar diğer hastalıklardan en az iki kişinin aynı yiyecekten hastalanmış olması kriteri ile ayrıldı. Salmonella salgınlarının en yaygın nedeni yumurta, yumurta ürünleri ve farklı bileşenlerden oluşan karışık yiyecekler oldu.
Genetikteki gelişmeler teşhisi kolaylaştırıyor
Raporlanan Listeria monocytogenes salgını sayısı bugüne kadarki en yüksek seviyesine çıktı (23). Sayıdaki bu artışın nedeninin genom sekansı tekniklerinde yaşanan gelişmeler sayesinde bilim insanlarının salgınları daha iyi tespit ve teşhis edebilmeleri olabileceği değerlendirildi.
En yaygın zoonotik hastalık mikrobu Campylobacter
Raporda insanlarda salgına neden olmamış hayvan hastalıklarına da yer verildi. Campylobacter en fazla vakaya neden olan hastalık etmeni olmaya devam etti. Toplamda 127 bin 840 kişiyi etkileyen bu mikrobun en yaygın kaynaklarının tavuk ve hindi eti olduğu belirtildi.
Hayvanlardan bulaşan mikroplarda ikinci sırayı toplamda 60 bin 50 vaka raporlanan Salmonella aldı. Bunu 6789 vaka ile Yersinia, 6084 vakayla Şigatoksin üreten E. coli, 2183 vakayla Listeria aldı.