ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Editör, Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in hazırladığı ‘Sabah Kahvesi’nde dünyadan gelişmeler

Editör, Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in hazırladığı ‘Sabah Kahvesi’nde dünyadan gelişmeler
6 Temmuz 2024
9
A+
A-

Ekonomist - Sabah Kahvesi

Dünya Gündemine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne doğanburda.com’dan Editör, Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in sizin için hazırlamış olduğu haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?

Sendikalar tepkili Dünya genelinde birçok ülkede mesai saatleri kısaltılırken ve haftada 4 gün çalışma sistemi test edilirken, komşu Yunanistan’da mesai günü sayısını 5’ten 6’ya çıkaracak uygulama tanıtıldı.

Yetkililer ‘verimliliği artırmayı ve ekonomik toparlanmayı hızlandırmayı‘ planladıklarını savunurken, sendikalar söz konusu kararı ‘barbarca’ olarak niteliyor. Geçtiğimiz yıl parlamentoda onaylanarak yürürlüğe giren geniş çaplı iş kanununun bir parçası olan uygulama ile haftalık 40 saatlik çalışma süresi 48 saate çıkarılıyor.

Yaklaşık 500 bin çalışanı temsil eden ADEDY sendikasından Akis Sotiropoulos, “Neredeyse diğer tüm medeni ülkeler haftada dört gün çalışmaya geçerken, Yunanistan tam tersini yapmaya karar veriyor” dedi.

“Barbarca önlem” Verimliliğin artırılması için çalışanlara daha iyi koşullar sunulması gerektiğini belirten Sotiropoulos, “Üretkenlik, çalışanların yaşam kalitesinin artırılmasıyla sağlanır” ifadelerini kullandı.

Emekli öğretmenler sendikası PESEK’in başkanı Grigoris Kalomoiris de, “Bu barbarca önlem temel bir sorun olan iş gücü açığını çözmeyecek ve çoğumuz bunun, hiçbir zaman iş sahibi olamayacak işsiz gençler için büyük bir adaletsizlik olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Yasa kapsamında sanayi, perakende, tarım ve bazı hizmet sektörlerinde çalışan pek çok kişi, işverenleri isterse haftada altı gün çalışmak zorunda kalacak. Altıncı gün için günlük yevmiyenin yüzde 40’ı oranında bir ek ödeme yapılacak.

***

Donald Trump, New York Times'a 392 bin dolar ödeyecek

Trump’ın “sus payı” davasındaki hükmü 18 Eylül’e ertelendi ABD’nin eski Başkanı Donald Trump hakkındaki tarihi “sus payı” davasında, 11 Temmuz’da açıklanacak olan ceza hükmü 18 Eylül’e ertelendi.

Trump’ın avukatları Todd Blanche ve Emil Bove, ABD Yüksek Mahkemesi’nin Trump’ın anayasal yetkileri dahilinde yaptığı eylemlerde “mutlak dokunulmazlığa” sahip olduğuna, kişisel eylemlerinde ise dokunulmazlığa sahip olmadığına karar vermesinin ardından söz konusu davada mahkumiyetin bozulması yönünde savunma yapmayı talep etti.

Avukatlar, Yargıç Juan Merchan’a gönderdikleri mektupta, savcıların davada Trump’ın başkanken yaptığı sosyal medya paylaşımları ve konuşmaları da dahil olmak üzere resmi eylemlerini içeren kanıtlar sunduklarını savunarak, “Bu resmi eylemlere ilişkin kanıtlar asla jürinin önüne konulmamalıydı” ifadelerini kullandı.

Yargıç Juan Merchan, Trump’ın avukatlarının talebini dikkate alarak, Trump’a kendisini savunma şansı vermek için cezanın açıklanacağı duruşmayı 18 Eylül’e erteledi.

Trump ilişki yaşadığı yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels’a 2016 başkanlık seçimleri sırasında “sus payı” ödemek ve ödemeyi örtbas etmek için resmi kayıtlarda tahrifat yapmakla yargılandığı davada 31 Mayıs’ta 12 kişilik jüri tarafından hakkındaki 34 suçlamanın tamamından suçlu bulunmuştu.

***

Hindistan'da ayinde felaket: 116 kişi feci şekilde can verdi | Asya Haberleri

Hindistan’da dini ayinde izdiham: 116 ölü Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde Salı günü Hindular tarafından düzenlenen bir toplu dua etkinliği sırasında izdiham meydana geldi. İzdiham sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 116 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yetkililer, olayı “son yıllardaki en kötü trajedilerden biri” olarak nitelendirdi. İlk raporlara göre, 5.000 kişiye izin verilen etkinliğe 15.000’den fazla kişi katıldı.

Başbakan Narendra Modi X’te yaptığı açıklamada, izdihamda yaşamını yitirenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi. Modi ayrıca, federal hükümetin eyalete yardımcı olduğunu ve ölenlerin ailelerine 200.000 rupi (2.400 dolar), yaralılara ise 50.000 rupi tazminat verileceğini duyurdu.

Aslı Sözbilir adlı kullanıcının profil fotoğrafı

Hazırlayan: Aslı Sözbilir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.