Dünyanın ve Türkiye’nin Tek Kalem Festivali Penfest, Kalem Tutkunlarını Ağırladı…
Dünyanın En Prestijli Kalemleri PenFest’de Buluştu…
Dünyanın ve Türkiye’nin tek kalem festivali Penfest bu yıl 3. kez kalem severlerle buluştu.
Uluslararası Haber Ajansı Yayın Koordinatörü, Gazeteci Veysel Kavrayan PenFest 2022’yi okuyucular için takip etti. Dünyaca ünlü prestij kalem markalarının buluşma noktası olan PenFest, Çırağan Sarayı’nda muhteşem bir organizasyonla düzenlendi. Türkiye’nin en büyük online prestij kalem mağazası markakalem.com tarafından düzenlenen festivale iş, sanat, siyaset ve medya dünyası yoğun ilgi gösterdi.
Türkiye’nin ve dünyanın tek kalem festivali olan PenFest, 25-27 Kasım 2022 tarihleri arasında Çırağan Sarayı’nda düzenlendi. Siyaset ve iş dünyasından önemli isimleri ağırlayan Penfest, bu sene T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, YÖK Eski Başkanı ve Yazar Muhittin Şimşek, Kültür Eski Bakanı Nabi Avcı, İş İnsanı Tuncay Özilhan, gazeteci ve yazar Doğan Hızlan, gazeteci ve yazar Murat Bardakçı ve pek çok değerli isim tarafından ziyaret edildi.
Bu yıl 3. kez ‘’markakalem.com’’ tarafından hazırlanan festival, prestij kalem markaları, koleksiyonerleri ve kalem tutkunlarını bir araya getirdi. Ziyaretçilerin oldukça ilgi gösterdiği festivalde, Mücevher Tasarımcısı Zeki Karaca tarafından tasarlanan Eski İstanbul isimli elmas ve pırlantalarla işlemeli kalem 49 bin dolarlık fiyatıyla da festivalin en pahalı ürünü oldu. Uluslararası koleksiyonerlerin de yer aldığı festivalde Amerika ve Almanya’dan gelen 1910, 1920 ve üstü yıllarına ait vintage kalemler de katılımcılar tarafından oldukça ilgi gördü. 3 gün boyunca kaleme dair pek çok ürünün sergilendiği festivalde, Graf von Faber-Castell markası tarafından turkuaz ve obsidyen taşı kullanılarak çevreye duyarlı karbon malzemeden tasarlanan, Aztek İmparatorluğu’nun kültüründen esinlenilerek tasarlanan Aztek adlı 2022 yılının dolma kalemi ilk kez kalem severlerin beğenisine sunuldu. Kaligrafi sanatçılarının eserlerinden, dolma kalem tamircilerine, kalemi heykel gibi işleyen heykeltıraşlara kadar birbirinden değerli sanatçı ve zanaatkârlar Penfest’de kalem meraklılarıyla buluştu.
Amerika, Almanya ve İsviçre’den koleksiyoner ve kalem ustalarının katılımıyla adeta uluslararası bir organizasyona dönüşen PenFest, bu sene de kalemseverler tarafından oldukça yoğun ilgi gördü. Televizyoncu ve yazar Fatih Türkmenoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen festivalde, ziyaretçiler kalem ve yazı arasındaki yolculuğa dair mini sohbetler ve yarışmalar sayesinde hem genel kültürlerini tazeledi hem de markaların hediye ettiği çeşitli ürünleri kazanma fırsatı buldu.
Uluslararası Marka ve Koleksiyonerler PenFest’de Buluştu
Festivalin ev sahipliğini yapan markakalem.com kurucusu Faruk Atalar; 2018 yılından beri prestij kalem dünyasına yön veren markalarla çıktığımız bu yolculukta uluslararası platformda koleksiyoner, zanaatkâr ve kalem tutkusu olan binlerce kişiyle bu sene de bir araya geldiğimiz için oldukça mutluyuz dedi. Her geçen yıl festivale değerli isimleri kattıklarını belirten Atalar, önümüzdeki yıl bu sayının uluslararası arenada da artacağını belirtti. Atalar PenFest’e verdiğimiz katkıdan dolayı da Uluslararası Haber Ajansı’na memnuniyetlerini belirtti.
Prestij kalem dünyasına yön verenler PenFest’de;
Festivale; Parker, Rotring, Pelikan, Faber-Castell, Calligart, Carens, Conklin, Cross, De Atramentis, Diplomat, e+m Germany, Esterbrook, Fabio Ricci, Flexbook, GalenLeather Co., Graf Von Faber-Castell, Han Pen, Keskin Color, Kaweco, Kilk, İhsan Özuysal, FP Design, Noodler’s, Nuuna, J.Herbin, Lamy, Moleskine, Montegrappa, Monteverde USA, Ohto, Scrikss, Rhodia, Meteksan, Porsche Design, Platinum, Sheaffer, Steelpen, Stüdyo Ağaçkakan, Tibaldi, Tomoe River, TWSBI, Vav Leather, Visconti, Benu, Waterman, Waldmann, El Casco, Akif Gözcü, Tamenuri, Yazı Tükanı, gibi ünlü kalem, defter ve mürekkep ürünleri katıldı. Tasarım harikası özel seriler koleksiyonerlerle ve kalem tutkunlarıyla bir araya geldi.
PenFest’ten gözlenimler
Kemerburgaz firmasının distribütörü olduğu LAMY’yi bize Emine Aybige Keskin anlattı. LAMY’nin yeni teknolojik kalem ve defterini anlatması benim için çok heyecanlıydı. Kalemin teknoloji ile evrilmesine bir örnekti bu. Altın uçlu dolmakalem ile yazmak adeta yağ gibi kayıyor cümlesini akla getirdi, yumuşacıktı. Klasik LAMY’ler göz alıcıydı. Belki yeni ürünlerinden bir adet sahip olabilirim bu süreçte.
Kilk Kalem’den Oruç Gazi Kutluer kalemin başlangıçtan itibaren üretim sürecine, hammaddelerden ve reçine sorumuza göre reçine kaplama ve verniklerden adeta bir ansiklopedi edasıyla bize bilgi verdi. İstanbul’da harflerin üzerine kurulmuş bir medeniyetin mensupları olarak yazı araçları üretmekten başka çaremiz yoktu diye kısaca Kilk’in hikayesine yer verdi.
Visconti Türkiye Genel Müdürü Eleonora Bahar markadan ve ürünlerden büyük aşkla bahsetti bize. Markaya ait koleksiyonlar günlük kullanım için tasarlanmış “regular edition”, koleksiyonerler için özel üretilmiş “limited edition” ve eşsiz kalem kullanmayı sevenler için özel üretilmiş “her royal highness” başlıklı 3 temel seriden oluşuyor. Ayrıca Eleonora Bahar vitrin düzenleme tasarımlarını sorduğumuzda; Alman sanatçı Tom’s Drags’ın eserlerini vitrin tasarımlarında kullanmayı sevdiklerinden bahsetti.
Dünya’da bilinen 6 kurşun kalem heykeltraşından biri olan ve Türkiye’de yaşayan Nihat Özcan ile sohbetimde, yaptığı çalışmanın zanaatin sanata dönüşmüş hali olduğunu söyleyebilirim dedi. Meşakkatli, zaman alıcı ve mikro bir çalışma olan bu sanat, fuarda eşsiz görüntülere sahne oldu.
Galen Leather Co.’nun deri aksesuarlarına bayıldım. Yusuf Çağrı Perens tebrik ederim. Stüdyo Ağaçkakan’ın stantındaki bir çok üründe ebru desenleriyle göz alıcıydı. Rhodia standındaki defterler ve gökkuşağı serisi de özellikle kırtasiye ve defter düşkünleri içindi. El Casco firması İspanya’dan ithal ofis kırtasiye ürünleriyle konuşulan markalardandı. Calligart marka el yapımı cam okka ve divitleri daha koleksiyonuma katamasamda, yıllardır adından her festivalde söz ettirir.
Gelelim en beğendiğim ve festivalin her alanına görsel sunumlarla zenginleştirilen stantlar kuran marka, 1761’den beri var olan Faber-Castell. İnsan kart limitini bu stantlara bırakmak istiyor adeta. O mürekkep renkleri akide şekerleri gibi rengarenkti. Kuru kalem ve kurşun kalemleri adeta görsel şova sahne olmuştu. Faber-Castell Mat Dereceli Kalem 14 B’yi üretmiş. Bugüne kadar üretilen en kara kalem bu. Parlama, yansıma yapmayan özel bir kurşun kalem. Bunun özel setini deneyimlemek isterim elbet. Ahşap kutulu renkli resim kuru boyaları da göz alıcıydı benim için. Faber-Castell’in prestije markası Graf von Faber-Castell bölümüde göz alıcıydı. 2003 yılından beri her yıl tasarladıkları “yılın kalemi” koleksiyonları sınırlı sayılarda üretiliyor. Yukaarıda da yazdığım gibi 2022 yılı kalemi Aztek kültüründen esinlenilerek tasarlanmış. Umarım bir gün, hatta 2023 kalemi de Anadolu topraklarında yer almış ve halen olan onlarca kadim kültürden esinlenilerek yaratılır. Sümerler, Kapadokya, Nemrut, 7 kiliseler, Hitit, Frig, Bizans, Bergama, Selçuklu, Osmanlı, İstanbul ve niceleri…
Gazeteci * Veysel KAVRAYAN
[UHA Haber Ajansı, 2 Aralık 2022]