ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya nüfusunun yüzde 52’si baş ağrısı çekiyor

Dünya nüfusunun yüzde 52’si baş ağrısı çekiyor
19 Nisan 2022
2.698
A+
A-

OSLO – UHA HABER / NORVEÇLİ bilim insanlarının araştırmasına göre, dünyadaki insanların yarısından fazlası baş ağrısı problemi yaşıyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliğinin (Independent)’den aktardığı haberine göre, bilim insanları, küresel nüfusun yüzde 52’sinin her yıl baş ağrılarından etkilendiğini, yüzde 14’ünün ise migren hastası olduğunu söyledi.

The Journal of Headache and Pain” dergisinde yayımlanan araştırmada, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden araştırmacılar, baş ağrısının küresel yaygınlığını tahmin etmek için 1961 ile 2020 yılları arasındaki 357 yayını inceledi.

İnceleme sonucunda, bildirilen baş ağrısı vakalarının yüzde 26’sının gerilim tipi baş ağrısı olduğu, yüzde 4,6’sının ayda 15 veya daha fazla gün boyunca baş ağrısı çektiği belirlendi.

Dünya nüfusunun yüzde 52’sinin her yıl baş ağrısı yaşadığı kaydedilen araştırmada, her yüz kişiden 14’ünün ise migren hastası olduğu aktarıldı.

Öte yandan, araştırmacılar, dünya nüfusunun yüzde 15,8’inin her gün baş ağrısı çektiğini ve bunun yüzde 7’sinin migren kaynaklı olduğunu kaydetti.

Bugün başınız ağrıyor mu? Tüm dünyada yayılan rahatsızlık! Kadınlarda daha fazla görülüyor - Galeri - Roza Sağlık

– Baş ağrısı kadınlarda erkeklere göre daha yaygın

Baş ağrısının kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olduğu bildirilen araştırmada, migrenin erkeklerde yüzde 8,6; kadınlarda ise yüzde 17 oranında görüldüğü bildirildi.

Ayda 15 gün veya daha fazla baş ağrısı çekme oranının ise erkeklerde yüzde 2,9 iken kadınlarda yüzde 6 olduğu ifade edildi.

Araştırmanın baş yazarı Lars Jacob Stovner, “Baş ağrısı rahatsızlıklarının yaygınlığının dünya çapında yüksek olduğunu ve farklı ağrı türlerinin birçok kişiyi etkileyebileceğini bulduk. Önleme ve daha iyi tedavi yoluyla bu oranları azaltmaya çalışmalıyız.” dedi.

Bu tür çabaların etkisini ölçmek için baş ağrısının toplumdaki yaygınlığının izlenmesi gerektiğini vurgulayan Stovner, “Çalışmamız, yöntemlerimizi nasıl geliştireceğimizi anlamamıza yardımcı oluyor.” diye konuştu.

Stovner, karşılaştırma verilerinin baş ağrısı ve migren oranlarının artabileceğini gösterdiğini belirterek “Önleme ve tedaviyi daha etkili bir hale getirmek için gruplar arasında değişen farklı baş ağrılarının nedenlerini analiz etmek gelecekte ilgi çekici olabilir.” ifadelerini kullandı.

[UHA Haber Ajansı, 19 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.