ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:36 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:44 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
09:44 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
09:02 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
06:59 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor.
06:55 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
06:54 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya ekonomisinin geliri iklim değişikliği nedeniyle yüzde19 azalacak

Dünya ekonomisinin geliri iklim değişikliği nedeniyle yüzde19 azalacak
17 Temmuz 2024
14
A+
A-

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi Dursun YILDIZ, Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından yürütülen  yeni bir çalışmaya göre, CO2 emisyonların bugünden itibaren büyük ölçüde azaltılacak olsa bile, iklim değişikliği nedeniyle dünya ekonomisinin gelirinin de 2050 yılına kadar yüzde 19 azalacağına dikkat çekti.

Su Politikaları Derneği Başkanı'ndan çarpıcı sözler: Marmara'yı ağır  yaraladık - Internet Haber

TÜHA Haber’den Gazeteci Ataner YÜCE’ye, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Su Politikaları Uzmanı Dursun YILDIZ, iklim değişikliği nedeniyle dünya ekonomisinin geliri her yıl 38 trilyon dolar zarara  yol açtığını dile getirdi.

Bu zararlar, küresel ısınmayı iki derece ile sınırlamak için gereken iklim değişikliği etkilerini  azaltma  maliyetlerinden altı kat daha fazla olduğunu söyleyen YILDIZ,  Bilim insanlarının, son 40 yılda dünya genelinde 1.600’den fazla bölgeden elde edilen ampirik verilere dayanarak, değişen iklim koşullarının ekonomik büyüme ve bunların kalıcılığı üzerindeki gelecekteki etkilerini değerlendirdiğini hatırlattı.

Dünya ekonomisi iklim değişikliği nedeniyle her yıl 38 trilyon dolar gelir kaybına uğrayabilir – Referans Türk – Haber, Gündem, Son Dakika, İş ve Ekonomi Haberleri – Haberin Referans Noktası

Dursun YILDIZ,  Nature dergisinde yayınlanan  bu yeni çalışmaya göre, İklim değişikliği nedeniyle “Kuzey Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere bölgelerin çoğunda güçlü gelir düşüşlerinin öngörüldiğini ve yapılan çalışmanın ilk yazarı Maximilian Kotz’un, “ Güney Asya ve Afrika ülkeleri  bu durumdan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alacak.  Bu durum iklim değişikliğinin tarımsal ürün  verimi, işgücü verimliliği ve altyapı  gibi ekonomik büyümeyle doğrudan  ilgili hususlar  üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı oluşacak “ açıklamasını yaptığını belirtti.

Genel olarak, küresel yıllık zararın 38 trilyon dolar olacağının tahmin edildiğini ve 2050 yılında bu rakamın 19-59 trilyon dolar arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıklayan Yıldız, şunları söyledi:

“Araştırmacılar bu zararın esas olarak sıcaklıklardaki artıştan  kaynaklanacağını yağışlardaki değişiklik ve sıcaklıklarda değişimin de bunda etkili olacağını belirtiyor. Fırtınalar , kontrol edilemeyen yangınlar ve  diğer aşırı hava olayları bu zararları daha da artırabilecek”.

Dünya ekonomisi iklim değişikliği sebebiyle yüzde 18 küçülebilir! - Paraanaliz

ABD ve Avrupa Birliği için de büyük ekonomik maliyetler çıkacak

Su Politikaları Uzmanı Dursun YILDIZ, Araştırmaya liderlik eden Postdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsünden bilim insanı Leonie Wenz’in, “Analizimiz, iklim değişikliğinin önümüzdeki 25 yıl içinde dünyadaki hemen hemen tüm ülkelerde ve aynı zamanda Almanya, Fransa ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde büyük ekonomik hasarlara neden olacağını gösteriyor” dediğini hatırlattı.

Wenz, Leonie

[Leonie Wenz)

Leonie Wenz ‘in, bu  zararların geçmişte salınan emisyonların bir sonucu olduğunu dile getirdiğini belirten Dursun YILDIZ,  Wenz ‘in, “Bu zararların  en azından bazılarından kaçınmak istiyorsak iklim değişikliği etkilerine  daha fazla dirençli olmaya  ihtiyacımız olacak. Ve emisyonlarımızı büyük ölçüde ve derhal azaltmamız gerekiyor; aksi takdirde ekonomik kayıplar artacak, yüzyılın ikinci yarısında daha da büyüyecek ve 2100 yılına kadar bu kayıplar  tüm dünyada ortalama yüzde 60’a ulaşacak. Bu durum iklimimizi koruma maliyetinin  çok daha ucuz olduğunu açıkça gösteriyor. Bu maliyete  biyolojik çeşitlilik kaybı gibi hesaba katılmayanlar dahil değil” dediğini açıkladı.

Bugüne kadar, iklim değişikliğinin yol açtığı ekonomik zararlara ilişkin küresel projeksiyonların, genellikle uzun vadede  ortalama yıllık sıcaklıkların ulusal etkilerine odaklandığını hatırlatan Dursun YILDIZ, şöyle devam etti:

Dünyanın sorunu: İklim değişikliği - Son Dakika Haberleri

“Araştırmacılar, son 40 yılda dünya çapında 1.600’den fazla ulusal  bölge ölçeğinde  iklimin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine ilişkin en son ampirik bulguları kullanarak,  gelecek 26 yılda  sıcaklık ve yağış değişikliklerinden kaynaklanan  hasarları büyük oranda tahmin edebildiler. Bu çalışma daha uzun vadeli tahminlerle ilgili büyük belirsizlikleri azaltırken, ayrıca zaman ve mekan boyunca ayrıntılı bilgi sağladı.

Bilim insanları bu çalışmada ampirik modelleri en son teknolojiye sahip iklim simülasyonlarıyla (CMIP-6) birleştirdiler. Daha da önemlisi, iklim  değişikliğinin  geçmişte ekonomiyi ne kadar kalıcı bir şekilde etkilediğini de değerlendirip  hesaba kattılar”.

En az sorumlu olan ülkeler en çok acı çekecek

YILDIZ, yapılan bu çalışmanın, iklim değişikliği etkilerinin hemen hemen her yerde zarara neden olacağını ve ancak tropik bölgelerdeki ülkelerin zaten daha sıcak olduğundan en fazla zarar göreceğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Çalışmanın sonuçlarına göre, insan kaynaklı iklim değişikliğinden en az sorumlu olan ülkelerin, yüksek gelirli ülkelerden yüzde 60,  yüksek emisyon salımı yapan ülkelerden ise yüzde 40 daha fazla gelir kaybına uğrayacaklarının tahmin edildiğine dikkat çeken Su Politikaları Uzmanı Dursun YILDIZ, ayrıca bu ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamak için en az kaynağa sahip olan ülkelerin olmasının da iklim değişikliği karşısındaki eşitsizliğini arttırdığını kaydetti.

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

Araştırmacı Yazar ve Akademisyen Dursun YILDIZ

Biyografi

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi.

1958 yılında Samsun’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri’nde çalışmaya başladı, kurumun çeşitli daire başkanlıklarında yöneticilik yaptı. Bu süre içinde Hollanda’da Uluslararası Hidrolik Enstitüsü’nde 1 yıl lisans sonrası, ABD’de ise 3 aylık uygulama eğitimleri aldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Bu arada Ankara Üniversitesi ATAUM’da AB Uzmanlığı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanlık diploma eğitimlerini de tamamladı. Yıldız DSİ’de çalıştığı süre boyunca üniversitelerde de ders verdi.

Su ve Toprak Yönetimi, Su Güvenliği, Su Sorunları, Orta Asya Suları, Orta Doğu Suları, Su Savaşları gibi konularda 15 adet kitabı ve çok sayıda rapor ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makalesi var. TEMA Bilim Kurulu üyesi olan Yıldız, Uluslararası Su Yönetimi ve Diplomasisi dergisinin editörlüğünü yapıyor ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Uluslararası Su Kaynakları Bölümü’nde Su Politikaları dersi veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.