Dr. Ayşenur Çetinkaya Yıldırım: “Veganlık bir felsefedir”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar ve Anne Çocuk Beslenme Koçu Uzmanı Dr. Ayşenur Çetinkaya Yıldırım, Veganlığın bir beslenme biçimi olmadığınıbelirterek bir felsefe biçimi olduğunu açıkladı.
UHA /Europe İnternational News Agency
[Anne Çocuk Beslenme Koçu Uzmanı Dr. Ayşenur Çetinkaya Yıldırım]
Anne Çocuk Beslenme Koçu Uzmanı Dr. Ayşenur Çetinkaya Yıldırım, ‘Çocuk ve Ergenlerde Vegan Beslenme’ konusunda UHA Haber‘e yaptığı açıklamada, uygun takviye ile vegan diyetinin normal büyüme ve gelişmeyi destekleyebileceğini söyledi.
Bütün dünyada vegan diyetinin önerildiğini dile getiren Dr. Ayşenur Çetinkaya Yıldırım, şunları söyledi:
“Bir problem görünmüyor. Çocuklarda herhangi bir eksiklik yaşanmıyor. Vegan çocuklar daha yüksek karbonhidrat daha düşük doymuş yağ alıyorlar. Vegan ve vejetaryen çocuklarda daha fazla zayıflık ve bodurluk görülüyor. Omnivor ailelerde düşük lif alımı var. Olası boy kısalığı nedeni yetersiz beslenme ile alakalı olabilir. Sütün içerisinde büyüme faktörü vardır. Büyümeyi uyarır ama anabolik hormon olduğu unutulmamalıdır. Sütte kalsiyum vardır evet ama çocuklarda inek sütü bağırsaktan emilmez. Sütün içindeki diğer proteinler bağırsakları zedeler, emilimi azaltır”.
Hayvana verilen antibiyotiğin yüzde 20 ila yüzde 70’inin süte geçebildiğini hatırlatan Dr. Ayşenur Çetinkaya Yıldırım, “Ayrıca dışkı ve idrarla atılmakta, toprağa ve kaynak sularına karışmaktadır. Sütün içerisindeki antibiyotikler aynı antibiyotik almış gibi etkilerini gösterir. Bağırsak florası bozulur, yararlı bakteriler ölür, zararlı bakterilerin sayısı artar. Antibiyotik direnci gelişir, alerjilere zemin oluşturur. Hayvansal proteini kestiğiniz zaman vücuttaki ödem atılıyor, yediğimiz gıdalardan aldığımız emilimler artıyor. Çocuklara bir şey dayatamayız. O bir birey ve kendi kararlarını kendisi vermesi gerekiyor. Onunla aynı sofraya oturup, doğruyu gösterip ona anlatmamız gerekiyor.” dedi.