ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:49 Kocaeli Körfez Ticaret Odası Genel Sekreteri Berat Nas, “gelecek meslek liselerinde”
15:30 İngilizler, Çanakkale’de yapamadığını Gazze’de hayata geçirdi
15:00 Ticaretin Kadınları Platformu Adana’da Kadın Girişimcilerle Buluştu
14:35 HEREKE-TAPIJT OPNIEUW IN DEN HAAG: EEN TURKSE HANDTEKENING IN DE HISTORISCHE WEAVE VAN HET VREDESPALEIS
14:19 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, PİKTES Öğretmenlerinin Hakkını Verin! 
13:31 Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB), 71 eğitim programı 10 bin kişiye ulaştı 
12:25 Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurul üyesi Karaosmanoğlu, ilçe teşkilat ziyaretlerini tamamladı
11:48 Kartepe’nin starının oyunu büyük ilgi gördü
11:03 Perspektif: Haşdi Şabi’nin Tutumu ve Potansiyel Geleceği
09:13 Türkiye son 10 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu
22:51 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, “Soruşturma aşamasında cezalandırma yöntemiyle karşı karşıyayız”
22:38 Kocaeli Kartepe Belediyesi kar nöbetine hazır
22:28 “Bilim Gençlerle Kazanacak” Projesi ile mikroorganizmaların gizemli dünyasına yolculuk
22:13 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Adada son 50 yıldaki gerçeklik, “iki ayrı toplumun, iki ayrı kesimde kendini yönetmesi”
21:27 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Özgürlük ve Bağımsızlık Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün ebediyete intikalinin 41’inci yıl dönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı
21:12 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu heyetini kabul etti
20:58 İran’ın Suriye’de Kaybettikleri ve Olasılıklar
20:26 Kitap: “Kuzey Kıbrıs’ın İstirdadının 50. yılı Anısına Kıbrıs Çalışmaları”
15:19 Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD) kuruluşunun 30. yılını kutladı
14:23 ABD’deki yangın ve Gazze’deki İsrail zulmü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?

Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?
3 Eylül 2024
11
A+
A-

27 AB ülkesinin savunma bakanları, 31 Ağustos’ta Brüksel’de yapılan gayri resmi bir toplantıda dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karların Ukrayna’ya askeri yardım sağlamak için kullanılması tartışıldı.

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden (TÜRKSAM)  Zehra AligülAraştırmacı Zehra ALİGÜL, kaleme aldığı “Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?” başlıklı Haber-Analizinde, Dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya askeri yardım olarak kullanılmasına yönelik benimsenen politikanın, Batı ülkelerinde giderek daha fazla tartışılmaya başlanıldığını dile getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrasında Batılı ülkelerin, Rus oligarklarına ve devlete ait yaklaşık 300 milyar Euro varlığını  dondurduğunu dikkat çeken Zehra ALİGÜL, “Şimdi ise bu varlıkların, Ukrayna’nın savunma kapasitesini artırmak ve savaşın mali yükünü hafifletmek amacıyla kullanılabileceği konuşuluyor. Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında bu konuda farklı yaklaşımlar söz konusudur. Bazı ülkeler böyle bir adımı desteklerken, diğerleri bunun uzun vadeli olumsuz etkiler doğurabileceği endişesiyle temkinli yaklaşıyor” dedi.

(TÜRKSAM)  Araştırmacı Zehra ALİGÜL, AB ülkelerinde değişen bazı hükümetler ve buna bağlı yeni devlet politikalarının, Ukrayna’ya yönelik yardımların azalması yönünde sonuçlar doğurmaya başladığını belirterek,  Almanya’nın, gelecek yıl Ukrayna’ya yapılacak yardımı yarı yarıya düşüreceğini açıkladığını, hatta bunun yanı sıra bazı AB ülkelerinin yardımların artırılması ve Ukrayna’nın savunmasına katkı sağlanması için harekete geçtiğinin altını çizdi.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ek olarak, 31 Ağustos’ta savunma bakanları düzeyinde gayri resmi bir toplantı düzenlendiğini hatırlatan Zehra ALİGÜL, “AB dış politika servisi temsilcisi Nabila Massrali basın açıklamasında,  “Bakanlar, Ukrayna’ya yardım sağlanması konusunda kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirerek. Özellikle de Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirlerin ve G7 kredisinin Ukrayna’ya askeri yardım için kullanılmasını tartışlar.” sözlerini dile getirmiştir” dedi.

“Bir yayın kuruluşuna göre 24 Şubat 2022’den bu yana AB ve G7 ülkeleri, yaptırımların bir parçası olarak Rusya’ya ait yaklaşık 300 milyar Euroluk varlığı bloke etmiştir” diyen Araştırmacı Zehra ALİGÜL, şunları söyledi:

“Ukrayna, dondurulan Rus varlıklarının tamamının kendisine aktarılmasını istemektedir. Ukrayna’nın ana paranın tamamını talep etmesine karşılık Batı şimdilik sadece dondurulan Rus varlıklarının faiz gelirini aktarmakla yetinmektedir. 8 Mayıs 2024 tarihinde 3 milyar Euroluk bir aktarım, Brüksel tarafından gündeme getirilmiştir. Temmuz ayında ise AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1,4 milyar euronun Ukrayna’nın savunma ve yeniden inşası için Kiev yönetimine aktarılacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştur. 29 Ağustos tarihinde Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, durumu “yasa dışı kamulaştırma” olarak değerlendirmiştir”.

Dondurulan Rus varlıklarındaki ana paranın Ukrayna’ya aktarılması durumunda birçok uluslararası sorunu da beraberinde getirmesi ihtimalinin doğacağına vurgu yapan  ALİGÜL, “Dondurulmuş varlıkların el konulup başka bir ülkeye aktarılması, mülkiyet haklarına aykırı bir eylem olarak değerlendirilebilecek minvaldedir. Nitekim AB ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankası’ndan bazı yetkililer, bu durumun savaşın belirsiz geleceğinde yararlı olmayacağını ve gelecekte diğer devletler tarafından benzer eylemler için emsal oluşturabileceğini öne sürmektedir. Ayrıca euronun güvenliği için de tehlikeli bir durum olarak ele alınmaktadır” dedi.

(TÜRKSAM)  Araştırmacı Zehra ALİGÜL, kaleme aldığı “Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?” başlıklı Haber-Analizinin sonunda, Ukrayna’nın, cephede savunma hatlarını genişletirken, Avrupalı devletlerin, cesur adımlar atmaktan kaçındığını ve askeri yardımları yavaş, tutarsız ve etkisiz bir şekilde sunmakla suçlandığını hatırlattı.

Almanya ve Fransa gibi AB’nin lokomotif ülkelerinin Ukrayna’ya para aktarma konusundaki soğuk tutumlarının, enerji ve ekonomi alanındaki kaygıları sebebiyle Kremlin’i daha fazla kışkırtmaktan geri durduğu şeklinde yorumlandığını ifade eden Zehra ALİGÜL, “Savaşın mali yükünün ağırlığı, Avrupa bünyesinde bulunan Rus varlıklarının aktarılabileceği ihtimalini gündeme getirmiştir. Ukrayna’nın elini rahatlatacak bu durum, Avrupalı devletler için ‘cesur’ bir hamle olarak değerlendirilmektedir” dedi.

***

Yazar hakkında

Zehra ALİGÜL, 2001 Kahramanmaraş doğumludur. Lisans eğitimini 2020-2024 yılları arasında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlamıştır. 2024 yılı Ağustos ayında TÜRKSAM’da “Avrupa’da Artan Rus Tehdidi” adlı tezi ile stajını tamamlamıştır. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Bölgesel Çalışmalar, Rus Dış Politikası ve Uluslararası İlişkiler alanlarıyla ilgilenmektedir. 1 Ağustos 2024 tarihi itibariyle TÜRKSAM’da Araştırmacı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.