ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından UHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğal Gazda Kayazı Hamlesi

Doğal Gazda Kayazı Hamlesi
18 Ocak 2024
31
A+
A-

Bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Dünya Enerji Trendleri konusunda Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “Doğal Gazda Kaya Gazı Hamlesi” konusunda yaptığı araştırmada, Türkiye’nin doğal gaz üretimi ve tüketimi durumunu değerlendirdi.  

UHA / İnternational News Agency

• Türkiye’nin doğal gaz üretimi ve tüketimi ne durumdadır?

Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR,  Büşra Zeynep Özdemir (@busrazeynepozd) / XEnerji ithalatı Türkiye’nin dış ticareti ve ödemeler dengesinde en fazla paya sahip olan kalemlerden biri olduğunun altını çizdi.

Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “Birincil enerji tüketiminde en fazla payın petrol ve doğal gaza ait olması ve bu kaynakların sınırlı düzeydeki üretimi Türkiye’nin ekonomisi kadar enerji arz güvenliği için de riskli bir durum oluşturmaktadır” dedi.

ÖZDEMİR, bu durumun giderilmesinin, tüketilen enerji kaynaklarının mümkün olan en yüksek düzeyde yerli ve milli üretimle karşılanmasının, enerji arz güvenliğinin artırılması ve her yıl enerji ithalatı için ödenen faturanın düşürülmesi için Nisan 2017’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Milli Enerji ve Maden Politikası”nı kamuoyu ile paylaştığını hatırlattı.

“Politikanın sacayağını oluşturan “arz güvenliği” ve “yerlileştirme” ile doğrudan, “öngörülebilir piyasa” ile ise dolaylı olarak bağlantılı olan petrol ve doğal gaz arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması ve madencilik sektörünün geliştirilmesi stratejileri benimsenmiştir” diyen Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “Bunun için de karalarda ve deniz yetki alanlarında fosil enerji kaynaklarının arama, sondaj ve üretim faaliyetlerinin artırılması hedeflenmiştir. 2017’den bu yana yürütülen çalışmaların Milli Enerji ve Maden Politikası’nın birer ürünü olduğu söylenebilir…” dedi.

TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ

ÖZDEMİR, Türkiye’nin 2022’de 54,7 milyar metreküp doğal gaz ithal ettiğini hatırlatarak, bir önceki yıla kıyasla gerileyen ithalatın son on yıldaki durumu incelendiğinde ise yıllık ortalama 50 milyar metreküpe yakın doğal gazın ithal edildiğinin görüldüğünü ve söz konusu ithalat üretimle karşılaştırıldığında üretimin oldukça sınırlı kalması nedeniyle doğal gaz konusunda Türkiye’nin yaklaşık yüzde 95 oranında dışa bağımlı olduğunun  görüldüğünü ifade etti.

Bu bağımlılığın azaltılması için öncelik konvansiyonel hidrokarbon üretimine verilerek karada ve deniz yetki alanlarında arama ve sondaj faaliyetleri yürütüldüğünü açıklayan Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR, şunları söyledi:

“Karadeniz’de Zonguldak açıklarında keşfedilen Sakarya Gaz Sahası bu faaliyetlerin bir ürünüdür. 2020’de 320 milyar metreküp olarak açıklanan rezerv miktarı, ilave kuyular ve yerinde değerlendirme çalışmaları sonucunda 2022 sonunda 710 milyar metreküp olarak güncellenmiştir. Sahada 2023’te üretime başlanması ve üretime alınan diğer kuyular neticesinde Ekim 2022’de yaklaşık 33,9 milyon metreküp olan Türkiye’nin doğal gaz üretimi Ekim 2023’te yüzde 312’lik artışla 139,6 milyon metreküpe ulaşmıştır”.

Yalnızca Sakarya Gaz Sahası’ndan günlük yaklaşık 4 milyon metreküp doğal gaz üretildiğini dile getiren ÖZDEMİR, Sahanın genişletilme çalışmaları sürdürülerek üretimin artırılmasının hedeflendiğini  ve bahse konu üretimin büyük bir çoğunluğunun geleneksel/konvansiyonel yöntemlerle yapıldığına dikkat çekti.

Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “bugün dünya genelinde çok sayıda ülkede geleneksel hidrokarbon üretiminin yanı sıra geleneksel olmayan (ankonvansiyonel) petrol ve doğal gaz üretimi de yapılmaktadır. En yaygın ankonvansiyonel doğal gaz üretimi ise “şeyl gazı” (shale gas) olarak da anılan “kaya gazı” olduğunu kaydetti. devam edecek-DÜNYADA KAYA GAZI ÜRETİMİ)

***

Yazar hakkında

BÜŞRA ZEYNEP ÖZDEMİR
2013’te İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2016’da aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden sürdürülebilir enerji alanında yüksek lisans derecesini “European Energy Union: A Further Step Ahead or Reorganization?” isimli tez çalışması ile almıştır. Doktora eğitimine Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler programında devam eden Özdemir, Ocak 2017’den bu yana SETA’da çalışmaktadır. Dünya Enerji Trendleri: Rezervler, Kaynaklar ve Politikalar kitabının editörlerinden olan Özdemir çok sayıda Türkçe ve İngilizce kitap bölümü, rapor, analiz ve köşe yazısı kaleme almıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.