Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Sınır güvenliği ve terörle mücadele için bölgede bir platform oluşturulacak”

* Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak merkezli televizyon kanalı UTV’in “Irak hükümetinin son açıklamalarında sınırla ilgili, güvenlik meseleleriyle ilgili ve Suriye’deki yeni hükümetin bazı azınlıklara karşı ayrıcalıklı davranması konularında endişeleri var. Peki bu endişeler Türkiye tarafından nasıl aşılabilir? Irak’ın endişeleri nasıl aşılabilir? Suriye hükümeti burada ne yapmalı?” sorusunu cevapladı.
* Fidan cevabında, sınır güvenliği ve terörle mücadele için bölgede bir platform oluşturacaklarını, bu platformda tarafların birbirinden, tehdit gördükleri gruplara karşı önlem almasını isteyeceğini dile getirdi.
*Detayı haberimizde!…
*Detayı haberimizde!…
UHA / İnternational News Agency
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Suriye’de Sahil bölgesindeki olaylar
“Irak hükümetinin son açıklamalarında sınırla ilgili, güvenlik meseleleriyle ilgili ve Suriye’deki yeni hükümetin bazı azınlıklara karşı ayrıcalıklı davranması konularında endişeleri var. Peki bu endişeler Türkiye tarafından nasıl aşılabilir? Irak’ın endişeleri nasıl aşılabilir? Suriye hükümeti burada ne yapmalı?” sorusunu cevaplayan Fidan, sınır güvenliği ve terörle mücadele için bölgede bir platform oluşturacaklarını, bu platformda tarafların birbirinden, tehdit gördükleri gruplara karşı önlem almasını isteyeceğini dile getirdi.
Fidan, hiçbir kaçakçı, terör örgütü ve kriminal grubun bölgede Türkiye, Suriye ve Irak hükümetlerinin toplam gücünden daha güçlü olmadığını, iyi niyetle bir araya gelindiğinde ezilmeyecek grup bulunmadığını belirtti.
Sahil bölgesindeki olaylara ilişkin değerlendirmesi istenen Fidan, şunları söyledi:
“Maalesef orada bazı mezhepler arası bir gerginlik mevcut, halk arasında. Çünkü yakın tarihte (Suriye’nin devrik lideri) Beşşar Esed’in yanlış politikalarından dolayı ortaya çıkmış bir Sünni-Nusayri gerilimi var, bir tansiyon var. Ama Allah’a çok şükür, 8 Aralık’tan (2024) sonra Şam’da iktidara gelen yönetim bu konuda çok bilgiliydi ve hiçbir provokasyona müsaade etmedi. Ama baktık ki eski rejimden kalanlar, halk arasında bulunan bu gerginliği bir çatışmaya dönüştürmek için, bir provokasyon zeminini devlet organlarından, Sayın Şara ve arkadaşlarından göremeyince, kendileri ortaya çıkardılar. Şimdi bu provokasyon fitilini ateşleyince toplumsal karşılıklı gerginlik ve bazı istenmeyen olaylar oldu ve sivil katliamlarını biz tabii ki kınıyoruz. İster Sünni olsun ister Nusayri olsun, bunlar kabul edilebilir şeyler değildir.”
Fidan, Şam hükümetinin bu olaylarda taraf tutmaması, olayları yatıştırmaya çalışması, ve olası suçlular için komisyon kurmasının önemine değinerek, “Nusayrilerin, tekrar ediyorum, Esed döneminde Sünni çoğunluğa yapılan ezici baskıdan dolayı kendi içlerinde ‘Bu sefer dönem değişti, Sünni çoğunluk bize baskı yapacak’ diye bir endişelerinin olması normal. Tam da bunun için Nusayrilere yönelik her türlü ayrımcılığın, şiddetin ve kötü muamelenin önlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili ben Sayın Şara ve arkadaşlarında büyük bir farkındalık gördüm.” diye konuştu.
Suriye’yi istikrarsızlaştırmak için mezhepsel veya etnik çatışmanın hareketlendirilmeye çalışıldığına dikkati çeken Fidan, bölgede böyle oyunlara izin verilmemesi gerektiğini; hangi ülkelerin bu olaylarda rolü olduğuna dair istihbari raporlar elde ettiklerini ve bunları incelediklerini kaydetti.