ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Haber-Analiz : Demir Ağlarla Örülen Asya

Haber-Analiz : Demir Ağlarla Örülen Asya
3 Mart 2021
786
A+
A-

UHA HABER / Aralık 2020 tarihinde İstanbul’dan Çin’in Şian şehrine giden ilk ihracat treninin ardından Asya’yla olan demiryolu ticaretini arttıran Türkiye, 29 Ocak 2021 tarihinde bor yüklü bir ihracat trenini daha Çin’e uğurlamıştı. Bununla birlikte Ankara’dan Moskova’ya giden ve beyaz eşya taşıyan ilk blok ihracat treni de sekiz günlük bir yolculuğun ardından varış noktasına ulaştı. Söz konusu gelişmeler dikkate alındığında, Asya’da hızla gelişen demiryolu ağlarının önemli sonuçlar doğuracağı görülüyor.

Anka EnstitüsüBu gelişmeler ışığında Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Başdanışmanı Prof. Dr. Sencer İMER, Asya’da hızla artan demiryolu inşaatlarının jeopolitik önemini (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Prof. Dr. Sencer İmer, Asya’da giderek artan demiryolu ticaretinin, Çin’in inşa etmeye çalıştığı Kuşak-Yol Projesi’nin önemli bir parçasını oluşturduğunu belirterek, “Proje kapsamında Türkiye’ye kadar uzanan demiryolu ağları, başta iktisadi münasebetlerin geliştirilmesi olmak üzere, turistik ve ekonomik bakımdan dünya ticaretinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 86’sı deniz taşımacılığıyla gerçekleşmektedir. Demiryolları ise ihracatın varış noktasına daha hızlı ulaşmasını sağlayacaktır.” dedi.

Türkiye’den Çin’e yapılan demiryolu ticaretinin Orta Asya ülkeleriyle olan ilişkilerin geliştirilmesine de zemin hazırlayacağının altını çizen Prof. Dr. İmer, “Bu sebeple demiryolu ağları çok önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’den hem Rusya’ya hem de Çin’e giden ihracat trenleri, mevcut ticaret hacmimizi geliştirecektir. Zaten Türkiye’nin en büyük sıkıntısı da toplam ihracat ve ithalatının yüzde 50’sini yalnızca Avrupa ülkeleriyle gerçekleştirmesidir. Bu yüzden de Ankara’nın ticaret noktalarını çeşitlendirmesi son derece önemlidir. Bu noktada Rusya ve Çin, önemli ticari ortaklarımız olarak öne çıkmaktadır. Türkiye’nin bahsi geçen ülkelerden ithalatı yüksek olmakla birlikte, ihracatta bu oran düşük seviyelerdedir. Mevzubahis durumu dengelemek için demiryolu taşımacılığını akıllı bir şekilde kullanmak gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin Çin’le olan ilişkilerinin iyiye gitmesinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından çarptırılarak sunulduğunu belirten İmer, “ABD içerisinde, özellikle de Joe Biden’ın danışman heyeti ve ABD Dışişleri Bakanı olmak üzere bazı çevreler, yaptıkları açıklamalarla Türkiye’nin giderek Çin ve Rusya’nın etkisi altına girdiğini ve Batı’dan uzaklaştığını belirtmektedir. Bu son derece yanlış bir söylemdir. Türkiye, Rusya’yla her şeyden önce komşudur. Çin’le ise önemli ticari münasebetleri bulunmaktadır. Ancak Ankara’nın bu ilişkileri geliştirmesi, bahsi geçen ülkelerin etkisi altına girdiği anlamına gelmemektedir. Bugün Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de hem Rusya hem de Çin’le önemli ekonomik ilişkileri vardır. Bu durumda ABD’li yetkililerin açıklamalarından hareketle, AB ülkelerinin de Rusya ve Çin’in etkisi altında olduğunu iddia etmek gerekir. Anlaşılacağı gibi, ABD’nin bu tavrı son derece mantıksızdır.” yorumunu yaptı.

HABER : Özge ELETEK & Ankara (ANKASAM)

[UHA Haber Ajansı, 03 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.