ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
06:57 Ardan Zentürk, ‘Bize yansımayan şeyler oluyor’ diyerek uyardı
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Daha fazla rüzgâr enerjisi için şebeke kapasitesinin açılması için acil eylemler gerekiyor

Daha fazla rüzgâr enerjisi için şebeke kapasitesinin açılması için acil eylemler gerekiyor
7 Temmuz 2024
18
A+
A-

WindEurope yeni bir raporunda, Avrupa’daki şebeke erişim zorluklarını analiz ederek, yeni ve yeniden güçlendirilmiş rüzgâr santralleri için şebeke kapasitesini serbest bırakmak üzere pratik, acil eylemler öneriyor.

Temiz Enerji Haber Portalı’nda Gazeteci Didem TAŞBAŞ’ın haberine göre, Yeni WindEurope raporu, şebeke bağlantısı gecikmelerinin faktörlerini analiz ediyor ve hangi ülkelerin özellikle etkilendiğini gösteriyor. Rapor, şebeke doygunluğu ve verimsiz şebeke planlamasının başlıca nedenler olduğunu ancak tek nedenler olmadığını bulgularken, ulusal şebeke genişleme hedefleri genellikle Üye Devletlerin Ulusal Enerji ve İklim Planlarında (NECP) belirtilen 2030 yenilenebilir enerji genişleme hedefleriyle uyumlu olmadığını belirtiyor.

WindEurope CEO’su Giles Dickson, elektrik şebekelerinin genişlemesini hızlandırmak için ülkeler, şebeke altyapısının izinlendirilmesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarını doğrudan bağlamak veya şebekenin daha geniş çaplı şebeke takviyesi için üstün kamu yararı ilkesini uygulaması gerekliliğine dikkat çekiyor.

Dickson, “Yeni rüzgâr çiftlikleri için üstün kamu yararı (OPI) bir başarı hikayesidir. OPI kullanan Almanya ve diğerleri izin hacimlerini önemli ölçüde artırdılar ve bunu çok hızlı bir şekilde yaptılar. Ancak elektriği taşıyacak bir şebeke yoksa, elektrik işe yaramaz. Ulusal ülkeler OPI’yi şebekelerine uygulayabilir – daha ne bekliyorlar?” diyor.

WindEurope, şebeke erişim kuyruklarını açmak için acil eylemleri şöyle belirtiyor:

  • Şu anda çoğu Avrupa ülkesindeki şebeke izin verme yetkilileri, şebeke erişimini verirken “önce gelen, önce hizmet alır” ilkesini uyguluyor. Bu nedenle, olgunlaşmamış ve bazen tamamen spekülatif yenilenebilir enerji projelerinin de talepleri geldiğinde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu, aşırı kuyruklar ve gecikmeler yaratıyor. Daha olgun ve gelecek vaat eden projeleri geciktiriyor. Ve izin verme yetkilileri üzerindeki idari yükü artırıyor. Sonuç: Bugün yeni veya yeniden güçlendirilmiş rüzgâr santralleri için şebeke bağlantı izni almak 9 yıla kadar sürebilir .
  • Şebeke izin yetkililerinin ” ilk gelen, ilk hizmet alır / herkese eşit davranır ” ilkesinden uzaklaşmaları gerekir . Şebeke bağlantısı taleplerini daha iyi ele almak için filtreleme ve önceliklendirme kriterleri uygulamalıdırlar . Amaç, sıradaki proje sayısını azaltmak, olgunlaşmamış, spekülatif teklifleri elemek ve tüm stratejik net sıfır teknolojilerine şebeke kapasitesinin dengeli bir şekilde tahsis edilmesini sağlamak olmalıdır. “

  • İlk gelen, ilk hizmet alır ” ilkesi, şebeke kapasitesinin düşüncesizce tahsis edilmesine ve teknolojik ve/veya coğrafi olarak dengesiz bir karışıma yol açabilir. Bu, şebeke tıkanıklığını ve yenilenebilir enerji kısıtlamasını ciddi şekilde yoğunlaştırabilir ve bu da maliyetleri artırır. Birçok ülke zaten filtreleme kriterlerini kullanıyor . Bunlar arasında şebeke bağlantısı değerlendirmesi için bekleme listelerine daha sıkı giriş kriterleri, tahsis edilen şebeke kapasitesini ayırmak için yeterli mali taahhütler ve projelerin önemli kilometre taşlarına doğru ilerlediğinin düzenli olarak kontrol edilmesi yer alıyor. Fransa, Norveç, İspanya ve İngiltere, bekleme listelerini daha dinamik bir şekilde yönetmek ve yavaş hareket eden veya durmuş projeleri bırakmak için bu “kilometre taşı başarısı” ilkesini uygulamaya başladı. İspanya, İrlanda ve Yunanistan zaten önceliklendirme kriterlerini deniyor .

  • Sistem entegrasyonu önceliklendirilmesi gereken iyi bir şey olurdu. Örneğin, olgunlaşmamış projeleri eledikten sonra, farklı üretim teknolojilerini ve/veya depolamayı bir arada konumlandıran projelere ve/veya gelişmiş şebeke destek yeteneklerine sahip projelere öncelik verin.. Bu, şebeke bağlantısının daha verimli kullanılmasını sağlardı. Ayrıca, geliştiricileri mevcut şebeke kapasitesinin kullanımını en üst düzeye çıkarmak için rüzgâr ve güneş karışımı gibi farklı enerji kaynaklarının tamamlayıcı doğasından yararlanmaya teşvik ederdi.

Didem Taşbaşı (@ddmdmyn) / X

Gazeteci* Didem TAŞBAŞI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.