ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: “Türkiye Savunma Sanayii’nde artık pazar değil aktör”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: “Türkiye Savunma Sanayii’nde artık pazar değil aktör”
8 Aralık 2022
239
A+
A-

Advertisement

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin savunma sanayi platformlarının dünya pazarında rağbet gören ve talep edilen bir konuma geldiğini açıkladı.

Prof. Dr. İsmail Demir, “2002 yılında sadece 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatımız yıldan yıla katlanarak arttı ve yıl sonu itibarıyla 4 milyar doların üzerine çıkacaktır” dedi.

Turkuvaz Medya Grubu’nun amiral gemisi Sabah Gazetesi ve ekonomi kanalı A Para tarafından düzenlenen ‘Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri’ Prof. Dr. İsmail Demir’in video konuşması ve “Türkiye Yüzyılının Savunma Projeleri” paneliyle devam ediyor. 

Prof. Dr. İsmail Demir, video konferansla katıldığı zirvede konuşmasına, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ana amacının güvenlik güçlerimizin ihtiyacı olan sistemleri azami oranda yerli ve milli imkânlarla sağlamak olduğunu belirterek başladı.  

Demir, “Bunu yaparken güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için yürüttüğümüz projelerde bir yandan teknolojik ilerlemeleri yakından takip ediyor, diğer yandan da geleceğin teknolojileri için Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bütün bu faaliyetleri yerli ve milli firmalarımız, kobilerimiz, araştırma merkezlerimiz, teknoparklarımız ve üniversitelerimizle iş birliği içerisinde yürütmekteyiz” dedi. 

“75 milyar dolarlık proje hacmine ulaşıldı” 

Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayiinin son 20 yıllık gelişim sürecini şu ifadelerle anlattı: 

“Son yıllarda yapılan atılımlar, milli ve yerli üretimin desteklenmesi ve savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye olabilme hedefine inanan bir ekosistemle birlikte yol yürümenin sağlamış olduğu güç bizi bugüne geldiğimizde farklı bir boyuta taşımıştır. Türkiye artık savunma sanayii alanında bir pazar değil, aktör olmuş durumdadır. Kendi kendine yetebilen, bunun yanında dost ve müttefiklerin ihtiyaçlarını karşılayabilen sektörümüz artık dünyada adından söz ettirir hale gelmiştir. Bu gelişimi anlatmak için 2000’li yılların başından itibaren gittikçe yükselen ve son yıllarda ivme kazanan bir süreci baz almak gerekir. Bu açıdan bakıldığında 2002 yılında sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayı 750’nin üzerine çıkmıştır. 2002 yılında yaklaşık 5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken geldiğimiz noktada yaklaşık 11 katlık bir artışla 60 milyar dolarlık bir proje hacmine ulaşıldı. İhale süreci devam eden ve planlanan projeler de göz öne alındığında bu rakam 75 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Aynı yıllarda firma sayımız 56 iken, bugün 2000’in üzerinde firma sektörde faaliyet göstermektedir.” 

“En gelişmiş 10 ülke arasına girme hedefimize yaklaşıyoruz” 

Bundan 20 yıl öncesine kadar savunma sanayiinde büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde oluşturulan sinerji ile kendi helikopterini, insansız hava aracını, füzesini, gemisini ve uçağını yapma potansiyeline kavuştuğunu belirten Demir, “Ülkemizin dünyada savunma sanayii alanında en gelişmiş 10 ülke arasına girme hedefine her geçen gün daha da yaklaşmaktayız. 20 yıl öncesine göre bugün çok ileri bir noktaya geldiğimizi memnuniyetle görüyoruz ancak hala kat etmemiz gereken çok yol olduğunu da biliyoruz, farkındayız. Türkiye yüzyılının itici gücü olacağına inandığımız savunma sanayiimizin ilerleyişi her alanda büyüyen ve gelişen Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacaktır ve sunmaya da devam edecektir” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. İsmail Demir konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Yaptığımız her işte güçlü bir iradenin yanımızda olduğunu bilmek bizleri daha da cesaretlendirmektedir. Bizler hedeflerimizi doğru koyarsak ve doğru stratejiler üretebilirsek aşamayacağımız hiçbir engel kalmayacaktır. Aslında hedeflerimizin ve stratejilerimizin ne denli doğru olduğunu gösteren en önemli parametrelerden biri de bizlere gizli ve açık şekilde konulmaya çalışan ambargolar vasıtasıyla engellenmeye çalışılmamızdır. Ancak bütün bu girişimler bizim kendi gücümüzü ve birikimimizi keşfimiz konusunda bizleri motive ediyor ve yeni stratejiler üretebilme konusunda katkı sağlıyor. Bu tür girişimler kısa vadede bizi biraz daha uğraştırabilir. Ancak uzun vadede daha da kuvvetlendirip bağımlılıktan kurtulmamızı, özgüvenimizin artmasını sağlıyor.” 

“Dünya pazarında talep edilen konuma geldik” 

Savunma sanayiinde gerçekleşen büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamanın en temel şartlarından birisinin ihracat olduğunun altını çizen Demir konuşmasına şöyle devam etti: “Sadece kendi kendine yetebilen değil, ürettiğimiz platformların ve ürünlerin dünya pazarlarında daha fazla rağbet görmesini sağlayabildiğimiz zaman dünyada adından daha da fazla söz ettiren bir Türkiye konumuna geleceğiz inşallah. Bugün geldiğimiz noktada platformlarımız dünya pazarında rağbet gören ve talep edilen bir konuma gelmiştir. 2002 yılında sadece 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatımız yıldan yıla katlanarak artmış ve yıl sonu itibarıyla 4 milyar doların üzerine çıkacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle vurguladığı ihracat politikasının savunma ve havacılık sanayi olarak her zaman en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilirliğin, kalkınmanın, istikrarın, istikbalin, iletişimin, gücün, değerlerin, başarının, dijitalin, bilimin, verimliliğin, üretimin yüzyılı olacak Türkiye yüzyılına savunma sanayii sektörümüzün en güçlü desteği sağlayacağına yürekten inanıyorum.” 

Resim önizlemesi

“Milli uçak 18 Mart 2023’te hangardan çıkıyor” 

‘Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri’ kapsamında düzenlenen Türkiye Yüzyılının Savunma Projeleri Paneli, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş Başkanı Prof. Dr. Temel Kotil, HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedat Karakaş ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz katıldı.  

Okan Müderrisoğlu’nun özellikle Milli Muharip Uçak projesine yönelik son gelişmeleri sorduğu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş Başkanı Prof. Dr. Temel Kotil, uçağın 18 Mart 2023’te hangardan çıkacağını söyledi. Kotil, “Milli Uçak 2017 itibarıyla başladı. 5 yıllık geçmişi var, çok hızlı yol aldı. Büyük teknoloji şirketleri şaşırıyor. İniş takımları takılmak üzere şu anda. 18 Mart’a gün sayıyoruz. Şu an teknisyen odaklı çalışma devam ediyor. 7/24 çalışıyorlar” dedi. Teknisyenlerin uçağa matkapla tam 170 bin delik açtığını anlatan Kotil, “Motoru da yerli olarak yapacağız, başladı çalışmalar. İlk uçaklarda F16 motoru olacak. Uçağın motoru 2028’de yerli olacak. İşin rengi şu, biz gelişmiş dünya ülkelerinin savunma şirketlerini örnek almayalım. Biz hızlı yapacağız. Onların Soğuk Savaş zamanlarını örnek alalım” diye konuştu. Türkiye’nin savunma sanayiinde treni yakaladığını da vurgulayan Temel Kotil, ayrıca şu bilgileri paylaştı: “Yılda 1000-1200 mühendis alıyoruz. Şu an mühendis sayımız 6 bine ulaştı. Daha mezun olmadan son senelerinde işe alıyoruz. Yarı zamanlı çalışıyorlar. Gelecek yıl sonunda 16 bin kişi olacağız. Gençlerin önünü açarsanız, imkan verirseniz on numara iş çıkıyor.” 

“Ambargolar yavaşlatır ama güçlendirir” 

HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedat Karakaş da, şirketin 40 yıllık öyküsüne yönelik şunları anlattı: “Bazı ambargolar bizi yavaşlatır ama aynı zamanda güçlendirir. Havelsan’ın hikayesi de Kıbrıs Harekatı sonrası uygulanan ambargoyla başlıyor. Askeri yazılımlarla başlayan, daha sonra simülatör ihtiyaçlarına yönelik çalışan bir şirketiz. Simülatörde dünya çapında bilinen bir firmayız. Bu sektörde ihracat yapan bir firma olmayı başardık. Biz platform geliştirici olmak istemiyoruz, biz savunma sanayii firmalarının yazılım ve donanımlarına akıl katmak istiyoruz.” Karakaş, konuşmasında ayrıca içinde yer aldıkları dijital para projesi ve milli parmak izi sistemine de dikkat çekti.   

“Milli fırkateyn İstanbul gün sayıyor” 

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de sektörün en eskilerinden ama tanınırlığı az bir firma olarak yüzde 75’i mühendis olmak üzere 800 kişiyle faaliyet gösterdiklerini anlattı. Savunmada içinde bulunmadıkları bir alan olmadığını vurgulayan Güleryüz, şunları söyledi: “Kazandığımızı yine Ar-Ge’ye harcıyoruz. Özellikle askeri denizcilik alanında… Dünyada 10-11 ülke kendi savaş gemisini üretebiliyor, Türkiye de bunlardan biri. İlk milli fırkateynimiz İstanbul hızlı bir şekilde devam ediyor. 2023’te bitecek. MİLGEM’in 5’inci projesi. Yerlilik yüzde 75’in üzerine çıktı. MİLGEM projeleri devam ediyor. 6,7 ve 8’inci gemiler için ihaleler yapılacak. Denizaltı konusu da çok kritik. Denizaltı yapan 5-6 ülke var. Bunlardan biri olmak istiyoruz. Gelecekte insansız sistemler çok artacak.” 

Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri Güçlü Sponsor Desteği 

Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri Zirvesi’nin ana sponsorluğunu Borsa İstanbul Grubu, TOKİ, Emlak Konut, Halkbank, Koza Altın İşletmeleri, Vakıf Leasing, Turkish Airlines, Türk Telekom, Vakıf Yatırım, Ziraat Yatırım  üstlenirken, destek sponsorları ise Artaş Grubu, Aydınlı, Bilişim Vadisi, Cengiz Holding, DAP, Ege Yapı, Kalyon Enerji, Kuzu Grup, Koleksiyon, Limak, Nef, Tarsim, Ant Yapı, Astaş Holding, Besa Holding, Cargill, Doğuş, EPİAŞ, Kargomsende, Kuzey Marmara Otoyolu, Papara, Philip Capital, Trendyol ve Türkiye Sigorta Birliği oldu. 

HABER : Hatem VURAL

[UHA Haber Ajansı, 08 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.