enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:20 Bakan Kurum, “Büyük Dönüşüm Anahtar Teslimi ve Kura Çekimi Töreni”ne katıldı…
19:56 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:11 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:41 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:29 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
10:06 Su Politikaları Derneği, Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
06:55 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajında (Hollanda’daki Türk kadınının kimliği) 2. bölümü…
00:59 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
00:48 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
00:41 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
00:41 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
00:31 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
00:25 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım
00:22 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli’nde Kazı Başlangıç Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı…
00:01 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
22:25 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
08:50 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
07:22 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı yayında…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!
28 Şubat 2025
10
A+
A-

ABD Georgia Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ultrason teknolojisinin satılmayan çiçekleri sürdürülebilir, besin açısından zengin gıda bileşenlerine dönüştürebileceğini ve böylece atığı azaltabileceğini ortaya koydu.

UHA / İnternational News Agency

Sevgililer Günü’nün geride kalmasıyla birlikte, satılmayan birçok çiçek muhtemelen çöpe atıldı. Çiçekçilik sektörü için bu genel bir sorun. Ancak Georgia Üniversitesi’nde (UGA) yapılan yeni bir araştırma, bu çiçek atıklarını değerli gıda bileşenlerine dönüştürebilecek sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Çalışma, ultrason teknolojisinin çiçekleri gıda ürünlerinde kullanılmak üzere nasıl yeniden şekillendirebileceğini ve yeni besin kaynakları sunarken israfı nasıl azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Ultrason teknolojisi, çiçekleri nasıl işliyor?

Ultrason uzun süredir gıda işlemede kaliteyi artıran, raf ömrünü uzatan ve bitki bazlı bileşenlerden hayati besinlerin çıkarılmasına yardımcı olan bir teknolojidir. Soya fasulyesinden pretein çıkarma verimini artırmak, bitki bazlı et alternatiflerinin dokusunu iyileştirmek ve meyve suları ile yağları korumak için kullanılır. UGA araştırma ekibi, bu yöntemin yenilebilir çiçeklere de uygulanabileceğini keşfetti ve gıda endüstrisindeki işlevselliklerini geliştirirken, besin içeriklerini ve biyoaktif bileşiklerini korumaya yardımcı oldu.

UGA Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nde Doçent olan Dr. Mohan’a göre, çiçekler genellikle kısa ömürlü dekoratif öğeler olarak görülüyor ancak çok daha kalıcı bir amaca hizmet edebilir.

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!

Geleneksel yöntemlere karşı ultrason teknolojisi

Çiçeklerin gıdalarda kullanılmasındaki en büyük zorluklardan biri yüksek nem içeriğidir. Bu, bozulmadan saklanmalarını ve taşınmalarını zorlaştırır. Ancak ultrason teknolojisi ile çiçekler, renklerini ve besin değerlerini korurken daha hızlı ve verimli bir şekilde kurutulabilir. Doğal veya sıcak havayla kurutma gibi geleneksel kurutma yöntemlerinin aksine ultrason, gereken süreyi ve kalite kaybı potansiyelini önemli ölçüde azaltır.

Dr. Mohan, “Yenilebilir çiçekleri protein, gıda boyası ve vitamin kaynağı olarak kullanmaya çalışıyoruz. Fikir, bu bileşikleri çiçekten çıkarmamızı kolaylaştırmak için ultrason teknolojisini kullanmaktı” dedi.

Estetik çekiciliklerinin ötesinde, bazı yenilebilir çiçekler insan sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri de içerir. Örneğin, brokoli çiçekleri tahıllara ve diğer gıdalara eklenebilecek protein içerirken, canlı renkleri onları potansiyel bir doğal gıda boyası kaynağı haline getiriyor.

Kullanılmayan gıda bileşenlerinin kaynağı

Mohan’ın araştırmasının ilk amacı sığır etinin raf ömrünü uzatmanın yeni yollarını bulmaktı. Laboratuvarı, güllerin sığır etini daha uzun süre taze tutabilecek bir antioksidan içerdiğini keşfetti. Ancak araştırma ilerledikçe ekip, çiçeklerin çok daha geniş bir yelpazedeki gıda uygulamaları için yeniden kullanılabileceğini fark etti.

Dr. Mohan, “Çiçekleri bu yönüyle görmemiştik. Gıda endüstrisi ve insanlar için ana akım haline gelebilecek, kullanılmayan harika bir gıda bileşeni kaynağı var” dedi.

Bu yeni araştırma gıda endüstrisi için heyecan verici olasılıkların önünü açıyor. İster protein, ister vitamin ya da doğal boya kaynağı olsun, ultrason teknolojisi çiçeklerin potansiyelinin ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynayabilir.

Araştırmadan elde edilen sonuçla Journal of Food Process Engineering dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.