ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
07:16 Türkiye, AB’nin Ege ve Kıbrıs haritalarına neden tepki gösterdi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cenevre’nin Ardından Kıbrıs Meselesinde Yeni Dönem Başladı

Cenevre’nin Ardından Kıbrıs Meselesinde Yeni Dönem Başladı
5 Mayıs 2021
1.189
A+
A-

Yunanistan ve GKRY’nin, sırtlarını AB ve ABD’ye yaslayarak Türkiye’ye baskı yapmaya çalışmak yerine başta Kıbrıs sorunu olmak üzere bölgedeki sorunların çözümü konusunda Ankara ile işbirliği yapmaya yönelmelerinin kendi çıkarları için en doğru yol olduğunu görmeleri gerekiyor.

            Prof. Dr. Kemal İNAT

Dört yıllık aranın ardından bu hafta içerisinde Cenevre’de Kıbrıs sorununun çözümü için meselenin doğrudan ve dolaylı tarafları bir araya geldiler. BM Genel Sekreteri başkanlığında yapılan görüşmelere KKTC ve GKRY cumhurbaşkanları ile garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere dışişleri bakanları katıldı.

27-29 Nisan tarihlerinde yapılan görüşmeler, 2017’de yapılan Crans-Montana müzakerelerinden farklı olarak “zemin yoklama” buluşması olarak tanımlandı. Yani bu “zemin yoklama” başarılı olsaydı “müzakerelere” geçilecekti. Ancak görüşmeler sonrasında yapılan açıklamalar, toplantının başarısız olduğunu ve BM Genel Sekreteri’nin önerisine rağmen tarafların yakın zamanda yeniden toplanıp müzakere safhasına geçmelerinin zor olduğunu gösteriyor.

Görüşmelerin başarısız olduğu açıklansa da “5+1” ya da “5+BM” şeklinde tanımlanan bu buluşma, Türkiye’nin Kıbrıs meselesine dair yeni politikasını yansıtan önerilerinin kayıtlara geçmesi açısından önemliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın epeydir dile getirdikleri “iki devletli çözüm” önerisi Cenevre’de resmen bütün taraflara iletildi.

Türkiye neden bu noktaya geldi?

Uzun yıllar boyunca Kıbrıs meselesine tek devlet çatısı altında çözüm arama çalışmalarına destek veren ve 2004 yılında bu yönde hazırlanan BM barış planı (Annan Planı) temelinde yapılan referandumda evet oyu kullanan Türk tarafı artık KKTC’nin bağımsızlığında ısrar ediyor. Bunun temel nedeni, sırtını AB üyeliğine yaslamış olan Rumların bugüne kadar Brüksel’in baskısıyla Türkiye’yi her türlü tavize zorlayacağına inanarak adil bir çözüme yanaşmaması.

Doğrusu, 2004’teki referandumda hayır oyu kullanmalarına rağmen AB’nin önce üye yaparak GKRY’yi ödüllendirmesi ve sonrasında Türkiye’nin katılım müzakerelerinde ilerlemesini Kıbrıs konusunda vereceği tavizlere bağlaması bu konuda Rumları cesaretlendiriyor. Türkiye’nin bağımsız dış politikasından rahatsız olan ABD’nin de son dönemde Kıbrıs meselesinde iyice GKRY ve Yunanistan yanlısı tavır takınması Rumların uzlaşmaz politikalarının bir başka nedeni.

Rumların AB ve ABD’nin desteğiyle maksimalist taleplerinde ısrar etmesi ve açık güç politikasına yönelmeleri Türkiye’nin Kıbrıs’ta tek devlet çatısı altında varılacak bir uzlaşıda adadaki Türklerin güvenliği konusundaki endişelerini artırdı. Adanın yakın tarihi de bu endişeleri haklı çıkarak gelişmelerle dolu.

İşte bu güvensizlik ve dayatma politikası Ankara’nın Kıbrıs meselesinde elini yükseltmesi ve KKTC’nin bağımsızlığının tanınması konusunda ısrar etmesi sonucunu doğurdu. Türkiye Cenevre’de, “KKTC’nin eşit statüsü tanınmadan müzakerelere başlamayacağını ve bağımsızlığı konusunda ödün vermeyeceğini” açık bir şekilde muhataplarına iletti.

Karşı taraf ne istiyor?

Tahmin edilebileceği gibi, Cenevre’de masanın karşısında oturan taraflar Türkiye ve KKTC’nin iki devletli çözüm önerisinden çok rahatsız oldular. Beklentileri, Türkiye’nin AB ve giderek artan ABD baskısı karşısında geri adım atıp Kıbrıs’ta federasyon eksenli çözüm müzakerelerine geri dönmesiydi.

Bu noktada İngiltere’nin son dönemde biraz farklılaşan politikasına değinmek gerekir. Londra’nın Kıbrıs meselesinde “federasyon dışındaki çözümlerin de mümkün olabileceğinden” bahsetmeye başladığı görülüyor. İngiltere’nin Brexit nedeniyle söz konusu olabilecek ekonomik zararları giderme konusunda Türkiye ile yakın işbirliği kurma arzusu Kıbrıs konusundaki tavır değişikliğinde etkili olmuş olabilir. Bu işbirliğinin güvenlik alanına da uzanması Kıbrıs’ta askeri üsleri bulunan İngiltere için Türkiye’yi daha önemli bir ortak yapıyor.

İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılması da Londra’nın Kıbrıs meselesinde daha tarafsız bir politika izlemesini kolaylaştırmış görünüyor. Buna karşılık AB’nin, üyeleri olan GKRY ve Yunanistan’la dayanışma zorunluluğu çerçevesinde Türkiye karşıtı politikalar izlediği görülüyor. Bu da özellikle Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadan GKRY’nin AB üyesi yapılması kararının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Tabii, AB içerisinde GKRY ve Yunanistan’ın desteklenmesini savunan bazı ülkelerin asıl motivasyonlarının birlik dayanışması değil de bu iki üyeyi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak olduğunu da hatırlamak gerekir.

Cenevre’deki Kıbrıs görüşmelerinde Çavuşoğlu ve Tatar, Türkiye ve KKTC’nin baskı ve dayatmayla haklarından vazgeçecek ülkeler olmadığını açık bir şekilde gösterdiler. Ancak Türk tarafının toplantıya katılması, Türkiye’nin Kıbrıs meselesiyle ilgili sorunların hakkaniyetli bir şekilde çözümü konusunda hazır ve istekli olduğunu da göstermiş oldu.

Bundan sonra Yunanistan, GKRY ve onlara destek veren ülkelerin atacakları adımlar gelişmeleri belirleyecek. Ankara’nın “iki devletli çözüm” önerisini hazmedip müzakerelere başlamayı da tercih edebilirler, baskı ve dayatmayla Türkiye’ye geri adım attırmayı hedefleyen politikalarını sürdürmeyi de. İkincisinin ters teptiğini gördüler.

Yunanistan ve GKRY’nin, sırtlarını AB ve ABD’ye yaslayarak Türkiye’ye baskı yapmaya çalışmak yerine başta Kıbrıs sorunu olmak üzere bölgedeki sorunların çözümü konusunda Ankara ile işbirliği yapmaya yönelmelerinin kendi çıkarları için en doğru yol olduğunu görmeleri gerekiyor.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 05 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.