ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Blinken’dan yardım paketinin onaylanmasının ardından Ukrayna’ya ilk ziyaret

Blinken’dan yardım paketinin onaylanmasının ardından Ukrayna’ya ilk ziyaret
15 Mayıs 2024
10
A+
A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ukrayna’da. Blinken’ın bu sabah başlayan Kiev ziyareti, ABD Kongresi’nin uzun süredir ertelenen 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini geçen ay kabul etmesinin ardından üst düzey bir ABD yetkilisinin Ukrayna’ya yaptığı ilk ziyaret.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’den Gazeteci Daria KALENİUK’un Kiev’den DW’ye dayandırdığı haberine göre, KİEV Temsilcisi Gazeteci Daha önce açıklanmayan bu ziyaret, kuzeydoğu sınırı yoğun Rus bombardımanı altındaki

DW'den Türkçe kanal planı – DW – 02.03.2018Ukrayna ile ABD’nin dayanışmasını göstermeyi amaçlıyor.

Dün sabah erken saatlerde trenle Kiev’e ulaşan Blinken ile seyahat eden gazetecilere isminin açıklanmaması kaydıyla bilgi veren Amerikalı bir yetkili, “ABD’nin, çok zor bir dönemde oldukları aşikâr olan Ukraynalılar’a güçlü bir güvence işareti vermeyi” umduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e trenle seyahat ederken- 13 Mayıs 2024.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e trenle seyahat ederken- 13 Mayıs 2024.

Yetkili, “Bakanın buradaki misyonu, ek yardımımızın savunmalarını güçlendirmeye yardımcı olacak ve savaş alanında inisiyatifi giderek daha fazla geri almalarını sağlayacak bir şekilde nasıl yürütüleceğini konuşmak” dedi.

Yetkili, ağır silahların, ATACMS olarak bilinen uzun menzilli füzelerin ve Başkan Joe Biden tarafından 24 Nisan’da onaylanan hava savunma önleyicilerinin Ukrayna güçlerine ulaşmaya başladığını söyledi.

Yetkili, Blinken’in aralarında Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin de bulunduğu Ukraynalı yetkililere ABD’nin desteğinin süreceğine dair güvence vereceğini ve Ukrayna’nın geleceğine odaklanan bir konuşma yapacağını söyledi.

Mühimmat üstünlüğü Rus ordusunda

Rus birlikleri, Ukrayna’nın asker ve topçu mermisi eksikliğinden faydalanarak, özellikle güneydeki Donetsk bölgesinde yavaş yavaş ilerlerken, Kiev aylardır savaş alanında geri plandaydı. Rus güçleri insan gücü ve mühimmat açısından önemli bir avantaja sahip.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise dün, Washington’un Ukrayna’nın dezavantajını tersine çevirmesine yardımcı olmak için Ukrayna’ya silah teslimatının temposunu hızlandırmaya çalıştığını söyledi.

“Gecikme Ukrayna’yı bir çukura soktu ve biz de bu çukurdan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çıkmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyen Sullivan, bu hafta yeni bir silah paketinin açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Savaşta yeni cephe

Rusya şu anda Ukrayna’nın yaklaşık yüzde 18’ini kontrol ediyor. Ukrayna güçlerinin 2023’te başlattığı karşı taarruz, Kıyı Şeridi’nde mevzilenmiş Rus birliklerine karşı ciddi bir ilerleme sağlayamaması nedeniyle ilerleyemiyor.

Moskova birlikleri 10 Mayıs’ta Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov yakınlarına sokuldu. Böylece iki yıldır büyük ölçüde doğu ve güneyde süren savaşta kuzeydoğuda yeni bir cephe açıldı. Bu gelişme, Rusya’nın ilerlemesine rağmen Kiev’in güçlerinin bir kısmını doğu cephesinden çekmesine neden olabilir.

ABD’li yetkili, “Ruslar açıkça ellerindeki her şeyi doğuya atıyorlar” dedi. Yetkili, Kiev’in gerçekleştirmekte olduğu ekonomik ve siyasi reformların ülkenin Avrupa Birliği’ne ve nihayetinde NATO’ya katılmasının önünü açacağını söyledi.

ABD liderliğindeki savunma ittifakının Ukrayna’yı yakın zamanda kabul etmesi beklenmese de, üyeler Kiev ile ikili güvenlik anlaşmalarına varıyor. ABD’li yetkili, ABD-Ukrayna anlaşması görüşmelerinin son aşamada olduğunu ve Temmuz ayında Washington’da yapılacak NATO zirvesi öncesinde sonuçlanacağını kaydetti.

G7 ülkeleri geçen yıl Temmuz’da Vilnius’ta yapılan NATO zirvesinde Ukrayna ile iki taraflı olarak müzakere edilecek “uzun vadeli güvenlik taahhütleri ve düzenlemeleri” oluşturmayı taahhüt eden ortak bir bildiri imzalamıştı.

Kiev, bu düzenlemelerin önemli ve somut güvenlik taahhütleri içermesi gerektiğini, ancak anlaşmaların hiçbir şekilde NATO’ya katılma stratejik hedefinin yerini almayacağını söylüyor. Batı ittifakı, 32 üyesinden birine yapılan bir saldırıyı, beşinci maddesi uyarınca tüm üyelerine yapılmış bir saldırı olarak kabul ediyor.(Dış Haberler Servisi)

Resim

Gazeteci* Daria KALENİUK

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.