ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biyobozunur Atık Yönetim Projesi Büyükçekmece’de Hayata Geçti

Biyobozunur Atık Yönetim Projesi Büyükçekmece’de Hayata Geçti
29 Ocak 2022
542
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / Semt pazarlarından toplanan atıklar kompost gübreye dönüştürülüyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, İstanbul’da ilk defa Büyükçekmece Belediyesi tarafından hayata geçirilen Biyobozunur Atık Yönetim Projesi kapsamında semt pazarlarındaki sebze ve meyve atıkları kaynağında ayrıştırılıyor. Elde edilen kompost gübre toprak iyileştirici olarak çiftçilere dağıtılacak.

İstanbul Büyükçekmece Belediyesi ve Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği iş birliğiyle semt pazarlarındaki sebze ve meyve atıkları toplanarak biyolojik olarak parçalanarak geri dönüştürülüyor.

“Topraktan geleni toprağa göndererek kompost üretiyoruz’’

Büyükçekmece Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında ilk olarak çiftçilere ve çevre derneklerine çeşitli eğitimler verildi.

Verilen eğitimin ardından çevre gönüllüleri, izci kulübü ve vatandaşların katılımıyla ilk uygulama gerçekleştirildi.

Semt pazarlarından toplanan meyve sebze atıkları uygulamalı olarak kompostlaştırılan ve elde edilen kompost gübre doğal toprak iyileştirici olarak bölgedeki çiftçilere dağıtılacak.

Ebru Baybara Demir - Sustainable Brands Turkey 2021Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği kurucusu Ebru Baybara Demir, Biyobozunur Atık Yönetim Projesi kapsamında (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na şu bilgileri verdi:

“Bugün semt pazarında buradaki gönüllüler ile birlikte, belediye çalışanları ile birlikte burada biyobozunur atıkları toplayıp, burada kompostlayıp ondan sonra bunların biyobozunur atıkların oksijenli ortamda komposta çevrilmesinin ardından toplanan atıklar toprağa döndürülüyor”

İstanbul’un ilk biyobozunur atık üretim projesi olarak Büyükçekmece Belediyesi’nce başlatığını ifade eden Ebru Baybara Demir, kompost gübrenin çiftçilerle paylaşılacağını söyledi.

Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği kurucusu Demir, “Bizim yaptığımız en önemli iş, topraktan geleni toprağa göndererek kompost üretiyoruz. Bu kompost tarımsal sulamayı üçte bire düşürüyor. Kimyasal gübre kullanımı beşte bire düşürüyor. Verimi ilk kullanan çiftçilerde yüzde 38 verim artışı sağlıyor. Erozyonu önlüyor tabii ki. Düzenli kullanıldığında 4 yıl düzenli olarak toprakta uygulandığı zaman da düzenli mikroklimayı değiştiriyor ve yağış düzeni sağlıyor. Biz Türkiye genelinde daha bizi bekleyen 60 belediye ile bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bizim için önemli olanı İstanbul’da ilk projemiz Büyükçekmece Belediyesi ile başladı’’ dedi.

“Organik atıkları topladık’’

Semt pazarlarından meyve ve sebzelerinin toplanıp kompostlaştırılmasına gönüllü olarak katılan Mimarsinan Ortaokulu öğretmen ve öğrencisi doğaya geri döndürdükleri biyobozunur atıklar için mutluluklarını şöyle dile getirdi;

Başak Yörük: ‘’ Fen Bilimleri Öğretmeniyim Ortaokulda. Mimarsinan’dayım. Okulumuzda TUBİTAK Bilim Fuarı için kompost gübre yapımıyla bu olaya ilgimiz başladı. Daha sonra belediyemizin de bu biyobozunur atık yönetimi ile ilgili eğitimlerine katılıp Gözde Hanım ile birlikte buralara kadar geldik. Dün öğrencilerimiz ile izcilerimiz ile beraber pazardan atıkları topladık. Organik atıkları topladık. İçindeki organik olmayan çöpleri ayrıştırdık. Sonra buraya gelen atıkları yongalarla karıştırıp kompost işlemini burada da izlemeye devam edeceğiz. Biz okulumuzca gönüllüyüz. Öğretmenler, velilerimiz, öğrencilerimiz ile destekteyiz. Belediyemizin üstelik İstanbul’da ilk oluşu. Böyle güzel bir olayda ilk olması bizi çok mutlu etti. Teşekkür ederim.‘’

Elifnur Temir: “13 yaşındayım. Mimarsinan Ortaokulu’nda okuyorum. Bu projede bulunduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Çünkü böyle şeyler yaparak çevreye yardım etmek beni mutlu hissettiriyor. Kompost yapmak kimyasal bir şekilde toprak üretimi yerine organik bir şekilde bizim çabamızla yapmak beni gururlandırıyor açıkçası. Büyükçekmece Belediyesi’ne böyle bir çalışma yaptığı için çok teşekkürlerimi sunuyorum.”

[UHA Haber Ajansı, 29 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.