Bir muhabirin sorgusu ABD’nin Türkiye’deki çifte standardını ifşa ediyor
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın Ege Adaları’nın askeri olmayan statüsüyle oynamasının Amerika’nın ‘ulusal çıkarlarını’ tamamladığını söyledi.
ABD’nin dış politikasında ulusal çıkarların herhangi bir etik veya yasal standardın üzerinde olduğu gerçeği, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price’ın Washington DC merkezli gazetecilerle yaptığı son basın toplantısında yaptığından daha açık bir şekilde ifade edilemezdi.
Washington’un ABD tarafından sağlanan silahların ve askeri varlıkların müttefiklere kullanımına ilişkin belirli hükümleri uygulamasında herhangi bir ‘standart’ olup olmadığı sorulduğunda, Price doğrudan “kullandığımız standart Amerika’nın ulusal çıkarına olan şeydir” diyerek yanıt verdi.
Bu, yalnızca ABD’nin ulusal çıkarlarının Washington’ın dış politikasındaki herhangi bir ilke ve etik standart üzerindeki üstünlüğünün kaba bir kabulü değildi, aynı zamanda on yıllardır diğer ülkelere, örneğin insan hakları gibi sözde etik gerekçelerle ders veren ve baskı yapan bir ülkeden gelen saf bir ironiydi. hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi vb.
Böyle bir açıklama, Donald Trump liderliğindeki gibi tek taraflı ve değerden bağımsız yapısını ve dış politikadaki yönelimini hem söylemde hem de söylemde gizlemeye zahmet etmeyen bir yönetim tarafından söylenmiş olsaydı hiç kimseyi şaşırtmazdı. uygulama. Ancak açıklama, müttefiklerine dış politikada selefinin tam tersi olacağına dair güvence vermek için ekstra yol kat eden Biden yönetiminden geldi.
Biden yönetimi, saf ulusal çıkar arayışının ötesinde ‘sorumlu’ ve ‘değer temelli’ doğasını sergilemek için dünyayı iki kategoriye ayırarak sözde ‘ Demokrasi Zirvesi’ni bile topladı: ‘demokrasiler’ ve ‘otokrasiler’, daha geniş anlamda ‘demokrasi teşviki’ bağlamında. Price’ın açıklaması, Biden yönetiminin şu ana kadar savunduğu iddia edilen her şeyin inkarından başka bir şey değil.
Biden yönetiminin ahlaki iflasını dile getirmenin yanı sıra, Price’ın açıklamasının Türkiye ve ABD ile ikili ilişkileri üzerinde doğrudan etkileri var, çünkü açıklamanın içeriği Yunanistan’ın ABD tarafından sağlanan zırhlı araçların Ege adalarına konuşlandırılmasıydı. ilgili uluslararası anlaşmalara göre askeri olmayan statü.
Price, Atina’nın, askerden arındırılmış Ege adalarını yalnızca kendi pervasız istekleri ve kaprisleriyle değil, Washington’un da lütfuyla silahlandırarak Türkiye’nin güvenliğini tehdit ettiğini açıkça belirtti. Washington, Atina’nın uluslararası anlaşmaları ihlal etmesine göz yummakla kalmıyor, aynı zamanda onu Türkiye’yi tehdit etmeye teşvik ediyor.
Böylece, Washington’un son yıllarda Atina’nın Doğu Akdeniz ve Ege’de Ankara’ya karşı düşmanca eylemlerinin artmasında suç ortağı olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye ile Yunanistan arasında çeşitli anlaşmazlıklar olsa da, Doğu Akdeniz ve Ege’de barış ve istikrar, Washington’un on yıllardır her iki müttefike karşı dengeli yaklaşımıyla büyük ölçüde korunmuştur.
Şimdi bir nedenden dolayı Washington, bir müttefiki diğeriyle karşı karşıya getirerek NATO’nun güneydoğu kanadındaki istikrarı ve stratejik dengeyi baltalama riskini alıyor. Washington’un bu pervasız ve son derece sorumsuz politikanın vahim sonuçlarından haberdar olmaması mümkün değil.
Bu pervasız politika, Washington’daki -Yunan lobisinden büyük ölçüde etkilenen bir Kongre ve Oval Ofis’teki “onursal bir Yunan Cumhurbaşkanı Bidenopoulos ”- Washington’daki yalnızca ‘koşullu’ ancak son derece Yunan yanlısı yapıya atfedilebilir olsa da, Trump yönetiminin önerdiğinden beri bazı devamlılıklar var. aksi halde.
Washington’un Girit’teki Souda Körfezi’nin yükseltilmesi ve Türkiye’nin hemen yanı başında Dedeağaç’ta (İskenderiye) önemli bir üs kurulması şeklinde Atina’yı istikrarlı bir şekilde destekleyerek Ankara’ya yönelik provokatif ve düşmanca yaklaşımında yönetimler arası bir sürekliliğin olduğu gerçeği; Ankara’yı F-35’ler gibi önemli güvenlik varlıklarından yoksun bırakmak, Washington’un Ankara’ya yaklaşımında, ilgili idarelerin tesadüfi politika seçimlerinden ziyade oldukça stratejik bir değişime işaret ediyor.
Neredeyse on yıldır, Türk-Amerikan ilişkileri aşırı çalkantılardan geçiyor ve bu arada hem Ankara’daki hem de Washington’daki uzmanlar ve politika yapıcılar tarafından altta yatan nedenleri anlamak ve mümkünse bulmak için birçok derin araştırma yapıldı. türbülanstan kurtulmanın yolları.
Tartışmalar ağırlıklı olarak Ankara ile Washington arasındaki, ikincisinin kuzey Suriye’de PKK’nın Suriye kolu YPG’ye verdiği destek, birincisinin S-400’ü satın alması ve ardından F-35 programından çıkarılması ve Washington’un ABD’nin Suriye’deki terör örgütü YPG’ye verdiği destek gibi belirli meselelerin özelliklerine odaklandı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade edilmesi direnişi vb.
Biden yönetiminin son hamleleri ve açıklamaları altında ve genel olarak, Ankara ile Washington arasındaki çok çeşitli meseleler, yalnızca yapısal ve temel bir sorunun belirtileri olarak ortaya çıkıyor – ikincisi, öncekinin güvenlik endişelerine sözde destek veriyor ama işe yarıyor. fiilde buna karşı.
Sorumluluk Reddi: Yazarlar tarafından ifade edilen görüşler, www.uhahaberajansi.com/un görüş, bakış açısı ve yayın politikalarını yansıtmayabilir.
[UHA Haber Ajansı, 14 Ekim 2022]