ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından UHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
22:35 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
20:42 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
20:16 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:09 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO-Rusya Kuruluş Yasası’nın 25. Yıldönümü

NATO-Rusya Kuruluş Yasası’nın 25. Yıldönümü
29 Mayıs 2022
621
A+
A-

BRÜKSEL – UHA HABER / İtalyan Amiral Giampaolo Di Paola ve Rus General Nikolay Makarov memnun. Mayıs 2011’de, Brüksel’deki NATO karargahında, ittifakın Askeri Komitesi başkanı ve Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı, daha yakın işbirliğine ilişkin bir belge imzaladı.  Anlaşma, 27 Mayıs 1997 tarihli NATO-Rusya Kurucu Yasasına dayanıyordu.

NATO Genel Sekreteri Manfred Wörner'i Temmuz 1990'da Moskova'daki Kızıl Meydan'da, arka planda soğan kubbeli Aziz Basil Katedrali'ni ve yoldan geçen birkaç kişiyi gösteren siyah beyaz fotoğraf.

İlk geçici adımlar

Yakınlaşma, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden önce başladı. Temmuz 1990’da Londra’daki bir zirvede NATO, Varşova Paktı ülkelerini artık düşman olarak görmediğini açıkladı. Birkaç gün sonra ittifakın genel sekreteri, eski Alman savunma bakanı Manfred Wörner, SSCB başkanı Mihail Gorbaçov ile görüşmek üzere Moskova’ya gitti.

Soldan: Bill Clinton, Boris Yeltsin, Jacques Chirac ve Javier Solana bir binanın önünde duruyor, el ele tutuşuyor ve sırıtıyor. Diğer NATO liderleri de arkalarında duruyor. Dokuz liderin hepsi erkek ve hepsi gri takım elbise giyiyor.

Düşmanlıklara kalıcı bir son mu?

Paris, 27 Mayıs 1997: Burada, Karşılıklı İlişkiler, İşbirliği ve Güvenlik Konulu NATO-Rusya Kurucu Senedi imzalandı. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Fransa başkanları – Bill Clinton, Boris Yeltsin ve Jacques Chirac – NATO Genel Sekreteri Javier Solana ve diğer NATO ülkelerinin liderleriyle yeni bir dönemin başlangıcı olarak müjdelenen şeyi kutluyorlar.

NATO-Rusya Konseyi delegeleri, arka planda mikrofonlar ve isim levhaları, bayraklar ve ekran ile uzun bir masada oturuyor, diğer katılımcılar ön planda.

NATO-Rusya Konseyi

2002 yılında kurulan NATO-Rusya Konseyi, askeri politika konularını tartışmak ve işbirliğini koordine etmek için ana platform haline geldi. NATO, Rusya’nın Gürcistan’ı işgali nedeniyle Ağustos 2008’de çalışmalarını askıya aldı, ancak bir yıldan kısa bir süre sonra yeniden başladı. Nisan 2011’de Berlin’deki Konseyin bu toplantısında, dışişleri bakanları Libya ve Afganistan’daki duruma odaklandılar.

Vladimir Putin, Bükreş'teki bir basın toplantısında, Nisan 2008. Bir podyumda gülümsüyor, bir Rus bayrağının yanında ve mavi bir arka planın önünde duruyor.

Vladimir Putin istediğini aldı

NATO-Rusya Konseyi Nisan 2008’de Bükreş’teki bir NATO zirvesinde toplandı. Ardından Vladimir Putin çok memnun görünüyordu. Zirvede özellikle Almanya ve Fransa’dan Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya katılmasına itirazlar oldu ve her iki ülkenin katılımı süresiz olarak ertelendi. Bu tam olarak Rusya başkanının hedefi olarak belirlediği şeydi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, belirgin yaldızlı kuleleri ve arka planda kırmızı bir duvarı olan bir çimenlik şeridin yanından koşuyor.

Çözümler üzerinde çalışmak

Temmuz 2011: NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, St. Petersburg’da koşu yaparken görülüyor. NATO-Rusya Konseyi’nde önceki akşam Soçi’de füze savunması ve nükleer silahlarla ilgili görüşmeler zor olmuştu. Ancak, iki taraf karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler aramaya devam etti. Rasmussen, Rus Deniz Harp Okulu’ndaki öğrencilere bir konuşma yapmak için St. Petersburg’daydı.

Bir Fransız limanında bir Mistral amfibi hücum gemisi

Rusya Mistral saldırı gemilerini alacaktı

NATO’nun ne kadar güven duyduğunun bir örneği, Fransa’nın Moskova ile iki Mistral sınıfı amfibi hücum gemisi teslim etmek için yaptığı anlaşmadır. Ancak Rusya 2014’te Kırım’ı ilhak ettiğinde Paris anlaşmayı iptal etti ve onun yerine iki gemiyi Mısır’a sattı.

Üniformalı birkaç adam, iki silah taşıyor, gemideki küçük bir odada, kumandalarda oturan bir adamın arkasında duruyor.

Korsanlara karşı güç birliği

İki taraf arasındaki işbirliğinin bir biçimi, uluslararası ticari nakliye yollarının güvenliğini artırmaya yönelik ortak bir çabaydı. Şubat 2013’te Rus gemisi Severomorsk’un mürettebatı, korsanlarla mücadele taktiklerini geliştirmek için Aden Körfezi’ndeki Aden Körfezi’nde İtalyan gemisi San Marco ile birlikte bir tatbikata katıldı.

Boş bir pistin sonunda, tepesinde kırmızı Kiril harfleriyle Vostochny ile büyük, gri, boş bir beton uçak hangarı.

Ulyanovsk’ta işbirliği yok

Önemli bir ticari işbirliği projesi, özellikle uzun pistlere sahip olan Ulyanovsk’taki Vostochny havaalanının kullanılmasıydı. NATO’nun hava sahasını Batı Avrupa’dan Afganistan’a olan tedarik hattının bir parçası olarak kullanmasına izin verilecekti. Ancak plan, Rusya’da yaygın protestolarla karşılandı ve 2012’de terk edildi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, eli Rus savunma bakanı Sergei Shoigu'nun omzunda, her ikisi de diğer erkeklerden oluşan bir kalabalığın ortasında genişçe sırıtıyor.

2013’te hala gülümsüyor

Ekim 2013’te Brüksel’de NATO-Rusya Konseyi savunma bakanlarının olağan toplantısı yapıldı. O zamana kadar, Moskova ile Batı arasındaki ilişki zaten gergindi, ancak Rus Sergei Shoigu ve ABD’li mevkidaşı Chuck Hagel hala gülümsüyordu. Dört ay sonra Rusya, Kırım’ı ilhak etmek için askeri operasyonunu başlattı.

Petro Poroshenko, Barack Obama, Angela Merkel ve David Cameron da dahil olmak üzere batılı liderlerle bir odada, mavi bir masa örtüsüyle kaplı küçük mavi bir masanın etrafında oturuyordu. Arka planda direklerde altı bayrak.

NATO Ukrayna’yı destekliyor

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ve doğu Ukrayna’da savaşı kışkırtmasının ardından NATO, Moskova ile işbirliğini dondurdu ve Ukrayna cumhurbaşkanı Petro Poroshenko’yu İngiltere’deki 2014 NATO zirvesine davet etti. Her iki taraf da Rusya’nın eylemlerini kınadı ve ittifak ile Ukrayna arasında özel bir ortaklık geliştirmeye kararlı olduklarını belirtti.

Mavi takım elbiseli ve biri yeşil Rus ordusu üniformalı iki adam, hepsi yüz maskeleri takmış, arkalarındaki duvarda NATO sembolü olan bir odaya giriyorlar.

Son, başarısız, savaştan kaçınma girişimi

İttifak Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 2021’in sonunda, Ukrayna sınırında Rus birliklerinin birikmesi ve Moskova’nın NATO’nun 1997 hattının gerisine çekilmesi talebini göz önünde bulundurarak, iki tarafın müzakereler için bir araya gelmesini önerdi. 12 Ocak 2022’de bir Rus heyeti Brüksel’e geldi. 24 Şubat’ta Rusya Ukrayna’ya saldırdı ve NATO ile 25 yıllık işbirliğine son verdi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

[UHA Haber Ajansı, 29 Mayıs 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.