enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:20 Bakan Kurum, “Büyük Dönüşüm Anahtar Teslimi ve Kura Çekimi Töreni”ne katıldı…
19:56 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:11 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:41 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:29 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
10:06 Su Politikaları Derneği, Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
06:55 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajında (Hollanda’daki Türk kadınının kimliği) 2. bölümü…
00:59 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
00:48 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
00:41 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
00:41 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
00:31 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
00:25 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım
00:22 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli’nde Kazı Başlangıç Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı…
00:01 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
22:25 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
08:50 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
07:22 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı yayında…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Uraloğlu: Kalkınma Yolu, Orta Koridor’u destekleyecek

Bakan Uraloğlu: Kalkınma Yolu, Orta Koridor’u destekleyecek
29 Ocak 2025
12
A+
A-

* Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan arasındaki üçlü mekanizma toplantısında konuştu.

* Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin, Orta Koridor’u destekleyecek, güçlendirecek bir proje olduğunu kaydetti.

UHA / İnternational News Agency

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan Arasındaki İkinci Üçlü Mekanizma Toplantısı’nda konuştu. Bakan Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada dost ve kardeş ülke Azerbaycan ve Özbekistan Bakanlarını, T.C. Dışişleri Bakanlığıkoordinasyonunda Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Ticarette alternatif güzergahların önemine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, “Orta Koridor’un çok net bir şekilde ortaya çıktığını görüyoruz. Gerek bölge ülkeleriyle gerekse de Azerbaycan ve Özbekistan ile birçok çalışmamız var. Bu çalışmaları birincil olarak hayata geçirmeye uğraşıyoruz.” dedi.

Bakan Uraloğlu: Kalkınma Yolu, Orta Koridor’u destekleyecek

Bakan Uraloğlu, multimodal taşımacılık noktasında da yine iş birliklerinin artırılması gerektiğini dile getirerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Burada yaklaşımımız, taşınan bir malın başka bir koridora çekilmesi değildir. Sadece artan malı bile biz yeni koridorlardan taşısak ya da mevcut koridorların üzerine artan malı getirsek bile esasında ciddi fayda sağlayacaktır.”

“Orta Koridor’u ne kadar güçlendirip ne kadar yükü alabilirsek hepimizin faydasına olur”

Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkeye, yaklaşık 1,5 milyar insana ulaşabilen ve Gayrisafi Milli Hasıla’sı 51 trilyon dolar, yıllık ticaret hacmi ise 25 trilyon dolar olan bir coğrafyada bulunduğunu ifade eden Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bugün Orta Koridor’dan demiryoluyla çıkan bir yükün en doğudan en batıya kadar sadece 18 günde nakledildiğini görüyoruz. Kalkınma Yolu’nun alternatif olacağı Süveyş Kanalı’ndan geçen 35 günde, Ümit Burnu’ndan geçen güzergahın da yaklaşık 45 günde bir yükün taşınmasına imkan verdiğini görüyoruz. Zaman en kıymetlimiz, Orta Koridor’u ne kadar güçlendirip ne kadar yükü alabilirsek hepimizin faydasına olur.”

“Zengezur Koridoru Geçişini de hayata geçirmeliyiz”

Bakan Uraloğlu, Özbekistan’ın Tacikistan ve Çin’le başlattığı demiryolu güzergahının da katkı sağlayacağını dile getiren Uraloğlu, Orta Koridor hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Uraloğlu, “Şu anda Bakü-Tiflis-Kars Hattı üzerinden bir geçişimiz, aynı zamanda Özbekistan’dan gelen İran üzerinden de bir geçiş var. Ancak kestirme koridor burası ve biz bu koridoru güçlendirmek için mutlaka Zengezur Koridoru geçişini de hayata geçirmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Azerbaycan tarafındaki çalışmaları takip ettiklerini de kaydeden Bakan Uraloğlu, Zengezur Koridoru kapsamında Türkiye tarafından da Dilucu’ndan, Iğdır ve Kars’a kadar giden yaklaşık 224 kilometrelik hattın yapım çalışmalarına bu sene başlamayı hedeflediklerini söyledi.

Uraloğlu, Orta Koridor’dan gelen yükleri aynı zamanda Karadeniz, Ege Denizive Akdeniz’e indirme imkanlarının olacağını belirterek “En kıymetlisi Kapıkule Sınır Kapısı’ndan bütün Avrupa’ya taşımamızdır. Bu kapsamda belli bir kısım hattı bitirdik. Halen işletmede olan konvansiyonel hatlarımız var, onların da tamamının hem denizlere hem de Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar hızlı tren ağlarıyla ulaşması için birçok projeyi başlattık; yapımına devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Potansiyel Kapasite Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile artacak

İki kıtayı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden bir demiryolu güzergahını hayata geçireceklerini belirten Uraloğlu, “Potansiyel kapasitemizi bu şekilde artırmış olacağız. Bu sene Dünya Bankası ile görüşüyoruz” dedi.

Kalkınma Yolu Projesi hakkında da açıklamada bulunan Bakan Uraloğlu, “Basra Körfezi’nden başlayıp ülkemiz sınırlarına kadar yaklaşık bin 200 kilometre demiryolu ve karayolunu, otoyolu içeriyor. Elbette enerji nakil hatları ve iletişim hatlarının da bu güzergahın içerisinde olması söz konusu olacak” diye konuştu.

Türkiye’nin yaklaşık 2 bin 100 kilometrelik bir aksla geçildiğini kaydeden Uraloğlu, “Oradaki çalışmaları da bir taraftan biz yürütüyoruz. Bu projede çok daha gelişme katetmeyi istiyoruz. Proje, Orta Koridoru destekleyecek, güçlendirecek bir proje. Türkiye’ye girdikten sonra Sivas ve Erzurum üzerinden Orta Koridor’a bir bağlantı olacak. Bu anlamda da koridorların kesiştiği bir nokta oluşturarak Orta Koridor’u biraz daha güçlendireceğimizi umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kalkınma Yolu kapsamındaki çalışmalar hakkında da detaylı bilgi veren Uraloğlu, “Yaklaşık 300 kilometrelik Mersin ve Gaziantep arasında halihazırda bir çalışmamız var. Boğaz geçişinden sonra Kapıkule’ye kadar giden hatta çalışmalarımız var” dedi.

“Üç ülkenin ulaştırma bakanları arasındaki iş birliği ulaşımı daha verimli hale getirecek”

Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan arasında imzalanacak bildiri metninin eki olan Üçlü Eylem Planı’nın stratejik vizyonu daha somut adımlara dönüştüreceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bu eylem planı, Orta Koridor’un daha etkin hale gelmesi ve bölgesel kalkınma hedeflerine ulaşılması için uygulama maddelerini içermektedir. Üç ülkenin Ulaştırma Bakanları arasındaki iş birliği ticaret ve ulaşımın daha verimli hale gelmesini sağlayacak, aynı zamanda karşılıklı güvenli ve altyapı yatırımlarını da arttıracaktır” diye konuştu.

Ortak Bildiri’nin de çok önemli bir dönüm noktası oluşturacağını anlatan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bildirimiz yalnızca niyet beyanlarını içermiyor. Aynı zamanda somut ifadelerle bu iş birliğinin nasıl daha ileriye taşınacağına dair net hedefleri ortaya koymaktadır. Bu Orta Koridor’un stratejik öneminin ne denli arttığının ve üç ülke arasında bu konuda sağlanan güçlü iş birliğinin önemli bir yansımasıdır. Diğer yandan Kalkınma Yolu’nun da sadece ekonomik bir hat olmadığını aynı zamanda bu bölgedeki iş birliği ve barış ve kalkınma fırsatlarını birbirine bağlayan bir yol olduğunun inancındayız. Bizlere sadece ticaret yapma imkanı sunmuyor, aynı zamanda daha güçlü bir bölgesel bütünleşme ve karşılıklı anlayışla ve uzun vadede kalkınmaya ulaşma fırsatı da sağlıyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.