Avrupa Merkez Bankası, şu ana kadarki en büyük faiz artışını yaptı
Avrupa Merkez Bankası, yüzde 9’u geçen rekor enflasyonla mücadele etmek için şimdiye kadarki en büyük faiz artışını yaptı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) refinansman faizinin yüzde 1,25’e, mevduat faizinin yüzde 0,75’e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 1,50’ye yükseltti.
Bankanın 25 üyeli yönetim konseyi, perşembe günü temel gösterge faiz oranlarını daha önce görülmemiş bir şekilde dörtte üç oranında artırdı. Artış kararıyla ana refinansman oranı yüzde 1,25, marjinal borç verme imkanı yüzde 1,50 ve mevduat faizi yüzde 0,75 seviyesine çıktı.
Böylece, banka 1999’da Avrupa ortak para biriminin kullanılmasından bu yana en yüksek faiz artışına gitmiş oldu.
Ekonomistlerin bankanın faiz artırımı konusunda beklentileri 50 veya 75 puanlık artış konusunda değişiklik gösterse de para piyasaları çoğunlukla 75 baz puanlık faiz artırımını fiyatlıyordu.
Avrupa Merkez Bankası faiz artışına devam edecek
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, basın toplantısında yaptığı açıklamada enflasyonun uzun bir süre boyunca hedeflenen oranın üstünde olacağı için AMB’nın “önümüzdeki birkaç toplantıda” faiz oranları artıracağını bildirdi.
Enerji fiyatlarının “olağanüstü derecede yüksek” kalacağını kaydeden Lagarde, ekonominin “bu yılın geri kalanında önemli ölçüde yavaşlamasının beklendiği uyarısında bulundu.
Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon ve büyüme beklentileri
Yüksek enflasyon nedeniyle baskı altında olan AMB, enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 8,1, gelecek yıl yüzde 5,5 ve 2024’te yüzde 2,3 olmasını bekliyor.
AMB’nın büyüme beklentileri ise bu yıl için yüzde 3,1, 2023’te yüzde 0,9 ve 2024’te yüzde 1,9 olarak açıklandı.
Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası enerji fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar hane halkı üzerinde baskı yarattı ve tüketici fiyatlarındaki artış hızını yeni zirvelere taşıdı.
Euro Bölgesi enflasyonu ağustos ayında yüzde 9,1’e ulaşarak rekor kırdı ve ECB’nin hedeflediği yüzde 2’lik oranın oldukça üzerine çıktı.
Euro Bölgesi’nde kötüye giden ekonomik veriler
Genelde ekonomik refahın ölçüsü olarak değerlendirilen Euro Bölgesi Nihai Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) son 18 ayın en düşük seviyesine inerek ağustos ayında temmuz ayına oranla 49.9 puandan 48.9 puana düştü.
Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın altı ekonomik daralma olarak görülüyor.
Euro Bölgesi’ndeki bu durgunluk beklentisi, yatırımcı moralini da derinden sarsarken, eylül ayında mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
AB’nin en büyük ekonomisi Almanya’da hizmet ve imalat sektörü endeksinin son iki aydır daralması, Euro Bölgesi için alarm zillerini çalmasına bir işaret olarak gösteriliyor.
[UHA Haber Ajansı, 09 Eylül 2022]