ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Konseyi’nden Basın Özgürlüğü Raporu

Avrupa Konseyi’nden Basın Özgürlüğü Raporu
4 Mayıs 2021
658
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Konseyi Gazeteciliğin Korunması ve Gazetecilerin Güvenliği Platformu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nden hemen önce yayınladığı raporunda, Avrupa’da gazetecilik mesleğinin güçlükleri ve gazetecilerin uğradıkları şiddet, taciz ve saldırıların rekor artış kaydettiği kara bir tablo ortaya koydu.

Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkede, geçtiğimiz yıl, gazetecilere yönelik taciz vakalarının sayısı 70’e ulaştı. Gazetecilere yönelik fiziksel saldırıların sayısıysa 52’ye yükseldi. Gazetecilere saldırılar son dört yılda iki katına çıktı.

Raporda, 2020 yılı boyunca Rusya, Türkiye, Slovenya, Ukrayna, Polonya, Fransa ve Macaristan’daki şiddet ve taciz vakalarının arttığı kaydedildi. Avrupalı politikacılara seslenilen raporda, Avrupa’da medya özgürlüğünü garanti altına almak için “somut eylemlere ihtiyaç duyulduğu” uyarısı yapıldı.

Avrupa Konseyi, “Aranıyor! Avrupa’da Basın Özgürlüğü için Gerçek Eylem” adlı raporunda, Covid-19 kriziyle birlikte Avrupa’da gazetecilik mesleğinin güçlükleri ve gazetecilere yönelik baskıların daha da arttığına dikkat çekti. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) , Avrupalı Gazeteciler Derneği (AEJ), Article 19, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi, (CPJ), Sansür Endeki (X index), Pen Uluslararası Yazarlar Birliği gibi örgütlerin de aralarında olduğu 14 gazetecilik örgütünün oluşturduğu Platform, geçtiğimiz yıl gazetecilere yönelik saldırıların genel bilançosunu çıkardı.

Gazetecileri yıldırma ve taciz vakaları arttı

Rapora göre, 2020 yılında, gazetecilere taciz vakalarının sayısı rekor kırarak 70’i aştı; fiziksel saldırı vakaları ise dört yılda ikiye katladı. Raporda, “gazetecilerin fiziksel bütünlüğüne yönelik” en fazla saldırının Rusya, İtalya ve İngiltere’den rapor edildiği, en fazla yıldırma ve taciz vakalarının ise Fransa, Polonya, Türkiye ve Ukrayna’da meydana geldiği bilgileri yer aldı.

Türkiye’de özellikle tutuklu bulunan çok sayıda gazeteci olduğuna vurgu yapılan raporda, gösterilerde görev alan gazetecilerin de fiziksel şiddetle karşılaştığı belirtildi. Türkiye’deki medya sahiplerinin de “ülkede basın özgürlüğü ve çeşitliliği yok ettiği” vurgulanan raporda, Azerbaycan, Bulgaristan, Rusya, Sırbistan ve Macaristan’da da durumun benzer olduğu kaydedildi.

Yargı bağımsızlığı ve adli taciz

Azerbaycan, Rusya ve Türkiye’de gazetecilere karşı çok sayıda dava açıldığı, gazetecilerin, çoğu zaman temelsiz bir şekilde hukuki standartlardan uzak hazırlanan iddianamelerle, ‘terör propagandası yapmak’ veya ‘hakaret’ suçlarından ceza aldığı savunuldu.

“Yargının, bağımsız olmadığı ve gazetecilere karşı ‘adli taciz’ aracı olarak kullanıldığı bu ülkelerde eleştirel habercilik yapan gazetecilerin, mesnete gerek olmadan dava edilmelerinin, bağımsız gazeteciliğin önünde önemli bir tehdit olduğu” vurgulandı.

Bazı Doğu Avrupa ülkelerindeyse Corona virüsü salgınının medya özgürlüğünü engellemek için bir “bahane olarak kullanıldığı” belirtildi. Türkiye, Slovenya, Makedonya ve Sırbistan’da devlet ve hükümetlerin, pandemi yasaklarını fırsat bilerek gazetecilere ceza kestiği de rapor edildi.

Listeye yeni giren Fransa’da, özellikle Sarı Yelekliler eylemleri sırasında artan şiddet ortamında basın özgürlüğünün endişe verici düzeyde kötüleştiği vurgulandı.

RTÜK ve yargı baskısı

Türkiye’deki gazetecilerin, iktidarın “eleştirel haberciliği engelleme niyetlerinden güç alan bir adli taciz kampanyasıyla” karşı karşıya olduğu savunulan raporda, Fox TV, Halk TV ve Oda TV gibi kuruluşlara yönelik uygulamalar örnek gösterildi. Fatih Portakal, Hakan Aygün, Metin Uca, İsmail Dükel, Rawin Sterk, Selman Keleş ve Dindar Karataş’a yönelik hak ihlalleri; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Oda TV yazarı gazeteci Müyesser Yıldız’a Twitter üzerinden hakareti ve Yıldız’ın sosyal medya üzerinden saldırıya uğraması; Halk TV ve Fox TV’ye RTÜK tarafından verilen kapatma cezaları sıralandı. Raporda, “Türkiye’de medyayı düzenleyici kurumlar üzerindeki otoriter baskı, basın özgürlüğü üzerindeki ana tehdidi oluşturuyor” denildi.

Cemal Kaşıkçı övgüsü

Avrupa Konseyi raporunda, Türkiye’nin İstanbul’da öldürülen Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın failinin bulunması için gösterdiği çabalar övüldü. Aynı çabanın gazeteciler Hrant Dink, Rohat Aktaş, Naji Jerf ve Saaed Karimian cinayetleri için de gösterilmesinin arzu edildiği ifade edildi.

Türkiye’nin ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda Avrupa Konseyi standartlarını yakalayan adımlar atması, AİHM kararlarının da uygulanması çağrısı yapıldı. Bağımsız gazeteciliğin engellenmesini veya suç haline dönüştürülmesini hedefleyen tüm eylemlere son verilmesi istendi.
Raporun sonuç bölümünde Avrupalı siyasetçilere de Avrupa’da medya özgürlüğünü garanti altına almak için “somut eylem çağrısı” yapıldı.

Haber: Arzu Çakır / VOA

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 04 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.